Marți, 28 noiembrie, Consiliul Local Piatra Neamț a lucrat la foc automat, cu 50 de proiecte pe ordinea de zi. Modelul de demult, cu citirea la foc automat a hotărârii, avizul comisiilor și votul rapid, fără explicații, a mers pe repede-nainte, fără probleme, spre vizibila bucurie a primarului Chitic, care vedea cum proiecte importante pentru el și echipă trec fără probleme. După ședința de astăzi putem spune că știm deja unde se vor duce banii primăriei pe investiții directe, la care sunt deja abonate firme tradiționale, având în vedere proiectele privind anumite unități de învățămâmnt din Neamț. Unanimitate a existat și la proiectul lui Paul Căpitanu, cel care a câștigat în instanță daune morale de 10.000 de lei de la consilieri, semn că frica păzește bostănăria. Eticheta de abuz de putere este destul de deranjantă, dar în mod sigur de sărbători se va trece peste disconfort.
Spiritele s-au animat în momentul în care, cu multă iscusință, executivul a introdus trei hotărâri care ar fi rezolvat, dacă erau votate, toate gafele făcute în timp de administrația locală în relația cu CMI Urban. Primul proiect venea să propună anularea unor datorii către muncipalitate ale societății Urban, în schimbul inelului de utilități din zona pieței. Suma, peste 220.000 de Euro (!), iar modul de întocmire și prezentare al documentației a făcut ca grupul PSD să ceară explicații. Nu le-a primit, proiectul a căzut fără comentarii, semn că ori s-a discutat înainte, ori primarul nu a vrut să mai insiste, ca de obicei când nu-i convine ceva. La acest proiect nici măcar acuza tradițională că nu se dă drumul la piață din vina PSD-ului nu a fost rostită, dar și-a luat revanșa în momentul în care a picat proiectul privind modificarea regulamentului de funcționare a Pieței Centrale.
Așa am aflat că cei care au câștigat licitația la fast-food-ul de la parterul pieței cu un preț foarte mare s-ar fi retras, iar la etaj, pe un spațiu cu aceiași destinație se dorea o împărțire formală a acestuia, pe motiv de lipsa de pretendenți. Chitic s-a supărat și a cerut explicații, Marghidan a ripostat și a cerut să fie delimitate exact zonele din afara pieței unde Primăria vrea să aprobe comerț ambulant, deoarece în propunere nu exista acest lucru. Chitic a pus din nou placa cu blocarea deschiderii pieței, Marghidan nu l-a întrebat de ce nu a vrut să ia piața de șapte luni, așa că meciul declaraților s-a încheiat nedecis.
Discuții mai aprinse au apărut în momentul în care s-a dorit actualizarea contractului de concesiune cu CMI Urban pentru terenurile de la piață. Marghidan a întrebat de ce nu a fost reactualizat la momentul când s-au făcut modificări, i-a răspuns secreatrul Florin Fecic, că a fost reactualizat, mai puțin în două cazuri, că e vina unui funcționar și că acesta este cercetat disciplinar. A venit imediat acuza și amenințarea voalată, că va ieși scandal, că Urban va putea continua să desfășoare activități pe terenul din jurul pieței, dar care este exact terenul celor de la Urban n-a spus nimeni, că de fapt nu asta interesa ci acoperirea unor greșeli din trecut. Hotărârea nu a trecut și așteptăm cu nerăbdare ca să vină cei de la Urban să delimiteze “teritoriul” care le-ar aparține și să și demontreze acest lucru. Nu știm dacă aici se aplică procedura cu doi martori, că ar putea fi interesantă. Că Urban a desfășurat activitate fără să dețină teren exact în aceași zonă o bună bucată de timp, nimeni nu a catadicsit sa-și amintească, că doar trebuie acoperite urmele. Așa că este posibil să vedem în continuare bodegile-restaurant pe roți din piață funcționând pe contracte cu Urban, că doar este loc pentru toată lume, că e piață.
În rest, o ședință cu deja obișnuitele sincope. Unii consilieri direct interesați de anumite proiecte nu anunță la începutul ședinței că nu participă la vot din cauza unui interes material, cum este legal, și o fac doar în momentul votului, cum nu este legal. Cum se consideră că este doar o încălcare a legii minoră, nimeni nu se agită și se merge înainte. Până când va apărea cineva care va contesta la contencios o hotărâre importantă ce poate cădea din cauza unui asemena viciu de procedură.
Că tot vorbeam de procedură, poate președinții de ședință, oricare ar fi aceștia, își vor intra în atribuții și nu vor permite intervenții decât după ce li se cere voie, fie că este vorba de un invitat oarecare, fie că este vorba de primar, care de pe timpul lui Ștefan și până astăzi, consideră că poate interveni oricând, fără să respecte regulamentul. Mai ales că el nu este consilier, iar ședința este a acestora, primarul având statut de invitat.
Valentin Bălănescu