Vizitele în Neamț ale celor care dețin portofoliul ministerial la Mediu au fost întotdeauna interesante, zgomotoase, dar fără urmări deosebite. Pe când era în funcție, Rovana Plumb a venit, a amenințat, a sancționat, după care a plecat, lăsând lucrurile în coadă de pește, amenzile anulate de instanțe și lucrurile mergând înainte pe același tipic. Vizita Grațielei Gavrilescu, numită pe funcție politic, de ALDE, a venit într-un moment delicat, când autoritățile județene se confruntă cu depozitele neconforme de la Roman și Târgu Neamț, operate de societatăți private și a căror existență încurcă planurile autorităților. Garda de Mediu a atras atenția, a amendat, dar este neputincioasă în fața mașinăriei generată de interesele imense din domeniu. Cel puțin la Roman, toată lumea face eforturi pentru a îngropa toate măgăriile trecute și a le acoperi cu iarba uitării, printr-o soluție hibridă, a unor ”depozite autentice de deșeuri muncipale”. Altfel spus, ce a păpat lupul care a operat depozitul și a încălcat prevederile autorizației de mediu, cu sprijinul larg al administrației Leoreanu, adică banii încasați inclusiv pentru transportul gunoiului la groapa de la Girov, rămâne bun păpat!
Acesta a fost cadrul în care s-a desfășurat vizita de lucru a ministrului Mediului, în Neamț, după cele de la Iași și Suceava. Cu mențiunea că ”după Iași și Suceava, ca problematică de mediu, Neamțul figurează să spunem pe locul 3, cu mai puține probleme de mediu. Neamțul a reușit totuși să rezolve probleme pe care alții nu numai că nu au reușit, ci poate nu au reușit să învețe să respecte legea”.
* Un ministru care dă dreptate Mesagerului de Neamț
De mai bine de doi ani, Mesagerul de Neamț atrage atenția autorităților că depozitele de la Târgu Neamț și Roman trebuie să respecte legea, că gunoaiele depozitate acolo trebuie transportate pe banii operatorilor la depozitul conform de la Girov, că aceia care au încălcat legea trebuie să suporte consecințele. Dacă, la Târgu Neamț, au început să se conformeze, la Roman lucrurile sunt de neclintit, iar societatea Rossal, operatorul depozitului acum ilegal din Roman, a ales calea instanțelor, pentru a prelungi agonia până la momentul când statul va consimți să devină părtaș la o ilegalitate, prin forțarea legii. Momentul se pare că a sosit acum, după tentative nereușite de a transforma ilegalitatea într-o afacere profitabilă. Este vorba despre finanțarea transportului spre Girov pe banii Primăriei Roman și/ sau ai Consiliului Județean.
Ministrul Gavrilescu ne-a dat dreptate și a ținut să precizeze ce prevede legea: că deschiderea depozitului de la Girov trebuia urmată de închiderea platformelor temporare, prin grija operatorilor de salubritate, în sarcina cărora este transportul gunoaielor: ”Le-am atras atenția că am fost destul de îngăduitori când, în 2012-2013, Ministerul Mediului le-a acceptat construirea de platforme temporare pentru depozitarea deșeurilor, care au, conform autorizației de mediu, un timp de viață de un an. Platformele temporare trebuie să fie închise, asta însemnând relocarea deșeurilor la depozitul din interiorul SMID-ului. Așa că le-am spus colegilor de aici să analizeze situația din teren, conform autorizației de mediu care le-a fost emisă, adică să vedem cum a fost realizată această platformă temporară, dacă a fost făcută conform normativelor în vigoare de mediu, ținând cont de toată structura care trebuia să fie pusă la punct. Și să se prezinte două soluții din partea ADI Deșeuri și a celor care au fost parteneri și au depus deșeuri la aceste platforme temporare”.
Până aici, o poziție normală pentru un ministru al Mediului, pus acolo să aplice și să apere legislația: ”Primordial este relocarea deșeurilor în celula de la Girov. Le-am spus să discute și să negocieze, să facă parteneriate între comune și ce-or face, pentru că platformele temporare au fost autorizate pentru un an”.
* Când politicianul ia locul ministrului
Evident, în România, dacă vor politicienii, negrul se vede alb chiar și noaptea. Iar la nivelul Neamțului, marea familie a gunoierilor locali nu este dispusă să piardă bani și, în mod sigur, s-au făcut presiuni la cel mai înalt nivel. De aceea, după ce a analizat corect situația, doamna ministru a devenit, subit, politician, în momentul soluției practice. Care n-a mai fost cum zicea cu doar câteva minute înainte: ”Sunt două soluții. Una – să ducem tot, conform autorizației de mediu din 2012-2013, la noua celulă de la Girov și a doua – dacă avem posibilitatea, dacă, conform autorizației de mediu dată, s-au îndeplinit toate condițiile de mediu pentru realizarea unor depozite autentice de deșeuri municipale, ar exista șansa să găsim o altă modalitate decât transportul deșeurilor. Dar acum nu pot spune dacă este posibil, pentru că nu am toate datele”.
Deja discursul s-a schimbat, un ministru al Mediului vrea să treacă peste o autorizație de mediu, pentru a favoriza încălcarea acesteia! Este aberant să li se ceară primarilor (care?) ”exact suma, cantitatea de deșeu și să vedem exact timpul cât a funcționat această platformă temporară, ca să dăm o soluție temporară”, în condițiile în care se ște că SMID-ul a depășit cu un an implementarea, iar Comisia Europeană monitorizează programul și utilizarea fondurilor.
* Rezolvă ANAF problema?
Prinsă între încorsetările funcției de ministru și obligații politice, Grațiela Gavrilescu a precizat că nu mai există fonduri pentru relocarea deșeurilor și că acest aspect a fost clar stabilit: ”În autorizația de mediu, li s-a spus (firmelor care le operau – n.r.) să se formeze un cont de închidere (a platformelor temporare – n.r.) și o să rog pe președintele Consiliului Județean sau pe prefect să facă hârtie către ANAF, să întrebe dacă societățile acestea (operatorii de salubritate – n.r.) au alimentat contul de închidere, care este suma și vreau să știu ce sumă este necesară închiderii acestor platforme și relocării deșeurilor”.
O asemenea adresă ar putea genera un adevărat scandal. Dacă au fost deschise acele conturi pentru banii necesari închiderii depozitelor, dacă au existat sau există bani în ele, apare întrebarea de ce nu au fost folosite conform destinației, pentru închiderea depozitelor. Dacă ele nu au fost deschise, înseamnă că a fost încălcată legea și, pentru respectivele firme, poate fi pusă sub semnul întrebării chiar licența de operator în domeniul deșeurilor. Este o dilemă din care cu greu se poate ieși. Mult mai probabil pare să considerăm că adrezsele respective nu vor ajunge la ANAF.
* Cum a ratat ministrul Gavrilescu prilejul să-și laude partidul
Când a lăudat județul Neamț pentru că are un depozit conform la Girov și o stație intermediară de sortare la Tașca, doamna ministru trimisă în funcție de ALDE a ratat prilejul să-și laude oamenii din partid care au făcut posibilă deschiderea acestor obiective, în ciuda intereselor majore și a ineficienței birocratice. Nici Ion Asaftei, președintele ALDE Neamț, nu a putut revendica asta, pentru că omul care s-a zbătut să dea drumul depozitului de la Girov și stației de la Tașca, Constantin Iacoban, fostul președintele al Consiliului Județean Neamț, a fost expulzat din ALDE din motive de diferențe ireconciliabile cu dl. Asaftei. Când a apărut riscul unor sancțiuni dure pentru județ, dl. Iacoban a fost cel care a găsit soluția înființării unui serviciu în Consiliul Județean, care să preia administrarea depozitului de la Girov. ”A fost o soluție la care m-am gândit împreună cu specialiștii din Consiliul Județean, m-am consultat cu cei de la Garda de Mediu, cu cei din minister și cred că a fost o soluție bună, din moment ce, și în acest moment, se merge tot pe ea, din câte știu eu, cu rezultate bune. Oricum, a fost o soluție generată de blocajul apărut prin anularea licitației pentru găsirea unui operator și, probabil, în momentul când se va organiza o nouă licitație, lucrurile se vor rezolva definitiv. Dacă nu exista implicare în acel moment, probabil se mai întârzia destul de mult cu darea în folosință a celor două obiective, de la Girov și Tașca, cu urmări imprevizibile, în condițiile în care vorbim de un proiect european”, a declarat Constantin Iacoban.