Cinci sunt personalitățile din domeniul artei care au fost nominalizate “Ambasadori Nemțeni”. Până la data de 15 noiembrie publicul poate vota online, pe site-ul campaniei, pe oricare dintre cei propuși.
Lucian Tudorache este sculptor și profesor la Liceul de Arte “Victor Brauner” Piatra Neamț, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici filiala Piatra Neamț. S-a remarcat printr-o serie de lucrări monument expuse public, cum este bustul în bronz al lui Mihai Eminescu amplasat în fața Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu”, busturile în bronz ale lui Ștefan I Mușat și Petru I Mușat, la Cetatea Neamțului, cel al lui Nicolae Manolescu-Strunga la Roman. Lucrările sale sunt expuse și la Iași, Bistrița, Botoșani, Vâlcea, Galați, Brașov, Slănic-Moldova. A realizat un bust „Vasile Ciobănița” pentru casa memorială de la Negrești și a dăruit bustul „Petru Rareș” moldovenilor de dincolo de Prut, la Cricova. Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) filiala Neamț l-a desemnat pe sculptorul Lucian Tudorache ”Artistul plastic al anului 2016”. Cariera sa artistică include numeroase premii și diplome de onoare de la forurile de gen. A obținut, în anul 2004, Bursa UNESCO de studiu la Centrul European din Veneția pentru tehnicile de Conservare a Patrimoniului Arhitectonic. Lucrările sculptorului Lucian Dumitrache sunt expuse în Muzeul de Artă Contemporană Galați, la Muzeul de Artă Piatra Neamț, Muzeul de Artă Vâlcea și în colecții private din România, Franța, Italia, Germania, Elveția, Canada.
Pictorul Laurențiu Dimișcă este exponentul noului val mondial al stilului Noua Figurație. A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj în anul 2001, master în pictură și doctor în arte plastice și decorative la aceeași universitate, curator, președintele Fundației „Outsider Art” din România și Ambasador UNESCO pentru Eurointegrare prin Artă. Este membru al UAP filiala Neamț din anul 2002 și membru al Asociației Internaționale „Art en Marche” Paris. Datorită prezenței sale cu Expoziția permanentă de la Muzeul de Artă Brută din Lapalisse (Franța) și realizarea unei expoziții internaționale cu 50 de artiști ai stilului artă brută în cadrul evenimentului inițiat în România sub egida „Vii și vinuri”, Laurențiu Dimișcă a reușit o premieră pentru România: prezența expertului francez în artă brută Luis Marcel, care a susținut un simpozion. În august 2017 a deschis în București a doua galerie-atelier Laurențiu Dimișcă (prima fiind în 2014-2015 la Teatrul Țăndărică-București), singura din Europa de Est ce promovează arta brută, noua figurație, rawvision, artmirabilism, arta naivă, arta populară contemporană, arta singulară, arta religioasă, outsider art. Organizează saloane de artă brută în România, înființează prima Galerie-Muzeu-Centru de artă populară contemporană din România în satul Gura Văii, județul Neamț. Laurențiu Dimișcă a pictat în stilu-i deja consacrat o clădire de 800 mp în interior, exterior, pe acoperiș, pridvor, ce va fi inclusă în clădirile bizare din lume. Artistul pictează mobilă, lucrează în mozaic, vitraliu, ceramică, picto-obiecte și are numeroase picturi exterioare și interioare în România și străinătate.
Poet și prozator, Bică Nelu Căciuleanu a absolvit Școala de Muzică și Arte Plastice, Liceul ”Calistrat Hogaș”, Școala Tehnică Postliceală și ulterior Facultatea de Muzică din Piatra Neamț (2011). Predă la școlile din Bicaz Chei și Bicazu Ardelean. A frecventat cenaclurile literare ”Calistrat Hogaș”, ”Petrodava” și de la Clubul Tineretului din Piatra Neamț (1968-1972). În ultimul an a publicat romanul ”Mahalaua Precista” la Editura Crigarux, 2016, fiind nominalizat la premiul național pentru proză ”Mihail Sadoveanu” pe anul 2017. A debutat cu ”Brambura pe Nicăieri” (proză, 2005), urmat de ”Așadar, omul pneumatic”, ”Sărutul franțuzesc”, ”45 de Ex-Citații” și ”Al nouălea rai”.
Pictorul Boris Dobre este absolvent „Victor Brauner” Piatra Neamț și are master la Universitatea Națională de Arte din București. A fost selecționat de către un juriu internațional printre cei 50 de finaliști – din cei 2.580 de concurenți din 87 de țări – ale căror portrete au fost expuse, în perioada iunie-septembrie la ”National Portrait Gallery” din Londra în cadrul BP ”Portrait Award”. Portretul expus la celebra instituție de cultură este al soției artistului, Oana. Despre respectiva lucrare, artistul a declarat: „Ideea a fost aceea de a face o imagine foarte simplă. Totul se concentrează doar pe cap, restul rămânând în umbră. Am lăsat doar chipul, descoperindu-l ca pe un obiect de studiu, cu diferitele sale forme și nuanțe, cu frumusețea și defectele sale”.
Lucian Strochi este poet, prozator, dramaturg, critic literar și de artă plastică. A absolvit Facultatea de Filologie de la Universitatea București și are doctoratul la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu lucrarea „O terorie asupra fantasticului. Cu aplicații în proza lui Mircea Eliade și Vasile Voiculescu” din anul 2003. În ultimul an s-a remarcat cu un nou volum de poezie – „Ancadierul”, o contribuție la practica și teoria poetică, pentru care a fost nominalizat la secțiunea premii speciale ale Uniunii Scriitorilor din România filiala Iași. Extrem de prodigioasa sa carieră literară include peste 50 de volume de diverse genuri. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1996 și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din anul 2000. Colaborări cu numeroase publicații: Amfiteatru, Antiteze, Asachi, Astra, Ateneu, Ceahlăul, Clepsydra, Convorbiri literare, Cronica, Dacia literară, Elpis, Informația primăriei, Luceafărul, Moldova literară, Monitorul de Neamț, Oglinda literară, Petrodava culturală, Realitatea nemțeană, Reformatorul, România literară, Salonul literar, Scrisul românesc, Telegraful, Tribuna, Viața studențească. (C.I.)