În trecut, în lumea străbunicilor noștri, Arhanghelii erau cinstiți pentru că ”ei sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”.
Potrivit tradiției, prima zi de sâmbătă din luna noiembrie are o semnificație spirituală aparte. Biserica Creștin-Ortodoxă rânduiește în această zi pomenirea tuturor celor adormiți întru Domnul. În popor, această slujbă specială, oficiată în toate lăcașurile ortodoxe, este cunoscută sub numele de Moșii de toamnă.
Tot din tradiție, până în ziua praznicului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, în data de 8 noiembrie, fiecare creștin îi comemorează pe cei dragi, rude și prieteni, plecați la viața de dincolo.
În această zi, femeile împart de pomană, aprind lumânări, împlinesc rânduiala cuvenită Moșilor de Arhangheli, dar, totodată, se spune că toată lumea trebuie să aprindă o lumânare în această zi, pentru a-i fi călăuză pe lumea cealaltă. Este perioada când se aduc rugăciuni și ofrande celor morți în condiții violente, pentru că ”acum a fost omorâtă” și vara.
În aceste zile de sărbătoare, finii aduc daruri nașilor, întrucât cele două lumânări ținute de nași la cununie reprezintă simbolurile Sfinților Arhanghelilor Mihail și Gavriil.
* Săptămâna miriștei
Deoarece acum se termină însămânțările de toamnă și începe aratul miriștilor pentru primăvară, prima săptămână din noiembrie se numește Săptămâna Miriștei.
A doua săptămână are în centru sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, cei cu puteri ocrotitoare asupra gospodarilor și a turmelor de oi. Cea de-a treia săptămână este denumită tradițional Săptămâna Filipilor de Toamnă, știindu-se că acum începe împerecheatul lupilor. Săptămâna a patra este Săptămâna Ovideniei – în noaptea de Ovidenie, se deschid cerurile și vorbesc animalele. Ultima săptămână a lui Brumar este Săptămâna Andreiului de Iarnă, care are în centru sărbătoarea Sfântului Andrei, despre care se spune că îngheață apa și coase răul.
În această perioadă, bătrânii cunoscători în ale ”mersului timpului” făceau predicțiile despre cum va fi iarna și cum vor fi culturile din anul ce vine.
Se crede că, dacă toamna târziu cresc ciuperci pe imaș, în anul viitor va fi multă roadă în secară. Se spunea că bureții mulți aduc iarnă grea.
Dacă rândunelele călătoresc toamna, se ține semn că se apropie iarna, iară când sosesc ele la noi se crede că iarna a trecut și primăvara se apropie. Dacă rândunelele se duc de la noi târziu toamna, e semn de toamnă frumoasă și călduroasă.
”Dacă paserile sălbatice, toamna, când pleacă de la noi, au zbor lin, toamna e lungă și frumoasă, dar dacă zboară în cerc și lărmuiesc mult, vremea e schimbăcioasă, toamna urâtă”.
Când toamna sunt șoareci mulți, e semn că iarna va fi mare. Când șoarecii adună spice, va fi iarnă foarte grea.