Cinci sportivi ai secției de karate tradițional de la CS Ceahlăul Piatra Neamț s-au întors cu o colecție impresionantă de medalii de la Campionatul Mondial de Karate Tradițional Fudokan, de săptămâna trecută, găzduit la Cluj.
Antrenorul Paul Pintilie i-a prezentat, în conferința de presă de vineri, 10 noiembrie, pe trei dintre sportivii care au obținut medalii importante în competiția la care au participat aproximativ 2.000 de sportivi din 46 de țări. Întreg lotul României a continuat performanța și a rămas pe primul loc în lume la națiuni, cu 94 de medalii, din care 53 la probele individuale și 41 pe echipe, câștigate de cei 103 sportivi. Una din cele 37 medalii de aur aparține clubului Ceahlăul, prin performanța lui Paul Vodă, care a devenit campion mondial la seniori. Georgiana Aparaschivei (19 ani) a concurat la tineret și a câștigat argintul, Eliza Huțupan (15 ani) a obținut două medalii de bronz, Horia Șerban (14 ani) a câștigat o medalie de argint și un loc IV, Mihnea Berbecaru (14 ani) a obținut o medalie de argint și un loc IV.
Competiția a fost una extrem de grea, dat fiind numărul mare de sportivi, foarte bine pregătiți și exigențele arbitrajului.
“M-am bucurat că s-a putut organiza campionatul mondial la Cluj și nu ne-am făcut de rușine, știți că aș fi vrut să organizăm competiția la Piatra Neamț, dar aici nu avem suficient spațiu de cazare. Rezultatele clubului nostru sunt remarcabile: cinci sportivi, pentru un club mic, de provincie, dintre care unul a luat aurul la seniori, când cluburile mari din țară n-au avut așa ceva, este un lucru deosebit. În plus, e greu să intri în lotul României, pentru că la crearea echipei de 4 se ține cont de valoarea sportivilor. Mă bucur pentru că am rămas pe locul I ca națiune, avem un lot foarte bine pregătit. Pentru club, sunt mândru că am păstrat linia continuă din 1995, cu medalii în fiecare an, anul acesta. Este dificil, pentru că este din ce în ce mai greu nu doar să găsești sportivi și să-i antrenezi, ci și să ajungi la competiții, pentru că nu prea sunt bani. Ca performanță de club, suntem în creștere, dar tot timpul mă uit să văd ce vine din urmă și pot spune că avem sportivi buni la club, în această perioadă când sunt tot mai puțini tineri care aleg să facă sport, mișcare. Mulțumim sponsorului nostru RIFIL, care mereu ne susține, mulțumim părinților copiilor care au obținut niște rezultate așa frumoase și-i felicit”, a declarat Paul Pintilie, antrenorul Ceahlăul-Kaminari.
Doi dintre sportivii clubului s-au accidentat ușor, însă nimic care să-i împiedice să urce pe podium. La campionatul mondial de la Cluj, Paul Pintilie a concurat ca veteran la mai multe probe și a obținut o medalie de aur și una de argint. Proba de spart scânduri i-a dat de furcă, din 5 scânduri reușind să le rupă pe ultimele două. Semn că “n-am avut suficientă încredere”, iar impactul loviturii i s-a “oprit” în cot.
Pentru sportivii Ceahlăul-Kaminari urmează un an competițional 2018 important, cu un campionat european și un campionat național dedicat împlinirii a 30 de ani de existență a clubului de karate tradițional. Și dacă sunt sponsori, pentru un sport care nu prea beneficiază de fonduri de la buget, se speră în organizarea la Piatra Neamț a unui campionat balcanic și a unui concurs între stiluri de arte marțiale cu cei mai buni sportivi. (C.I.)