Potrivit Legii administrației publice locale și statului aleșilor locali, consilierii locali sunt obligați să-și depună rapoartele de activitate anual, până pe 31 martie anul următor. La Târgu Neamț, însă, există și o altă categorie de consilieri, care vor să-și depună rapoartele de activitate la un an de la data validării mandatelor, adică în luna iunie. Ce mai contează că legea spune clar că ele trebuie depuse până pe 31 martie.
La Târgu Neamț, până acum, și-au depus raportul de activitate doar patru aleși locali: viceprimarul Vasile Apopei, Gică Onu, Ion Rucsăndescu și Gheorghe Vartic. Și aceștia, însă, le-au depus în luna iulie a acestui an, referindu-se la activitatea din 2016. Ceilalți 15 consilieri locali probabil și le vor depune până la sfârșitul anului sau anul viitor. Cei 15 sunt Andrei Aciocârlănoae, Daniel Cozma, Traian Humulescu, Constantin Iliescu, Maria Vrînceanu, Ovidiu Timișescu, Ciprian Bârsan, Elena Ciorsac, Ana Acsintoae, Paul Borș, Vasile Dron, Ciprian Bistriceanu, Vasile Luculescu, Mihai Vițelaru și Dumitru Gaiță.
Cu o absolut necesară precizare, aceea că nu am intervenit deloc, din punct de vedere gramatical, în cele scrise de aleșii locali de la Târgu Neamț, vă prezentăm activitatea lor, așa cum ei înșiși au raportat-o.
* 2 x Vasile Apopei
2016 a însemnat pentru Vasile Apopei multă muncă, mai ales că l-a prins din două posturi, ambele importante la vârful orașului Târgu Neamț: cel de administrator public și cel de viceprimar.
Raportul său de activitate este unul stufos, plin de grafice și de acțiuni desfășurate în majoritate de departamentele subordonate. Un viceprimar are numeroase atribuții și responsabilități, începând cu buna gospodărire a localității și terminând cu supravegherea administrativă a serviciului de Taxe și Impozite sau a Poliției Locale. Din raportul său se constată că activitatea dlui Vasile Apopei anul trecut a fost prolifică, mai ales că, în subordinea sa, se află și Poliția Locală. Cu această structură, în 2016, au fost organizate 205 de acțiuni pe mai multe tematici – ordinea și liniștea publică, mediu și salubrizare, cerșetorie -, dar și acțiuni cu caracter permanent, în colaborare cu Poliția Națională, sau acțiuni în colaborare cu servicii din cadrul primăriei (Direcția de Asistență Socială, Protecția Copilului, etc).
De asemenea, viceprimarul Apopei raportează că a inițiat măsuri preventive și de ordine publică la mai multe manifestări culturale, sportive, religioase sau pe probleme sociale. Tot în anul 2016, dl. Apopei a făcut parte din 31 de comisii de recepție, pentru diferite lucrări și obiective de investiții. Și ca administrator public, și ca viceprimar, Vasile Apopei s-a implicat ”în coordonarea departamentelor din subordine, în organizarea Zilelor Cetății, Zilelor Orașului și a altor activități culturale, precum și în activități de teren”, prin diverse comisii de recepție. De asemenea, în lipsa primarului Daniel Harpa, a soluționat ”problemele cetățenilor veniți în audiență”.
Ar fi fost interesant ca dl. vice să menționeze în raportul său și recenta sa preocupare de a deveni detectiv prin gunoaie, în speranța identificării probelor care să ducă la cetățenii care-și aruncă gunoaiele pe malurile Ozanei. Numai că, fiind de dată recentă, preocuparea sa pe această linie va fi, probabil, înscrisă în raportul său de anul viitor.
* Cu onor, consilierii la raport!
Raportul de activitate al consilierului local Gică Onu este o dovadă a faptului că, în Consiliul Local, cei trimiși de cetățeni să le reprezinte interesele nu se dezbracă de haina de politician. Dl. Onu consideră ca o mare activitate și realizare faptul că l-au ales colegii ”președinte de ședință”, chiar în prima ședință de după alegerile locale din iunie 2016. El precizează și că, în perioada iunie 2016-iunie 2017, a participat la toate ședințele, intervenind de 18 ori pentru rezolvarea unor proiecte – fără să spună și cum le-a rezolvat -, că a mai avut 7 propuneri de proiecte și 12 amendamente, că a participat la ședințele consiliilor de administrație de la Spital și de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare”, unde a ”propus soluții pentru buna desfășurare a activităților în domeniul învățământului și al sănătății”, tot fără a spune care au fost propunerile.
Cum toată pasărea pe limba ei piere, dl. Gică Onu a ținut să precizeze în raportarea activității sale de consilier local – nu de membru de partid -, că, în aceeași perioadă, a mai participat și la 11 ședințe ale Biroului Orășenesc al organizației PSD, în care s-au dezbătut toate proiectele de pe ordinea de zi a ședințelor legislativului târgnemțean. Firesc, până la urmă, dacă intenția dlui consilier era să-i raporteze șefului său, care e același Daniel Harpa, și la partid, și la primărie. Dacă intenția era să raporteze târgnemțenilor, cum zice legea, dl. Onu ar trebui să se rezume la munca pe linie administrativă, măcar până când se va ajunge în situația ca ședințele de Consiliu Local să se țină la sediul PSD Târgu Neamț.
De departe, raportul de activitate al consilierului local Ion Rucsăndescu este cel mai bine structurat și detaliat. În perioada iunie 2016-iunie 2017, acesta a participat la 22 de ședințe ale Consiliului Local, absentând motivat doar la una singură. Fiind și președintele Comisiei Economice, a participat la toate cele 23 de ședințe ale comisiei, unde a votat pentru 385 de hotărâri, iar la alte două a votat împotrivă. A avut trei luări de cuvânt în ședințe ordinare și extraordinare, 16 întrebări și interpelări, 10 amendamente la proiectele aflate în dezbatere, din care doar unul i-a fost și aprobat. A depus un singur proiect, Regulamentul privind desfășurarea activităților economice în sediile și punctele de lucru din orașul Târgu Neamț, care s-a și concretizat prin HCL 147/27.04.2017.
Membru în mai multe CA-uri, inclusiv la Spital, la mai multe școli și la Stațiunea Oglinzi, Ion Rucsăndescu precizează că s-a ”implicat direct în negocierile cu SIF Transilvania în vederea preluării pachetului majoritar de acțiuni”, ”fapt îndeplinit și confirmat”. Dl. Rucsăndescu a uitat, însă, să adauge că negocierile cu SIF Transilvania au avut loc anul acesta, deci ar fi trebuit să le raporteze la anu’.
Raportul de activitate al consilierului local Gheorghe Vartic merită citit, măcar și pentru faptul că s-a străduit să-l scrie. Încă de la început, dl. Vartic scrie: ”In calitate de consilier local am incercat pe cat posibil sa fiu in folosul consiliului local, al cetatenilor cat si unde a fost cazul am venit cu noutati s-au am aprijinit activitatile celorlalti colegi unde am fost propus s-au mi s-a cerut”.
Dl. Vartic mai mărturisește că a participat la multe activități caritabile desfășurate la Casa de Cultură, precum și la ”activități de pomenire și depunere de coroanelor de flori în cinstea eroilor neamului, de ziua Vânătorilor de Munte, de ziua Națională a României, ziua Drapelului și ziua Europei”. Totodată, a ținut ”legătura între cetățeni și autoritățile locale și centrale ascultându-le problemele și transmitându-le mai departe către dl Primar”. A mai participat ”alături de cetățeni la bisericile din oraș când s-au făcut slujbe de pomenire a eroilor neamului și de sfințire a locașelor sfinte”.
* Un raport la piciorul de lemn al electoratului
Dintre cei care nu au depus rapoarte de activitate, consilierul local Maria Vrînceanu s-a explicat: ”Îl voi depune săptămâna viitoare. Încă lucrez la el”. Întrebată dacă grupul PNL a inițiat vreun proiect de hotărâre de la începutul mandatului până acum, dna Vrînceanu a răspuns: ”Sincer, nu. PNL nu a inițiat niciun proiect. Nici nu cred că avem șanse să inițiem, pentru că nu avem majoritate în Consiliul Local. Însă eu am am venit cu propunerea achiziționării unor platforme ecologice subterane. Am să insist la domnul primar să prindă în bugetul de anul viitor o sumă de bani pentru aceste platforme”.
Pe subiect a vorbit și secretarul orașului, juristul Ion Țuțu, cel care veghează la respectarea legii: ”Sancțiuni nu se pot lua împotriva acelor consilieri locali care nu și-au depus rapoartele de activitate în termenul cerut de lege. Însă trebuie să le depună, pentru că rapoartele de activitate au mai mult o valoare electorală. Există niște propuneri de modificare a Legii administrației locale, ca aceste rapoarte să fie publicate pe pagina de internet a Consiliului Local, pentru ca orice cetățean să poată citi activitatea oricărui consilier”.
Indemnizația de consilier local la Târgu Neamț a crescut, de curând, de la 404 lei net la 654 lei net, pe lună.
Ciprian Traian STURZU
Un comentariu
Ma numesc Rucsandescu Ion si doresc sa fac o precizare.Raportul meu de activitate in calitate de consilier local l-am facut pentru perioada iunie 2016 ( data validarii mandatului de consilier local) – 30 iunie 2017.Data fiind precizarea pe care ati facut-o in articol, si pentru care va multumesc, in perioada ianuarie – martie 2018, voi depune un al doilea raport de activitate pentru perioada iulie-decembrie 2017.
Cu stima,
Ion Rucsandescu – consilier local