Abia întors de la întâlnirea Asociației Municipiilor din România, primarul Lucian Micu a declarat că toți primarii prezenți au fost extrem de dezamăgiți pentru că amendamentul propus de AMR referitor la finanțarea administrației publice locale nu a fost aprobat de plenul Parlamentului. Amendamentul prevedea ca, din sumele colectate din impozite, 68% să rămână primăriilor, 25% consiliilor județene și restul pentru echilibrarea bugetelor.
„Din păcate, concluzia unanimă a fost că, oricât am încercat noi, primarii, să nu fie tot românii cei care să plătească pentru modificările legislative, nu am reușit”, a declarat primarul Lucian Micu. “Primăriile pierd sume foarte importante prin trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator și prin reducerea cotei de impozitare de la 16% la 10%. Iar poziția unanimă a primarilor a fost aceea că nu există altă cale de rezistență decât mărirea taxelor și impozitelor. Drept pentru care și noi vom mări taxele și impozitele cu 20%. E o decizie pe care, personal, mi-o asum, pentru că Romanul a pornit pe drumul dezvoltării și nu trebuie acum să stagneze.”
La o estimare neamănunțită, în această perioadă, din bugetul local aproximativ 23% este alocat cheltuielilor cu salariile, 10% pentru asistența socială și circa 20% pentru cheltuieli materiale. Primarul Micu apreciază că la acest ultim capitol, cheltuieli materiale, s-ar putea încerca niște reduceri de fonduri, dar – până la fundamentarea bugetului – este dificil de spus în ce proporție ar putea fi aceste reduceri. (D.A.)
Un comentariu
Cum isi permite un primar (propria asumare) asupra maririlor de taxe dupa bunul plac fara sa consulte populatia,in loc sa caute reducerea cheltuielile cu salarii nesimtit marite imediat la maximul care trebuiau marite esalonat pina in 2021 si alte alocatii de fonduri dupa bunul plac,percum si organizarea de circuri in centrul orasului dar nu si paine populatiei.(conform legendei Romei antice).
Deasemeni se acorda fara numar ajutoare sociale pentru cei ce nu muncesc,pentru acestia sa se ocupe biserica ca are suficiente resurse din proprietatile revendicate cand biserica se autogospodareasca iar salarile nu erau platite de stat,precum si ONG .urile care in general tot cu banii populatiei canta ode potentatilor.
O SE AJUNGA CA TOATE IMPOZITELE SI TAXELE PLATITE DE ROMSCANI SA ASIGURE NUMAI SALARILE ANGAJATILOR PRIMARIEI.In acest caz se impune renuntarea la primarie si nu mai platim nici o taxa .ca sa fie angajati pe banii nostrii.