Publicul a nominalizat cinci personalități la secțiunea Educație și Cercetare din campania “Ambasadori nemțeni”, proiect ce propune promovarea elitelor locale în câteva domenii de activitate. Fiecare poate fi votat de nemțeni, direct pe site-ul campaniei, până în ziua de 15 noiembrie.
Profesoara Daniela Neamțu, director al Colegiului Național de Informatică Piatra Neamț, se remarcă prin modul constant în care a încurajat și susținut creativitatea elevilor într-un univers informatizat, digitalizat și interdisciplinar. În primul semestru al anului școlar 2016-2017 a susținut, alături de un profesor de fizică, o lecție de curriculum integrat la clasa a IX-a în cadrul cercului profesorilor de științe sociale din județul Neamț, al cărui coordonator este. Rezultatul este elaborarea unui opțional pe trei arii curriculare – om și societate, științe și tehnologii, la clasa a V-a, de către trei profesori. Spiritul antreprenorial al directorului Daniela Neamțu s-a manifestat prin promovarea unor concursuri regionale, naționale și internaționale inițiate de CNI. Valoarea competițiilor, numărul mare de participanți din întreaga țară și din țări europene, au contribuit la promovarea educației de performanță din județul Neamț. CNI Piatra Neamț are în derulare două proiecte Erasmus+ de parteneriat strategic. Profesoara Daniela Neamțu a coordonat echipele care au elaborat două proiecte Erasmus și a primit aprobare pentru unul dintre acestea – ResponsivE+ (2017-2018). Prin leadershipul educațional practicat în comunitatea mondială Microsoft a profesorilor inovativi, CNI și-a reconfirmat statutul de Microsoft Showcase School. În calitate de director, s-a implicat în promovarea proiectelor colegiului prin participarea la un curs de utilizare metode nonformale în cadrul proiectului Erasmus+ “Innovation de techniques didactiques pour une education humaniste moderne”, Spania, din luna aprilie 2017, și a unui curs formare de leadership inovativ “Launching Innovation in Schools”, curs online oferit de MIT, USA. Aplicațiile prezentate au făcut trimitere directă la cele mai relevante proiecte ale CNI Piatra-Neamț. A organizat la Piatra-Neamț, împreună cu echipa școlii și partenerii educaționali, două conferințe științifice internaționale – Memorialul Vasile Țifui (martie 2017) și Creative Path of learning (iunie 2017).
Profesorul Ionel Ceobanu are 27 de ani de activitate la catedra de teorie-solfegiu-dicteu și Armonie de la Liceul de Arte “Victor Brauner” din Piatra Neamț, iar anul trecut două din elevele sale au obținut premiul I, două eleve premiul al II-lea și una premiul al III-lea la Olimpiadă națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și studii Teoretice. Alți elevi au obținut 15 premii și mențiuni la concursurile de gen. Portofoliul performanței sale include 11 participări la etapa națională a Olimpiadei de interpretare, elevii săi câștigând 14 premii, mențiuni și premii speciale. Profesorul Ionel Ceobanu are și o activitate publicistică permanentă, ce a început cu prefațarea culegerii de Solfegii și dictee elaborată de Theodor Macarie și realizarea unui îndrumător metodic pentru practica pedagogică. În anul școlar 2016-2017 a coordonat culegerea de solfegii, teste de teoria muzicii și dictee, din cadrul celor 10 ediții ale Concursului Național de teoria muzicii “Constantin Constantinescu”. În paralel, a elaborat pentru uz intern și 800 de dictee utile inițierii și formării muzicale.
Dorel Haralamb este, din anul 1977, când a primit repartiție guvernamentală, profesor de fizică la Colegiul Național “Petru Rareș” din Piatra Neamț. În anul școlar 2016-2017 a coordonat activități la disciplina fizică în cadrul programului “Hai la Olimpiadă”, derulat de CJEx Neamț în parteneriat cu Fundația eMag, a susținut cursuri de pregătire la clasele XI‑XII și a pregătit elevii pentru olimpiade. Din anul 1985 este membru în Comisia Centrală a Olimpiadei Naționale de Fizică, din anul 1990 activează ca membru în Comisia de subiecte a ONF (realizarea subiectelor pentru faza națională a olimpiadei și pentru fazele județene în anii cu subiecte naționale). Între 1990-2015 a fost membru în Comisia Națională de Fizică a MEN, între 1990-2000 – coautor la Programele de perfecționare pentru profesorii de fizică, iar din 1993 până în 2015 – coautor la Programele școlare pentru fizică.Este coautor la 6 manuale de fizică (VI, VIII, X – două pe programe diferite, XI, XII); coautor la 4 culegeri de probleme (VI, VIII și două pentru bacalaureat); coautor la un îndrumător metodic pentru profesorii de fizică și autor (și proprietar) al site-ului fizica.com. Elevii săi au, la rândul lor, rezultate remarcabile: la nivel național – 15 premii I, 11 premii II, 7 premii III, 20 mențiuni, iar la nivel internațional: o medalie de aur și două de argint (dintre care una în 2017). De-a lungul carierei, a inițiat, coordonat și participat la numeroase proiecte naționale și internaționale.
Prof. dr. Ovidiu Albert predă istoria la Colegiul Național “Roman-Vodă” și este președintele Asociației “Mușatinii Roman” pe care a înființat-o în anul 2012 și a gândit-o ca pe un centru de voluntariat. A inițiat o tabără arheologică, ce a ajuns la ediția a IX-a. Sub îndrumarea sa, voluntarii romașcani participă la campania de săpături arheologice de la Schitul Nifonul Vechi, din județul Neamț. În perioada iunie 2016 . iunie 2017, Ovidiu Albert a fost inițiatorul a două proiecte realizate în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț și care au fost dedicate tinerilor romașcani: “Județul Neamț în arta graffiti” și “Romanul se mișcă bine”. Din luna iunie a acestui an, prof. dr. Ovidiu Albert coordonează un proiect de voluntariat intitulat “Will you love me as I am?” sub egida Academiei Școlilor Central-Europene din Viena, prin care își propune să contribuie la integrarea tinerilor marginalizați de etnie rromă în comunitatea romașcană. 10 tineri voluntari vor dezvolta împreună cu grupul-țintă din cadrul Fundației “Pacea” o serie de activități (ateliere de lucru, renovarea unui spațiu public, activități de fundraising ș.a).
Profesorul de arte vizuale Dan Țârdea de la Seminarul Teologic Ortodox “Veniamin Costachi”, sat Mănăstirea Neamț, predă la clasele cu specializarea patrimoniu cultural. În urma participării la “Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor”, secțiunea “Icoane”, organizată anual de Ministerul Educației Naționale, elevii îndrumați de profesorul Dan Țârdea au obținut 29 de premii: 11 premii I, 6 premii II, 8 premii III și 4 mențiuni. Numeroase alte premii au fost obținute de participanții la concursurile de profil artistic și la concursurile interdisciplinare educative. O altă contribuție adusă învățământului nemțean de către profesorul Dan Țârdea a fost și câștigarea Trofeului “Olimpiades de la Francophonie, des Arts et de la Culture” și a Marelui Premiu la Concursul Internațional “Small Montmartre of Bitola”. La nivel județean, profesorul Dan Țârdea a derulat activități în calitate de metodist și de membru al Consiliului Consultativ al ariei curriculare Arte. Aprecierea de-a lungul carierei i-a fost adusă și prin diplomele de excelență acordate de ministerul de resort, de Patriarhia Română, de administrația locală din Tîrgu Neamț. (C.I.)