În zilele de 14 și 15 noiembrie, nemțenii își pot face investigații medicale gratuite: măsurarea glicemiei, a hemoglobinei glicate și a tensiunii arteriale. Cei care vor dori să se testeze vor primi de la cadrele medicale sfaturi și recomandări pentru un stil de viață sănătos, flyere și pliante de educație pentru sănătate. Testele se fac la Spitalul Orășenesc “Sfântul Ierarh Nicolae” din Bicaz între orele 8:00-11:00. În condițiile în care Bicazul și zona Valea Muntelui nu au un medic diabetolog, măcar nemțenii de aici au posibilitatea să-și facă aceste teste.
Acțiunea face parte din activitățile dedicate marcării în județul Neamț a Zilei Mondiale a Diabetului și sunt organizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț împreună cu Spitalul Orășenesc Bicaz. Acțiuni de informare a populației se derulează în ziua de 14 noiembrie în comunitățile din Piatra Neamț, Bicaz, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean și Dămuc. Medicii din cadrul Compartimentului de Evaluare si Promovare a Sănătății al DSP Neamț în parteneriat cu Clinica „Sfântul Andrei” din Piatra Neamț și Asociația Umanitară „Codrin – Ocrotiți copiii ce vor rămâne doar copii” derulează această activitate, potrivit DSP Neamț.
Campania de informare de anul acesta este dedicată temei „Femeile și diabetul” și, prin acțiunile derulate în Neamț, se urmărește popularizarea factorilor de risc în declanșarea diabetului: fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, o nutriție dezechilibrată, obezitatea, stresul. Nemțenii vor afla care sunt primele semne de boală, pentru a ști care este momentul când trebuie să se adreseze medicului specialist.
5.242 de bolnavi la un medic diabetolog
La finele anului trecut, în Neamț erau înregistrați 26.212 bolnavi cu diabet zaharat. În cursul anului trecut, 1.762 de nemțeni au fost diagnosticați cu această afecțiune, dintre care 270 de persoane insulinodependente și 1.492 cu diabet zaharat tip II (non-insulinodependent). În primele 9 luni ale acestui an, alți 1.447 de nemțeni au aflat că suferă de diabet, dintre care 259 sunt insulinodependenți. Această afecțiune aduce o serie de complicații (orbire, amputații, insuficiență renală) la fel de grave ca boala în sine, astfel că efectele asupra bolnavilor sunt multiple.
Dacă bolnavi sunt tot mai mulți, numărul acestora dublându-se în ultimii aproape 10 ani (13.341 de bolnavi erau înregistrați la finele anului 2008), în schimb medici sunt tot mai puțini. În policlinicile din Roman și Târgu Neamț sunt câte doi medici, iar la Piatra Neamț este un singur medic, dar mai mulți specialiști sunt în privat. Diabetul este o afecțiune inclusă în programul național prin care bolnavii beneficiază în mod gratuit de evaluare periodică (investigații medicale prin dozarea hemoglobinei glicolizate), de tratamente, de teste de automonitorizare pentru pacienții insulinodependenți, de materiale consumabile pentru pompele de insulină în cazul când bolnavii au primit acordul coordonatorilor centrelor metodologice regionale, potrivit Casei de Asigurări de Sănătate Neamț. (C.I.)