Apărute în ideea de a fi veriga forte între medicul de familie – Urgențe – spital, centrele de permanență au fost înființate pentru ca, de seara până dimineața, în weekend și sărbători legale, tot bolnavul să aibă acces la un medic generalist, care să-l consulte, să-i dea un tratament, să-i cheme o ambulanță în cazuri grave, să-i dea o trimitere la specialist, o adeverință sau o rețetă. Au fost create pentru ca orice bolnav – asigurat și, mai ales, neasigurat – să aibă acces servicii medicale, în cazul afecțiunilor acute sau al micilor urgențe. 23 de afecțiuni pot fi rezolvate la un centru de permanență, între care probleme de obstetrică-ginecologie, febră, probleme psiho-sociale, arsuri de orice fel, accidente rutiere și casnice, intoxicații la copii sau intoxicații cu alcool în cazul adulților, căderi, răni, leziuni chimice, agresiuni, cazuri de leșin, diabet, apoplexie, dureri, convulsii, insuficiență respiratorie, etc. Prin asta și prin chiar statutul lor, centrele de permanență ar trebui să degreveze (un pic) Unitățile de Primiri Urgențe, supraaglomerate mai ales de pacienți care nu constituie urgențe.
Cât de eficiente sunt aceste centre de permanență, la cinci ani de când s-au înființat în Piatra Neamț, am încercat să aflăm, într-un demers care ne-a purtat pe la cele șase unități existente în municipiul reședință de județ.
Astăzi, centrul Mărăței.
* Tratamente pentru 20-30 de pacienți pe tură
Centrul de permanență pentru cei care locuiesc în centru și cartierul Mărăței funcționează în clinica Asclepion, lângă Piața Centrală și vizavi de pompieri. Duminică, înainte de prânz, era liniște. Dr. Cristiana Pascaru și asistenta Lăcrămioara Mihăilă, care formau echipa de gardă, spun că aici pacienții vin mai ales pentru tratamente. Să tot fie 20 zilnic în timpul săptămânii și mai bine de 30 într-o tură de weekend. Sunt care vin și pentru consultații, însă mai puțini. Oricum se aplică proceduri care țin de consultație tuturor celor care vin, indiferent că li se face o injecție sau o perfuzie. Tot li se măsoară tensiunea, li se evaluează starea generală, etc.
”Vin mai ales părinți cu copii mici care au febră… Noaptea, alarmați, bat la ușă insistent… Sunt cazuri de afecțiuni acute, pe care ziua, acasă, părinții le țin cumva sub control, dar noaptea orice boală se agravează. Tratăm și mici accidente la joacă. Chiar am văzut în raportul de gardă al colegilor care au fost miercuri, 27 septembrie, că au avut un pacient de 3 ani, cu traumatism cranio-cerebral, după ce căzuse cu bicicleta. Părinții, care sunt din Republica Moldova, au venit cu el și erau speriați, pentru că voiau să ajungă la spital. Colegii i-au acordat primul ajutor și au chemat ambulanța”, povestește Lăcrămioara Mihăilă.
În această perioadă a anului, cei mai mulți pacienți sunt copii. Virozele și infecțiile aparatului respirator sunt bolile la ordinea zilei. ”Cel mai tânăr pacient este un sugar de 2 luni, care a fost spitalizat pentru o infecție urinară și face în continuare tratament. Fiindcă avea noduli de la injecțiile intramusculare, îi administrăm tratamentul intravenos, astfel și medicamentul este mai eficient”, punctează dr. Cristiana Pascaru.
La adulți, cea mai frecventă afecțiune în această perioadă e pe linie gastro-intestinală. Vin plângându-se de amețeli, de dureri de stomac și stare de vomă și află, astfel, că ar putea avea un ”început” de ulcer sau doar o indigestie: ”Dacă au colică biliară, le facem perfuzie și, dacă starea se îmbunătățește, le dăm rețetă, le recomandăm regim ori îi trimitem la medicul specialist”.
* Cel mai vârstnic pacient are 84 de ani
În zonă sunt mulți oameni în vârstă, astfel că, la centru, se fac multe tratamente. Echipa de gardă explică faptul că sunt mulți pacienți cu accidente vasculare în istoric și care au cure cu Cerebrolysin, de două ori pe an. Toți au și alte boli, așa că trebuie să se prezinte la centru, cu rețeta, pentru tratament. ”Sunt medicamente care sunt antagonice și nu pot fi administrate, de aceea, pe lângă actul de identitate, le cerem să vină și cu rețetele. Oamenii s-au obișnuit, centrul a fost înființat în anul 2013 și, de la an la an, adresabilitatea a crescut”, explică dr. Pascaru. Asistenta oferă imediat statisticile exacte: de la începutul anului, până la 1 octombrie, au fost înregistrați 5.374 de pacienți, iar tot anul trecut au fost 6.802 pacienți la centru. Evident, până la finele acestui an, numărul va tot crește.
Cel mai vârstnic pacient are 84 de ani, este văduv și vine periodic pentru tratament antiinflamator. Când nu are tratament, vine cu afecțiuni ”ciudate”, doar ”pentru a sta de vorbă cu cineva”. ”În schimb, ne compune poezii”.
Ca el sunt mulți și din cauza vârstei, a singurătății, ajung la centru de multe ori noaptea, agitați, în plin atac de panică. Atunci, treaba cadrelor medicale e să aibă prezență de spirit și să-i liniștească, nu neapărat medicamentos.
* Bolnavii vin pentru un doctor sau o asistentă anume…
După ora 12, centrul s-a animat subit. Trei-patru pacienți au venit, aproape o dată, fiecare cu tratamentul lui. Mulți se cunosc și între ei, nu doar pe cei de gardă. Sunt pacienți care preferă să vină din Vânătorii Pietrei sau de la 1 Mai, pentru că ”Aici toată lumea are mâna ușoară, doamna asistentă ne vorbește frumos și doamna doctor ne explică una-alta”, spune o femeie de 79 de ani, Elena D., care are tratament după operația de hernie de disc. Spusele ei au fost întărite de ceilalți pacienți, majoritatea veniți din alte colțuri ale orașului. Dr. Cristiana Pascaru, care este medic de familie la Girov, se uită imediat în registru și confirmă că, într-adevăr, mulți pacienți aleg un centru de permanență în funcție de medicii și asistentele care fac gărzi. Aici, la centrul Mărăței, au venit pacienți și din Dumnbrava Roșie, din Tazlău, din Preluca, din anexa Văleni, ba chiar și din Ștefan cel Mare.
În timp ce un pacient în vârstă se bucura de perfuzia cu Cerebrolysin, pe hol au mai apărut trei. ”E ora când se aglomerează: duminica, între ora 13 și până seara, la 22, e foarte aglomerat”, explică asistenta, după care preia o femeie, venită pentru tratament injectabil pentru o lombosciatică. Alți doi pacienți au fost ”văzuți” de doamna doctor, iar pe ușă au mai intrat trei, pe rând.
* … și pentru dotările centrului
Dincolo de ”vorba bună” și ”mâna ușoară” sau alte beneficii, mai mult sau mai puțin vizibile, este clar ce îi aduce pe mulți pacienți aici, chiar și de la kilometri distanță. În două ore, au primit tratament 6 pacienți, dintre care cinci aveau de făcut perfuzii, ceea ce nu-i puțin lucru.
Dotările centrului de permanență Asclepion, de asemenea, cântăresc greu. Dulapul e plin cu medicamente: antiinflamatoare, pentru post-AVC, antibiotice, analgezice, antipiretice, calmante, antispastice și tot felul de medicamente pentru faze acute ale bolilor ce pot fi rezolvate la primă urgență.
Pe lângă acestea, centrul are un mic depozit, și acesta plin cu medicamente și materiale sanitare necesare, inclusiv cearșafuri de unică folosință.
”Niciodată nu am rămas fără vreun medicament. Săptămânal facem ședințe cu medicul coordonator și raportăm ce avem nevoie pentru săptămâna următoare”, precizează Lăcrămioara Mihăilă.
Pentru tratamente, sunt disponibile trei camere, dotate suplimentar față de minimul necesar, astfel că pacienții pot beneficia de investigații numeroase. Pe lângă tensiometru, stetoscop și glucometru, centrul dispune de aparat pentru electrocardiogramă, audiometru, spirometru, ecocardiograf și o trusă pentru mici urgențe chirurgicale ORL.
Cu alte cuvinte, cine vine pentru o consultație foarte probabil va pleca de aici cu un diagnostic destul de apropiat de cel pe care îl poate primi de la un specialist cardiolog, pneumolog etc. Și câștigă timp prețios, știind unde trebuie să meargă apoi pentru confirmare și tratament. Iar, aici, consultația este un act medical prețios, care poate salva vieți. ”Dacă cineva vine cu un antibiotic și nu știe dacă este alergic – nici medicul care i-a prescris poate nu l-a întrebat -, mai întâi îi fac testul la o mână, aștept 40 de minute, apoi îi fac testul la cealaltă mână, aștept alte 40 de minute și, dacă lucrurile sunt în ordine, îi fac tratamentul. Altfel, risc să-mi intre în șoc anafilactic”, mai spune asistenta Lăcrămioara Mihăilă.
* Pacienți rara avis
Foarte rar ajung la centrul Asclepion pacienți tăiați sau bătuți. Poate și de aceea sunt ușor de ținut minte. Dr. Pascaru își amintește rapid de cazul unui bărbat, de 37 de ani, care a venit la centru, anul trecut, bătut și umflat la față, bine învinețit, care se văita într-una. De durere și de banii ce îi fuseseră furați de niște ”prieteni”, cu care sărbătorise întoarcerea de la muncă, din străinătate. ”Fusese lovit cu o sticlă în cap, la un bar, undeva în Mărăței. Era amețit și de la lovituri, și de la cele două beri consumate, după cum a spus. I-am acordat primul ajutor, dar am chemat ambulanța. Era un caz mai grav, nu aveam ce să-i facem mai mult aici”, spune dr. Cristiana Pascaru.
* Clienți din Piață
Vecinătatea cu Piața Centrală a adus la centrul de permanență și pacienți de aici, mai ales astă vară, când cei care vând în piață au fost ”terorizați” de insecte și-au venit plini de înțepături. Au fost câteva cazuri de alergii severe vara aceasta, oamenii venind la centru în pragul șocului anafilactic. ”Am administrat imediat antihistaminice, am stabilizat rapid pacientul, l-am scos din faza critică”, își amintește asistenta medicală. Alții au venit prezentând semne de toxiinfecție alimentară: ”Sunt unii care stau la hotel, la piață, și ziua vând în piață, condițiile le știm care sunt… Am avut și un copilaș de 11 luni, care a fost adus de părinți în stare destul de gravă. Era deshidratat și le-am explicat părinților ce regim de viață are nevoie și să-l ducă la spital, în primul rând. Nu știu ce au făcut, că nu au mai venit la noi”, spune dr. Pascaru.
Cristina IORDACHE
GALERIE FOTO