Lipsa și nepurtarea echipamentului de protecție sunt cele mai frecvente abateri constatate la controalele pe care inspectorii de muncă le fac la agenții economici din Neamț. Poate părea o chestiune minoră, dar multe accidente de muncă se produc pe fondul lipsei echipamentului, a purtării unui echipament neadecvat locului de muncă, ori a nepurtării de către angajat a acestui echipament. Cu toate că legea obligă angajatorul să doteze salariații cu echipamente care să-i protejeze de accidente și de îmbolnăviri profesionale, iar muncitorul trebuie să le poarte, lună de lună majoritatea firmelor verificate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamț sunt sancționate pentru această abatere.
La cele mai recente controale, din luna octombrie, din 126 de agenți economici, la 96 au fost constatate astfel de abateri. “Au fost aplicate 96 de măsuri de remediere și tot atâtea avertismente contravenționale. Scopul verificărilor este și acela de a preveni și informa angajatorii asupra obligațiilor pe care le au, iar în acest caz legea 319/2006 are reglementări clare ce obligă angajatorul să achiziționeze și să acorde angajaților, pe bază de proces verbal, echipamentul de protecție. Mai mult, echipamentul de protecție trebuie să fie adaptat specificului și cerințelor de securitate și sănătate în muncă ale fiecărui loc de muncă. Nu mai târziu de zilele acestea, la un angajator de pe platforma Săvinești a avut loc un accident de muncă, în care un maistru electrician, cu vechime, s-a electrocutat, suferind arsuri la mâini și la față, după ce a verificat un cablu electric ce a făcut arc electric. Este un accident cu incapacitate temporară de muncă și cercetarea împrejurărilor este făcută de firma respectivă și nu am primit, deocamdată, concluzia angajatorului, dar este evident că e și o problemă legat de echipamentul de protecție”, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.
Ignorarea achiziționării și purtării echipamentului de protecție implică, spun specialiștii, costuri mult mai mari, având în vedere efectele unui accident de muncă și pentru angajat, dar și pentru angajator, nemaivorbind de situația în care cel accidentat moare.
Angajatorul este cel sancționat
Luna aceasta se încheie o amplă campanie de control, derulată la toate societățile comerciale din Neamț, prin care ITM dorește să sensibilizeze angajatorii să acorde o mai mare importantă respectării și aplicării normelor de protecția muncii, începând chiar cu instruirea proprilor salariați. Campania a început în luna aprilie 2017, iar luna trecută au fost verificați 67 de angajatori, la trei sferturi dintre aceștia fiind descoperite nereguli, inclusiv lipsa sau nepurtarea echipamentului de protecție.
“Au fost controlați 67 de angajatori, cu 2.240 de salariați, în total. S-au constatat 41 de deficiențe pentru care s-au dispus 41 măsuri de remediere și au fost aplicate 42 de avertismente contravenționale. La verificările ulterioare, dacă acești angajatori nu s-au conformat măsurilor dispuse de inspectorii de muncă, le vor fi aplicate amenzile contravenționale stabilite de lege, respectiv între 5.000 și 10.000 lei. Vreau să mai adaug că, prin noile reglementări, răspunderea este doar a angajatorului. Prin lege, angajatorul este obligat de organizarea, supravegherea și verificarea salariaților, dacă folosesc echipamentul de protecție, iar nerespectarea acestor atribuții atrage sancțiuni în cuantum de 4.000-8.000 lei, tot în sarcina angajatorului”, precizează purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.
Acesta mai spune că noutatea în cazul în care salariatul este vinovat de nepurtarea echipamentului este faptul că nu mai poate fi sancționat de inspectori, ci cel mult poate fi sancționat disciplinar de firma la care lucrează. Tot în luna octombrie, manageri sau delegați ai acestora de la 100 de angajatori din Neamț au participat la discuțiile privind normele în domeniul sănătății și securității în muncă, alături de responsabili pe sănătate și securitate în muncă. Campania de informare a fost organizată de ITM Neamț tocmai pentru ca reprezentanții firmelor să conștientizeze importanța unor locuri de muncă sigure și sănătoase. (C.I.)