În patrimoniul Bibliotecii “Kirileanu” se regăseşte cartea “Inscripţii din bisericile României” a prestigiosului istoric Nicolae Iorga, care poartă semnăturile Reginei Maria şi a Regelui Mihai. Semnătura Regelui Mihai a fost obținută de profesorul Constantin Bostan în 1997, volumul purtând şi autograful Reginei Maria din anul 1915. Volumul face parte din fondul de carte donat de marele cărturar Gheorghe Teodorescu Kirileanu orașului Piatra-Neamț, pe 24 februarie 1956, fond aflat în prezent la Biblioteca Județeană.
“Semnătura Reginei Maria (soția Regelui Ferdinand) este din primăvara anului 1915, când, împreună cu Nicolae Iorga, a făcut o călătorie la biserici vechi din țară, iar semnătura Regelui Mihai este din anul 1997. În acest an, la începutul lunii mai, Regele Mihai și Regina Ana au poposit, într-un periplu moldav, și la Mănăstirea Neamț, iar directorul de atunci al Bibliotecii Județene, profesorul Constantin Bostan, a reușit, prin mijlocirea celor ce se aflau în acea vreme la conducerea județului, să ajungă în preajma familiei regale, spre a evoca personalitatea lui G.T. Kirileanu și a obține semnătura Regelui Mihai pe volumul amintit”, precizează Biblioteca Judeţeană, într-un comunicat de presă.
G.T. Kirileanu (1872-1960) a intrat, în anul 1906, în serviciul Casei Regale, unde a primit răspunderea corespondenței în limba română și a petițiilor către suverani. Din anul 1909 el a devenit și bibliotecar al Palatului Regal, fiind înlăturat din post în anul 1930, la urcarea pe tron a Regelui Carol al II-lea. Știm că, într-o primă perioadă, Mihai (fiul lui Carol al II-lea) a fost regele României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, timp în care G.T. Kirileanu era și bibliotecar al Palatului Regal. În anul 1927, G.T. Kirileanu a fost numit și secretar general al Fundației “Regele Ferdinand I” din Iași. Numirea a fost făcută chiar de Regele Ferdinand, iar înalta responsabilitate i-a revenit până în anul 1935.
“Prin aducerea în atenție a acestei moșteniri, Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu exprimă regretul pentru pierderea suferită de români prin trecerea în veșnicie a Regelui Mihai”, potrivit aceleaşi surse. (Mesagerul de Neamţ; FOTO: Bilbioteca Judeţeană G.T. Kirileanu Neamţ)