Liceul Tehnologic ”Arhimandrit Chiriac Nicolau” Vânători Neamț s-a calificat printre cele 20 de școli câștigătoare ale Proiectului Digitaliada, concurs național în care s-au înscris 125 școli. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă promovarea educației digitale – învățarea bazată pe folosirea tehnologiei și a conținutului digital -, prin modele de bune practici implementate la clasele V-VIII, pe parcursul întregului an școlar 2017-2018. Proiectul se derulează în perioada 1 septembrie 2017 – 31 august 2018 și este sponsorizat de fundațiile Orange și”Actori Europeni”.
Ca parte a proiectului, liceul de la Vânători a primit materiale didactice digitale pentru Matematică și Tehnologia Informației și Comunicării (pentru clasele V-VIII), echipamente electronice și IT pentru uzul elevilor și al profesorilor – 26 de tablete pentru elevi și 4 tablete pentru cele 4 cadre didactice din echipa de proiect, laptop, videoproiector, ecran -, training specializat pentru aplicarea metodologiilor și folosirea echipamentelor, dar și asistență de specialitate pe întreg parcursul proiectului.
”Inițiativa se adresează deopotrivă elevilor și profesorilor, urmărind crearea unor modele de bune practici ce propun, pe de o parte, învățarea continuă pentru profesori si adaptarea lor la metode de predare moderne și, pe de altă parte, îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor prin folosirea tehnologiei”, susțin cei implicați în Digitaliada.
Prin grija sponsorilor, au fost oferite, de asemenea, planificarea pentru curriculum, planuri de lecții în format electronic pentru disciplinele TIC și Matematică, specifice curriculei școlare pentru clasele V-Vlll, realizate pe baza jocurilor și aplicațiilor digitale preinstalate pe tablete, manual de Tehnologia Informației pentru predarea materiei folosind tableta (cu un jurnal al elevului, în format electronic), precum și un manual pentru predarea TIC folosind calculatoarele (cu un caiet al elevului, de asemenea în format electronic). Materialele pentru semestrul I au ajuns deja la Vânători, cele pentru semestrul al II-lea vor fi trimise până pe 15 februarie 2018.
”Valorile școlii noastre sunt responsabilitatea, corectitudinea și respectul reciproc. Învățământul digital pornește de la nevoia de interactivitate în educație, comunicare între elevi și profesori, pentru a obține, astfel, rezultate deosebite. Consider că educația digitală va fi educația viitorului. Digitalizarea claselor ne va ajuta să diversificăm lecțiile, să le facem mai interesante pentru toți elevii, dar în special pentru elevii slabi la învățătură”, susține Elena Petrariu, directorul Liceului Tehnologic din Vânători.
Organizatorii programului Digitaliada au apreciat aceste valori și au ales Liceul Tehnologic Vânători pe lista celor 20 de școli din ediția 2017-2018. ”Participarea la Digitaliada este o oportunitate de a crea experiențe de predare – învățare – evaluare, care combină metodele pedagogice tradiționale cu ultimele descoperiri tehnologice moderne”, declară Elisabeta Florean, profesoara de matematică de la Vânători.
”Școala noastră este o școală cu tradiție, renume și rezultate foarte bune la toate concursurile și examenele naționale. Considerăm că o asemenea școală trebuie și merită să fie la cele mai înalte standarde în educație”, spune și prof. Marius Cocuț, de la același liceu.
* Experiență în proiecte educaționale
Liceul din Vânători este familiarizat cu proiectele atrase pentru cei care își desfășoară activitatea aici, fie în calitate de profesori, fie ca elevi.
Un astfel de proiect este cel în cadrul programului Erasmus, intitulat ”Experiența europeană pentru viitorii fermieri montani”. Calificarea pentru clasele de învățământ profesional din cadrul liceului din Vânători Neamț este aceea de fermier montan.
”Prin programele Erasmus, elevii din învățământul profesional au oportunitatea de a-și dezvolta competențele profesionale și abilitățile practice în alte țări. Proiectul «Experiența europeană pentru viitorii fermieri montani» este implementat prin Programului Erasmus, Acțiunea-cheie 1: Mobilitatea persoanelor în scopul învățării și se va derula timp de 12 luni, în intervalul 1 octombrie 2017 – 30 septembrie 2018, inclusiv. Grupul țintă este format din 16 elevi din clasele a IX-a și a X-a, învățământ profesional, repartizate în două grupe, precum și două cadre didactice care vor însoți elevii. Un loc este rezervat pentru un elev cu Cerințe Educaționale Speciale, pentru care, în proiect, a fost prevăzut și aprobat buget însoțitor. Fiecare grup format din 8 elevi va fi însoțit de un cadru didactic de specialitate. În această perioadă, suntem în etapa de desfășurare a etapei de selecție a elevilor și cadrelor didactice însoțitoare. În cadrul acestui proiect, cei 16 elevi vor efectua 21 zile de pregătire practică la un partener din Spania”, explică oficialii liceului.
Al doilea proiect, tot Erasmus, se adresează cadrelor didactice de la Liceul Tehnologic ”Arhimandrit Chiriac Nicolau” Vânători Neamț. Intitulat ”Skill 4 Inclusion”, el se va derula pe parcursul a 24 de luni, începând cu 1 septembrie 2017. ”Beneficiari sunt 11 cadre didactice din învățământul primar, gimnazial și profesional din unitatea noastră școlară. Scopul este dezvoltarea abilităților de a comunica într-o limbă străină, dezvoltarea competențelor de lucru cu elevii cu cerințe educaționale speciale, cu elevi aflați în situații de risc social, activități practice pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar și absenteismului, strategii pentru îmbunătățirea comunicării și colaborării la nivel de clasă și instituție, precum și dezvoltarea competențelor manageriale”, spun cei de la liceul vânătorean.
”Calitatea actului educațional din școlile comunei noastre a fost și rămâne o prioritate pentru administrația locală. Vreau să felicit conducerea liceului din comuna noastră, profesorii de la acest liceu, elevii, pentru munca depusă în cadrul acestor proiecte. Administrația locală va fi, în continuare, alături de școală și vom investi, ca și până acum, în viitorul acestei comune. Cea mai mare investiție este în copii, în educație”, a declarat Adriana Petrariu, primarul comunei Vânători Neamț.
Ciprian Traian STURZU
GALERIE FOTO