De curând, opinia publică nemțeană afla că DNA Bacău l-a chemat la discuții pe Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț. După ce, din mai multe direcții, s-a scris despre acest lucru, primarul a comunicat cu cetățenii săi de pe Facebook, încercând să le explice că el este ”construit să fie corect și să respecte legea”, că a fost mult prea ușor etichetat de DNA – deși instituția de la Bacău nu a dat vreun comunicat oficial – și că cercetarea privește ”anumite elemente privitoare la finanțarea Clubului de Fotbal Ceahlăul Piatra Neamț”.
În postarea de pe contul de socializare, Dragoș Chitic mai face o declarație interesantă, căutând să se delimiteze de fostul său șef pe linie de administrație, fostul primar Gheorghe Ștefan: ”Consider că trebuie să știți că DNA Bacău continuă cercetarea începută de mai mulți ani referitoare la unele aspecte din trecutul primăriei, dintr-o perioadă în care instituția era condusă de o altă persoană”. Concluzia pe care o induce firesc respectiva postare ar fi că se fac cercetări privind finanțarea clubului, că primarul ar avea o calitate oficială în dosar și nu e cea de martor și că el consideră că nu are legătură cu subiectul. Care există și a existat în presa nemțeană de ani buni.
* Ce ar putea cerceta DNA privind finanțarea clubului Ceahlăul?
După comunicate oficiale ale DNA privind trimiterea în judecată a lui Iulian Boghian, fost director de marketing, a lui Marian Iftimie-Nicorici, fost director ANL, dar și a lui Gheorghe Ștefan, fost primar, pentru pretinderea unor comisioane din diverse contracte de lucrări pentru clubul de fotbal pietrean, devine cam limpede ce alte lucruri s-ar afla în vizorul lucrătorilor anticorupție.
În primul rând, ar putea fi vorba despre deconturile duble făcute de societatea care gestiona clubul către Primăria Piatra Neamț și Consiliul Județean Neamț. La vremea respectivă, Mesagerul de Neamț scria, în premieră, despre subiect.
Povestea este foarte simplă. Între Primărie și societatea care administra clubul exista un contract, prin care se dădeau bani ”pentru performanță”. Mai exista unul și cu Consiliul Județean Neamț. Pentru fiecare contract, erau de depus decontări, unde apăreau documentele pe baza cărora fuseseră cheltuiți banii.
Curtea de Conturi, într-un raport devenit public, scria: ”SC FC Ceahlăul Piatra Neamț nu are evidențiate în contabilitate, separat, plățile care se referă în documentele anexate în decont. Deși președintele societății (Viorel Măstăcăneanu – n.n.) declară pe propria răspundere și sub incidența prevederilor art. 292 Cod Penal că aceste cheltuieli nu au mai fost decontate și la alt finanțator, prin suprapunerea deconturilor transmise de SC FC Ceahlăul Piatra Neamț către CJ Neamț și UATM Piatra Neamț (unitate administrativ teritorială cu care societatea are un alt contract de asociere), se constată că un număr foarte mare de plăți se regăsesc înscrise în deconturile ambelor instituții. În anexa nr. 59 auditorii au estimat plățile depuse drept justificare a sumelor primite de CJ Neamț pentru ultimii 3 ani, care au fost depuse și la UATM Piatra Neamț la suma de 1.387.483,67 lei. Pe cale de consecință, din finanțarea achitată pentru trei ani în sumă de 2.837.876 lei, suma rămasă drept justificată după ce au fost scăzute din deconturile transmise de societate (în valoare de 3.438.446,07 lei) a cheltuielilor neeligibile (în valoare de 364.184,76 lei) și a facturilor duble (1.387.483,67 lei) este de 1.686.777,64 lei”.
Deci, peste 13,8 miliarde lei vechi au fost decontate la dublu, ceea ce însemnau 27,4 miliarde de lei intrați în club. Întrebarea firească este cum au fost ei contabilizați. Probabil cu aceeași nepăsare față de lege cu care au fost și încasați, repetăm, pe deconturi dublate!
Ce s-ar fi întâmplat cu un amărât de om de afaceri care ar fi făcut ceva asemănător, la o valoare de numai vreo 100.000 de lei?
* Finanțarea pentru Asociația Ceahlăul 05
Un alt subiect care ar putea putea fi în atenția celor de la DNA este al finanțării Asociației Ceahlăul 05, după momentul când n-a mai putut fi derulat contractul cu FC Ceahlăul SA. Finanțările au fost cerute și s-au aprobat exact de la aceleași două instituții publice, care ar fi trebuit să fie prevenite că pot apărea probleme. Și problemele au apărut, întrucât cei de la Asociație nu își puneau problema ca banii să ajungă la copii, cum ar fi trebuit, prin contract, ci la echipa mare, rămasă fără finanțare.
Mesagerul de Neamț scria, la acea dată, despre contractul cu Consiliul Județean:
«În momentul când toată lumea și-a dat seama că nu se mai poate face un contract pe SC FC Ceahlăul SA, domnul Vasiloiu, întovărășit cu grupul consilierilor PSD, PDL și PPDD, a găsit o altă modalitate de a duce banii spre echipa de fotbal, prin intermediul unei Asociații, care era deja asociată cu SC FC Ceahlăul SA și Primăria, într-un contract de societate civilă. Ca și cel dinainte, contractul este extrem de vag, cu doar câteva prevederi clare, și anume perioada 6 decembrie 2013 – 10 iunie 2015. Și banii pe care trebuie să-i pună la dispozițieConsiliul Județean: ”Să aloce suma de 100.000 lei pentru perioada 6-31 decembrie 2013 și 90.000 lei/lună începând cu 01.01.2014 până la data de 30.06.2015, în vederea sprijinirii activității Asociației (…), în vederea dezvoltării fotbalului la nivelul copiilor în județul Neamț”.
Pentru perioada 6-31 decembrie, prima factură venită la decont este în valoare de 124.000 lei și reprezintă echipament sportiv. Cantitatea specificată în factură este 1, valoare 100.000, fără TVA. Urmează o anexă cu detalii. Potrivit acesteia, un fes tricotat costă 30 de lei, o geacă de vânt 70 de lei, tricou de antrenament 70 de lei, iar un maieu cam tot atât. S-au mai achiziționat și 30 de mingi de fotbal, la 579 lei/bucată, ș.a. (…). Factura este emisă de FC Ceahlăul SA, societate pe acțiuni care gestionează activitatea clubului de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț. Practic, dl.Vătăjelu a cumpărat echipament de la echipa mare, denumită și fanion a județului. În momentul în care decontul a ajuns la Consiliul Județean Neamț, la câteva zile s-a trimis o adresă către Asociația Club Sportiv ”Ceahlăul 05” Piatra Neamț, în care se cer amănunte: ”Conform adresei dumneavoastră nr. 4/2014, ne justificați suma acordată în luna decembrie 2013 prin achiziționarea de echipament sportiv de la FC Ceahlăul SA. Având în vedere că instituția noastră a avut un contract de asociere cu FC Ceahlăul SA în perioada 2008-2013 și, conform justificărilor primite, s-a decontat și echipament sportiv, pentru evitarea dublei decontări, vă solicităm să faceți demersurile necesare și să ne transmiteți în copie facturile (conform cu originalul), prin care FC Ceahlăul SA s-a aprovizionat cu echipament sportiv justificat de dumneavoastră”.
Practic, Asociația cumpăra bunuri de la clubul Ceahlăul, la prețuri sensibil suprevaluate, pentru ca banii județului să ajungă în contul echipei mari».
* Rolul lui Gheorghe Vasiloiu
Un aspect interesant ar putea rezulta din anchetarea modului cum a fost votat contactul de asociere dintre Consiliul Județean și SC FC Ceahlăul SA. În ședință, au fost 18 consilieri care au votat pentru asociere și 17 împotrivă. Votul care a făcut diferența poate fi considerat al lui Gheorghe Vasiloiu, care era și membru în Consiliul de Administrație de la Ceahlăul. Incompatibilitatea era clară, dar contractul a fost semnat, fără să-și pună cineva problema unor posibile consecințe. Important este că proiectul a fost promovat de Vasile Pruteanu, la acea vreme președintele CJ Neamț, chiar la inițiativa dlui Vasiloiu. Agenția Națională de Integritate a consemnat incompatibilitatea, mai mult decât atât, a transmis Consiliului Județean că hotărârea respectivă este nulă de drept. Rolul secretarului de județ, care ar fi trebuit să sesizeze incompatibilitatea, a fost prea puțin discutat la vremea respectivă, deși Curtea de Conturi a consemnat clar vinovăția acestuia. Tot secretarul ar fi trebuit să ia măsuri de anulare a efectelor hotărârii, împreună cu Prefectura Neamț.
De pe urma acestei asocieri, s-au dat o grămadă de bani spre societatea care administra clubul, dar amănuntul că hotărârea este nulă de drept nu a mai interesat pe nimeni. Dacă ar fi interesat, probabil că acum am fi asistat la demersuri pentru recuperarea banilor dați aiurea, de la cei care au votat atunci.
Evident, mai pot fi și alte aspecte care să suscite interesul anchetatorilor, cum ar fi societățile comerciale găzduite de incinta stadionului și care aparțineau unor acționari ai clubului, cum s-au făcut investițiile la stadion, etc.
Revenind la chemarea lui Dragoș Chitic la DNA, poate că unul dintre motive îl reprezintă tergiversarea încheierii contractului cu SC FC Ceahlăul, plus nelămurirea lucrurilor cu privire la patrimoniu, în condițiile în care, la stadion, Primăria Piatra Neamț a alocat fonduri substanțiale. Obligația de recuperare a sumelor s-a făcut cu încetinitorul, parcă urmărind termenele din procesul de insolvență al societății amintite, pentru o coordonare care să mai permită tergiversări. Un singur exemplu. Procedura de deschidere a insolvenței la SC FC Ceahlăul SA are ca dată de început 18 iunie 2015. Primăria face o cerere de înscriere la masa credală (frumos să te înscrii să recuperezi ceva din banii dați tot de tine!) care este formulată în data de 25 mai 2016, adică la aproape un an după declanșarea procedurii. Evident, cererea este respinsă de instanță pe motiv de tardivitate.
Valentin BĂLĂNESCU