Vești bune pentru personalul din sănătate și asistență socială după ce liderii Uniunii Sanitas Neamț au primit de la București rezultatele negocierilor dintre sindicaliști și Guvern. Potrivit celor stabilite în urma discuțiilor de săptămâna aceasta, greva generală – cu care amenințau sindicaliștii la protestele din 19 octombrie – nu mai este luată în discuție, după ce „reprezentanții guvernamentali au venit cu soluții la revendicările Sanitas”, potrivit liderului Leonard Bărăscu. În urma negocierilor, sindicaliștii afirmă că au obținut înțelegere pentru „argumentele cu care Federația Sanitas își susține revendicările și, în baza acestora, și-au reconsiderat o serie de puncte de vedere referitoare la legea-cadru 153/2017 și legislația conexă”.
Personalul din Sănătate a obținut menținerea tichetelor de masă ce vor fi acordate de la 1 ianuarie 2018 sub formă de normă de hrană acordată lunar, iar în ce privește problema creșterii gărzilor suplimentare sindicaliștii au obținut promisiunea că se va păstra actuala formă de efectuare și plată pentru 4 gărzi în norma de bază.
În ce privește situația sporurilor, care prin legea salarizării personalului plătit din fonduri publice ar fi fost plafonat la 30% pentru sistemul sanitar, sindicaliștii spun că vor demara negocierile pentru elaborarea unui nou regulament de sporuri aplicabil angajaților din Sănătate și Asistență Socială începând cu 1 martie 2018. Până atunci, se așteaptă o derogare pentru ca, în lunile ianuarie și februarie 2018, să se acorde toate sporurile aflate în prezent în plată „indiferent dacă se depășește plafonul de 30% impus de Legea 153/2017”. Eva Ungureanu, liderul Sanitas Neamț, spune că în prezent sporurile sunt de maxim 75% pentru personalul din UPU, anatomie patologică, TBC, infecțioase, psihiatrie, bloc operator etc., și că „plafonarea sporurilor ar putea determina personalul să migreze spre alte secții, unde nu se expun riscurilor și nivelul de salarizare este același”.
Liderii de la București asigură personalul medical că sindicatul va participa la toate discuțiile pentru definitivarea actelor normative care vor pune în aplicare propunerile la care s-a convenit și pentru ca „nici unui angajat din Sănătate și Asistență Socială să nu-i fie afectat venitul net”. (C.I.)