Noua etapă în acreditarea spitalelor include, printre altele, existența unui nou document, de-această dată în responsabilitatea cadrelor medii. Este vorba despre dosarul de îngrijiri al pacientului, un registru de rapoarte privind activitatea desfășurată de asistentul medical, la recomandarea medicului, pentru îngrijirea pacientului internat. Similar foii de observație a pacientului, document ce cade în sarcina medicului, dosarul de îngrijiri este practic actul oficial care reflectă modul în care asistentul medical a realizat recomandările medicului curant, pentru tratamentul pacientului.
“În momentul de față, la nivel de instituții mari, cum sunt spitalele din județ, există în atribuțiile asistentului medical acest dosar de îngrijire al pacientului, care trebuie să fie oglinda îngrijirilor pe care el le-a acordat pacientului. Dosarul cuprinde actul medical efectuat, ora la care a fost efectuat și, printre altele, semnătura asistentului medical”, afirmă Puiu Sîrbu, președintele filialei Neamț a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali.
La Spitalul Județean de Urgență Neamț acest dosar de îngrijiri este funcțional de aproximativ un an. Mențiunile pe care asistenții medicali trebuie să le facă sunt înscrise în foaia de observație, dar separat de cele ale medicului, explică dr Cristina Iacob Atănăsoaie, managerul spitalului. Liderul organizației profesionale a cadrelor medii consideră că înființarea dosarului de îngrijire al pacientului este un instrument util de ambele părți: “Până acum, asistentul medical întocmea un caiet de rapoarte, dar care nu era recunoscut ca un act medico-legal. Dosarul de îngrijire al pacientului este act medico-legal, document recunoscut de spital, de autoritatea ce acordă acreditarea pentru calitatea serviciilor medicale. Mai mult, în momentul când avem o culpă medicală, dosarul de îngrijiri ne arată ce s-a întâmplat cu acel pacient, pe parcursul a 24 de ore, a 12 ore sau pe perioada care interesează și așa mai departe”.
Cu alte cuvinte, pacientul sau aparținătorii pot afla din două surse – medic și asistent medical – cum este îngrijit, dacă i se administrează tratamentul prescris, dacă se respectă orele recomandate, dacă se fac procedurile pe care medicul curant le-a indicat. (C.I.)