O femeie din Neamţ, ucisă cu bestialitate în urmă cu 60 de ani, va fi sanctificată de Biserica Catolică. Decretul prin care se recunoaște “martiriul Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, aparținând Ordinului Franciscan Secular; născută la 7 decembrie 1935 la Nisiporești (România) și ucisă din ură pentru Credință pe 24 august 1958 la Hălăucești (România)” a fost semnat, vineri, 26 ianuarie, de către Sfântul Părinte Francisc.
“Slujitoarea lui Dumnezeu, Veronica Antal, s-a născut în ziua de 7 decembrie 1935, în localitatea Zăpodia, astăzi Nisiporeşti, judeţul Neamţ. După numai câteva ceasuri de la naştere, înfăşurată bine în hăinuţele groase şi călduroase, în braţele părinţilor şi a naşilor, în seara aceleiaşi zile, va fi dusă, cale de aproape opt kilometri prin ger şi zăpadă la biserica Parohiei Romano-Catolice din Hălăuceşti, unde parohul de atunci, pr. Felix Rafaelli, misionar franciscan venit tocmai din Italia, o va introduce în rândul fiilor lui Dumnezeu şi a membrilor Bisericii prin sacramentul Botezului”, scrie preotul Damian Gheorghe Pătraşcu, cel care, din 2003, s-a ocupat de procesul de canonizare.
“La vârsta de 10 ani, în anul 1945, se va pregăti din nou sub conducerea dascălului bisericii din sat şi va primi şi al treilea sacrament al iniţierii creştine, sacramentul maturităţii creştinului, sfântul Mir. Pentru a sta mai aproape de Mântuitorul şi pentru a-şi trăi credinţa cu un zel şi mai mare, în jurul vârstei de 14 ani, Veronica se va înscrie în Ordinul al Treilea Franciscan, numit şi Terţiar, şi în Armata Maicii Domnului, acestea ajutând-o să meargă cu şi mai mult curaj pe calea desăvârşirii creştineşti”, notează acelaşi prelat.
Tot preotul Damian Gheorghe Pătraşcu relatează şi tragedia Veronicăi Antal: “În seara zilei de 23 august 1958, deoarece a doua zi în Parohia Romano-Catolică din Hălăuceşti era mare sărbătoare, fiindcă mai bine de o mie de tineri primeau sacramentul sfântului Mir, Veronica, vrând să mai viziteze o prietenă de acolo, şi-a luat rămas bun de la mama ei şi a plecat într-acolo. Apoi, cu mare evlavie au luat parte la dumnezeiasca Liturghie celebrată de Excelenţa Sa, episcopul de Iaşi, Mihai Rob, care a împărţit darurile Duhului Sfânt unei mari mulţimi de tineri şi de tinere. Plecând spre casă în jurul orei 18:00, în tovărăşia Rozariului şi rugându-se fără încetare, pe la jumătatea drumului, găsindu-se în mijlocul lanurilor de porumb, a fost atacată de tânărul Mocanu, care se îndrepta spre gara din Hălăuceşti. Acesta, fiind şi sub influenţa alcoolului, a încercat să o necinstească. Veronica, după o luptă crâncenă cu atacatorul, a fost ucisă cu 42 de lovituri de cuţit. Va fi găsită de consăteni a doua zi, dis-de-dimineaţă, fără suflare, strângând rozariul în mâna dreaptă şi cu o cruce făcută din strujeni pe spate”.
Materialul integral semnat de preotul Damian Gheorghe Pătraşcu – AICI.
Procesul de canonizare a început în 2003, când preotul Damian Gheorghe Pătraşcu a fost numit responsabil. Timp de 3 ani au fost adunate documente şi mărturii, iar în 2007 întreg dosarul a ajuns pe masa Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. După încă mai bine de 10 ani, Sfântul Părinte Francisc s-a pronunţat favorabil în privinţa sfinţeniei şi martiriului pentru castitate ale slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal. (Mesagerul de Neamţ; FOTO: “Fraţii Minori Conventuali” şi “Mesagerul Sfântul Anton”)