Comuna Tarcău, unică în țară, după cum spune primarul Iulian Găină, datorită suprafeței de pădure (39.000 de hectare), are un singur monument – e adevărat, de importanță națională – înscris în patrimoniu: Mănăstirea Sihăstria Tarcăului. În centrul comunei mai există, însă, două imobile valoroase ca arhitectură, care ar merita clasate. Primul este clădirea școlii, somptuoasă, ridicată de Carol Zane, acum 80 de ani, iar al doilea este sediul vechi al primăriei, care adăpostește acum biblioteca și birouri pentru Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență.
”Eu spun că amândouă merită, sunt imobile care contează, au istorie în spate și aș fi multumit să le pun la adăpost și să le știu protejate prin lege”, spune primarul Iulian Găină. ”Nu am de gând să mai candidez pentru un alt mandat, așa că, până la finalul acestuia, sper să văd școala și primăria veche, care a fost post de grăniceri, pe lista monumentelor istorice. Atunci voi fi liniștit că primarul care va veni după mine nu va putea să le strice, să le modifice sau să le dea vreo altă folosință”.
Conform unui studiu monografic al comunei Tarcău, printre autoriii căruia se numără unul dintre învățătorii cu o carieră de peste 40 de ani doar în școala din centrul comunei, clădirea a fost ridicată de fabrica ”Albina”, actuala firmă ”Romanel”.
”În anul 1937, la inițiativa inimosului dascăl Calistrat Bogdan, care era și membru al Consiliului de Administrație al Cooperativei forestiere «Albina», se ia hotărârea de a se construi un nou local de școală, în centrul civic al comunei, din cauză că vechea școală nu mai dispunea de un spațiu suficient de mare pentru a putea primi un număr tot mai mare de copii de vârstă școlar”, se arată în studiul monografic. ”Consiliul de Administrație al Societății cooperatiste «Albina» va cumpăra terenul pentru școală de la familia Munteanu și va suporta toate cheltuielile construcției. Este contactat arhitectul și antreprenorul Carol Zani, care se va ocupa de ridicarea întregii construcții a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 193, în prezența unor înalte fețe bisericești, în frunte cu Mitropolitul Moldovei, precum și a oficialităților vremii: ing. Constantin Turcan, directorul fabricii «Albina», a primarului Toader Ailincăi, a preotului Gh. Buba și a inițiatorului, director al școlii, Calistrat Bogdan. Construcția va fi executată din cărămidă placată pe exterior cu piatră (gresie de Tarcău), fiind o clădire impunătoare, având 4 săli de clasă, cancelarie, cabinet al directorului, o sală de festivități și demisol cu 4 încăperi în care, după anul 1950, va funcționa internatul școlii”.
În curte, exact lângă școală, s-a construit locuința directorului, în care, astăzi, funcționează Muzeul de Artă ”Iulia Hălăucescu”. De altfel, și școala poată numele Iuliei Hălăucescu.
La demisolul clădirii, unde altădată erau dormitoarele elevilor, acum sunt sălile în care funcționează, provizoriu, grădinița. Pereții sunt solizi, de o grosime impresionantă, iar arhitectura este asemănătoare celei a Colegiului Tehnic Forestier din Piatra Neamț. La o simplă examinare vizuală a construcției, problemele evidente sunt cele legate de acoperiș – sunt zone unde apa se prelinge pe ziduri -, și de treptele care încep să cedeze pe alocuri. Directoarea Daniela Mîțu ne-a spus că au fost mai multe tentative de a restaura imobilul, dar, până acum, proiectele n-au ajuns în faza de finanțare. Tot timpul au fost respinse, ori pentru că nu îndeplineau condițiile pentru o anumită măsură, ori pentru că nu mai erau fonduri. Cert este că, de la inaugurare până acum, clădirea n-a fost niciodată supusă unor reparații capitale. Singurele intervenții au fost în mandatele lui Iulian Găină și au constat în înlocuirea tâmplăriei, montarea unei centrale termice și igienizare…
Deși diferența arhitecturală este evidentă, Primăria veche este, și ea, valoroasă, mai ales prin istoric. Construită în 1914, a adăpostit postul de grăniceri austro-ungar, în perioada ocupației. Undeva în spatele clădirii, erau grajdurile pentru cai.
Valoarea clădirii vine mai ales din faptul că a fost prima instituție comunală din Tarcău. Din 1908, când Tarcău s-a desprins de comuna Pângărați, de care aparținea și până în 1914, administrația a funcționat în casele unor localnici. Primarul care a inaugurat sediul a fost Dumitru Alexandrescu. Monografia semnată de Gheorghe Verșescu menționează despre el: ”Tărcăuan din moși strămoși. Epitrop în permanență la biserică, fost casier la Cooperativa Albina, cârciumar de meserie și azi, este al doilea om cel mai iubit și mai stimat de consătenii lui. În timpul celor mai grele evenimente ale războiului a stat la datorie, pe care și-a îndeplinit-o cu tot devotamentul. A adus făină, zahăr și le-a împărțit populației. Cu rușii s-a purtat cu mult tact ca să evite conflictele”.
Acum, primăria veche are probleme din cauza acoperișului, care a lăsat apa să treacă la planșeu, pe alocuri. Și fațada este afectată parțial în zona în care a fost schimbată consola de la instalația electrică. Însă, după reparații minime și înlocuirea învelitorii, plină de mușchi în partea nordică a construcției, fosta primărie poate deveni un imobil care să merite statutul de monument.
”Eu mă bucur când aud că un primar intenționează să claseze un imobil, pentru că este prima dovadă că respectă istoria și identitatea locală”, a declarat Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț. ”Una dintre piesele importante din dosarul de clasare este studiul istorico-arhitectural, care trebuie întocmit de un specialist atestat de Ministerul Culturii si Cultelor, iar în județul Neamț este un singur astfel de specialist, însă dl. primar poate apela la altcineva, din altă parte a țării. Oricum, inițiativa dumnealui este un exemplu de bună practică și un fapt care mă motivează. Îl voi sprijini cu absolut toate informațiile de care are nevoie și-l voi ajuta la întocmirea dosarului”.
Dosarul, cu toate documentele obligatorii și planșele foto, este supus avizării Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, care decide dacă imobilul respectiv poate avea statut de monument, elaborează ordinul de clasare și-l înaintează ministrului spre aprobare. Însă de la inițiativa primarului până pe masa ministrului, dosarul va trebui să treacă prin Consiliul local Tarcău unde, cel puțin deocamdată, se duc ”lupte grele” între consilierii PSD și cei PNL. (Cristina MIRCEA)
GALERIE FOTO