Ideea reînființării la Roman a unui punct vamal a devenit teoretic realizabilă după închiderea punctului vamal de la Horia, în 2011. Discuțiile au demarat prin 2013, când administrația locală, cu sprijinul Prefecturii Neamț, a obținut acordul Direcției Regionale a Vămilor de la Iași. Primăria Roman a reluat, în această perioadă, demersurile pentru înființarea la Roman a unui punct vamal, demers justificat prin numărul mare de firme din zonă care fac operațiuni de import-export și care utilizează materie primă din străinătate. Locul pe care Primăria Roman l-a găsit potrivit pentru un punct vamal este fostul Liceu nr. 1. Acesta a fost ridicat în 1910 și a fost, pe rând, școală normală, școală de meserii a Arsenalului Armatei, școală profesională a Întreprinderii Mecanice, grup școlar industrial.
“Avem un deziderat mai vechi, acela de a deschide un punct de lucru al Direcției Vămilor la Roman”, a declarat primarul Lucian Micu. “Având în vedere că peste 60% din exporturile din județ sunt din Roman, am găsit oportun să reluăm această discuție mai veche și acum, după analize și discuții, mai aveam practic doar un pas până la realizarea acestei nevoi stringente, din punctul nostru de vedere. Ne-am împiedicat de un refuz al Inspectoratului Școlar Județean; noi am propus ca punctul vamal să fie în incinta fostului Liceu nr. 1, pe strada Ștefan cel Mare, o zonă care se pretează foarte bine activității. Inspectoratul Școlar însă refuză să ne permită să schimbăm destinația acelor clădiri, deși acolo, din păcate, nu se mai desfășoară nici un proces instructiv-educațional”.
Inspectorul școlar general Viorel Stan, solicitat să dea o explicație, ne-a declarat în exclusivitate: “Am primit miercuri, 4 octombrie, o adresă de la Primăria Roman, cu o cerere nouă, prin care se solicită – de data asta – schimbarea destinației spațiilor. În prima adresă, primăria nu spunea nimic despre vamă, ci solicitau niște spații pentru reorganizarea internă, să mute niște servicii. Abia ieri s-au pronunțat limpede că vor să organizeze un punct vamal. Atât doar că situația spațiilor de la fostul Liceu nr. 1 din Roman este ușor complicată: acolo s-a dorit, la un moment dat, să se amenajeze un campus, și pentru aceasta Ministerul Educației a investit în niște spații și le-a amenajat și modernizat; iar asta s-a întâmplat până acum 2-3 ani. Deci e vorba despre o investiție. Ceea ce nu se spune (poate fiindcă nu se înțelege) este faptul că nu Inspectoratul Județean poate aproba schimbarea destinației unor clădiri, ci Ministerul Educației Naționale, pentru simplul motiv că aceste spații nu sunt ale Inspectoratului, ci ale ministerului, conform Legii educației. Eu personal introduc cererea Primăriei Roman în Consiliul de Administrație, care formulează un punct de vedere ce este înaintat ministerului. Și ministerul va decide. Mai este însă o problemă, fiindcă tot ieri am primit o adresă de la Direcția de Patrimoniu, care solicită date despre starea a trei clădiri de patrimoniu: fostul Liceu nr. 1 Roman, despre care vorbim, și alte două clădiri de la Borca. Așadar fiind clădire de patrimoniu, nu știu în ce măsură se va aproba utilizarea ei ca sediu de vamă. Ceea ce mai vreau să spun că nu e nimic politic aici. Iar compararea situației de la inaugurarea Clubului Copiilor din Roman, la care nu a fost invitat primarul este forțată, deoarece pot să vă spun că domnul director Boloca nu m-a invitat nici pe mine, deși suntem colegi de partid…” (D.A.)