În Piatra Neamț sunt șapte cabinete stomatologice școlare și, în toamnă, toate au fost dotate cu aparatură modernă, din fonduri de la bugetul local. Au fost, astfel, înlocuite, în sfârșit, echipamentele vechi , care existau de când au fost înființate cabinetele medicale școlare, prin anii ’70, și numai medicii care au lucrat, de-a lungul timpului, în aceste cabinete știu cum le-au ”ținut în viață”.
La aceste cabinete, sunt arondați 17.317 copii, de la grădinițele, școlile și liceele din Piatra Neamț, toți cei care învață și locuiesc în cartierele unde acestea funcționează: la Școala nr. 5, Școala nr. 11, Colegiul Național ”Gheorghe Cartianu”, Colegiul Național ”Calistrat Hogaș”, Grupul Școlar Economic Administrativ, Școala nr. 4 și Școala ”Nicu Albu”.
Aparatura, veche de mai bine de 40 de ani, care a ”slujit” generații întregi de elevi, a fost dată la fier vechi. Locul pupinelelor ruginite a fost luat acum de sterilizatoare care, dincolo de faptul că sunt moderne și eficiente, sunt sigure. Instrumentarul vechi, scaunele ”bătrâne” și roase au fost, în sfârșit, casate, iar acum, în fiecare din aceste cabinete, există un unit dentar nou, de toată frumusețea. Medicii care, de zeci de ani, asigură activitatea în aceste cabinete s-au despărțit cu bucurie de ”zestrea” veche și pot, în sfârșit, să acorde servicii medicale de calitate. Copiii vin acum în număr mai mare la stomatolog și, cel mai important, pot beneficia de mai multe proceduri decât până acum, în condiții de siguranță și tot gratuit.
* Autoclav electronic în locul pupinelei ruginite
Medicul Diana Brăila, coordonatorul activității de medicină stomatologică școlară pe Neamț, este cea care, ani de zile, a făcut numeroase memorii și diligențe pentru înnoirea aparaturii, ba chiar și proteste, ne spune ea, după ce solicitările au trecut neobservate, din lipsă de fonduri.
Este medic stomatolog la Școala nr. 5 și spune că, de când cu noile dotări, vin tot mai mulți elevi să se trateze. În momentul când s-a despărțit de vechituri, nici măcar n-a mai vrut să facă o poză ”antichităților” și admite că ”Era și penibil, când veneau cei mici cu părinții sau bunicii, scaunul arăta… Iar, în ciuda asigurărilor mele, că totul este sterilizat ca la carte, că materialele sunt de calitate, rămânea, totuși, un complex, nu doar de estetică, ci și de securitate, cu toate măsurile pe care le luam pentru dezinfectarea instrumentarului”.
”Ne bucurăm mult că am scăpat de aparatura veche de aproape 40 de ani. Noile echipamente sunt extraordinare ca securitate, ca mod de întreținere. Piesa noastră de rezistență este acest autoclav electronic, cu imprimantă, cu verificare termică, care ne arată cât de bine s-a făcut sterilizarea.
Este un lucru extrem de important, pentru că, la noi, prima condiție este să nu faci rău – primum non nocere – pacientului. Avem și distilator, pentru că sterilizatorul funcționează cu apă distilată, apa din rețea este mai dură și poate deteriora aparatul”.
* Detartraje, sigilări, obturații definitive fotopolimerizabile
Pe lângă echipamentele noi, cabinetele stomatologice sunt dotate și cu materiale sanitare noi, consumabile diverse, dezinfectanți de calitate pentru igienizarea rapidă și de înaltă performanță, mai spune medicul coordonator. ”Tot ce avem nevoie pentru funcționarea cabinetului primim de la Direcția de Asistență Socială, din cadrul Primăriei Piatra Neamț, în baza unui referat, prin care solicităm cantitățile necesare, atunci când s-au epuizat. Facem solicitare cam de două ori pe an. Medicamente sunt asigurate în baremul de urgență, strictul necesar, dar fără calmante, pentru că, în stomatologie, se aplică principiul «direct pe cauză». Avem materiale prin care asigurăm obturații provizorii, obturații definitive, diferite cementuri”, explică dr. Brăila.
Și până acum se puteau executa plombe definitive și diverse lucrări de finețe pentru corectarea unor probleme de estetică dentară, dar, mai nou, medicii pot efectua manopere mult mai performante. ”Avem un kit pentru obturații definitive fotopolimerizabile, care face posibile lucrări estetice în cazul cariilor frontale. Înainte, astfel de plombe definitive creau un anume disconfort pacienților, pentru că trebuiau să aștepte două ore după intervenție pentru a putea mânca sau bea. Pe când, acum, folosim acest kit și pacientul poate imediat să mănânce, potrivit recomandărilor producătorului, deci este un beneficiu important pentru copii. Am primit materiale performante, cu care putem lucra mai mult, asigurăm servicii medicale de calitate, dar să nu uităm că, în ce privește dentiția, contează mult și ce s-a moștenit. Iar aici putem interveni, prin atitudinea terapeutică, prin prezentarea copiilor la medic, prin modificarea stilului și dietei alimentare, prin igienă”, spune medicul coordonator.
Procedurile medicale care se asigură în aceste cabinete sunt mult diversificate acum, pe lângă cele clasice, de urgență, cum sunt tratarea durerilor din pulpite, din abcese, drenaje, extracții. ”Putem da și tratamente dacă este cazul, dar rețetele nu au regim de compensare. Putem face tratamente, inclusiv pe canal, de gangrenă, obturații definitive. Avem și aparat pentru detartraj, dar facem și profilaxie, gen sigilări, fluorizări. Ne-am lărgit mult paleta de servicii medicale pe care le putem oferi, odată cu modernizarea aparaturii”.
*”Avem între 6 și 12 elevi pe zi”
Prin urmare, a crescut și numărul pacienților, fiindcă ”Acum avem cu ce face și facem mult mai multe lucrări. Avem între 6 și 12 pacienți pe zi și sunt zile când vine jumătate de clasă odată. Bine, și pentru încurajări…”
La cabinet, când vin pentru consultații și lucrări, copiilor li se spune despre serviciile medicale de care pot beneficia, gratuit, iar ”Când mergem în școli, pe partea de prevenire – avem 48 de ore pe lună de educație medicală de susținut – facem și control elevilor, întocmim fișele de observații, le oferim pliante, le spunem care sunt tehnicile corecte de periaj, când trebuie să meargă la medicul stomatolog”.
Supravegherea sănătății dentare a copiilor și tinerilor merge până la recomandări în privința momentului oportun pentru vizita la ortodont. ”În ultima vreme, se prezintă tot mai mulți tineri cu anomalii dento-maxilare și se impun tot mai mult aparatele dentare. Copiii vin la noi și îi consultăm, pentru a le putea recomanda vizita la ortodont. Mai putem depista vegetații adenoide care, netratate, se complică și dau sinuzite, rinite, otite. Acești polipi pot da și tulburări de erupție dentară și așa se ajunge la aparate dentare. Toată structura osoasă și dentară este afectată, dacă sistemul respirator superior nu funcționează cum trebuie și se știe că gura este punctul de pornire al multor boli. Studiile arată că anomaliile dento-maxilare se produc în perioada intrauterină și se poate vorbi despre niște noxe, factori toxici care afectează, încă de atunci, organismul fătului, inclusiv sănătatea dentiției”, subliniază medicul Diana Brăila.
Prevenirea este cu atât mai importantă, cu cât, mai spune medicul, lipsa unor dinți sau deteriorarea acestora duc la inflamații care, ulterior, pot grăbi apariția unor boli grave, inclusiv Alzheimer. ”Este o strânsă legătură între starea de sănătate dentară și întregul sistem nervos, pentru că acele spirochete din inflamațiile dentare distrug celula nervoasă. Noi facem prevenție și, totodată, îi controlăm pe elevi periodic, pentru a putea descoperi din vreme orice problemă dentară”.
* Echipamente noi de aproape 150.000 lei
La cabinetele stomatologice școlare, au acces copiii de vârstă preșcolară și tinerii de până la 19 ani din ultimul an de liceu. Programul începe de la 7.30-8 și se încheie la 14.30-15. Singurul cabinet deschis după-amiaza e cel de la Școala nr. 11 (la Școlile Normale, din cartierul Dărmănești), până la ora 19.
Activitatea stomatologică școlară este în subordinea Direcției de Asistență Socială Piatra Neamț, instituție care a obținut în vară finanțarea pentru noile dotări, prin fonduri de la bugetul local. ”Este vorba de 7 scaune dentare moderne complet dotate, denumite unituri dentare, 7 autoclave, 7 sterilizatoare rapide și 7 distilatoare. Inițial, în urma licitației prin care s-au achiziționat 6 unituri dentare și cele șapte autoclave, s-a reușit o economie de aproape 40.000 lei, sumă folosită pentru achiziționarea celui de-al șaptelea unit dentar – astfel că toate cele 7 cabinete stomatologice școlare au fost modernizate – și a celor 7 distilatoare pentru apă. Valoarea totală a acestor investiții este de aproape 149.000 lei, bani exclusiv din bugetul administrat de Primăria municipiului Piatra Neamț”, declară Ana Berea, șefa DAS Piatra Neamț.
După montarea noilor echipamente, în două cabinete s-a mai lucrat la pardoseală și la tâmplărie, costurile, de aproximativ 6.300 lei, fiind asigurate tot din bugetul local. Tot în această toamnă, DAS Piatra Neamț a cumpărat 10 cântare mecanice, cu taliometru, pentru dotarea a zece cabinete medicale școlare, din 31 câte există, investiție de 12.300 lei, de asemenea asigurați de primărie.
* Ar putea fi angajate și asistente medicale
Toate aceste dotări în medicina școlară sunt pentru a îmbunătăți și diversifica serviciile medicale pentru elevi. Activitatea este susținută cu fonduri de la Ministerul Sănătății, care asigură salariile personalului medical din cabinetele școlare și banii pentru medicamentele și materialele sanitare, iar de la bugetul local, prin DAS Piatra Neamț, se asigură fondurile pentru unele materiale sanitare, dezinfectanții, curățenia și reparațiile, serviciile de colectare a deșeurilor, consumabile. ”Este bine ca elevii să-și cunoască dreptul la asistență medicală gratuită și să întrebe diriginții sau directorii de școli cărui cabinet sunt arondați. Personalul de specialitate din aceste cabinete este angajat de instituția noastră, dar coordonat, din punct de vedere profesional, de Direcția de Sănătate Publică Neamț”, mai spune Ana Berea.
Așa că, în cabinetele stomatologice, își desfășoară activitatea, de ani de zile, doar medicii, nefiind fonduri în buget pentru angajarea unor asistenți medicali, deși există norme care prevăd angajarea unui cadru medical mediu. ”Având în vedere adresabilitatea crescută la nivelul cabinetelor stomatologice, în urma dotării și echipării acestora cu aparatură medicală, prin hotărârea Consiliului Local nr. 215/2016 s-a aprobat suplimentarea statului de funcții, cu 5 posturi de asistenți medicali de stomatologie, pentru cele 7 cabinete medicale, conform Ordinului 761/2012, care stabilește o normă de asistent medical de stomatologie pentru școli cu mai mult de 2.500 de elevi per unitate și s-a solicitat Direcției de Sănătate Publică finanțarea celor 5 posturi înființate. Dar, deocamdată, OG 3/2017 suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din autoritățile și instituțiile publice, până la data de 31.12.2017, astfel că poate anul viitor vom putea angaja”, a precizat șefa DAS Piatra Neamț.
Cristina IORDACHE