„Stejarul Unirii”, arbore plantat în chiar ziua de 24 ianuarie 1859 de către grupul unionist din Roman, se găseşte pe strada Smirodava.
Stejarul Unirii este un arbore ocrotit, ce se află înscris în lista monumentelor istorice din județul Neamț, având codul NT-III-m-B-10742. Stejarul a răsărit din ghinda plantată de grupul unionist din Roman în curtea casei învățătorului Ion Ștefănescu, liderul grupului.
Ca în fiecare an, deși la ora 11:00 erau –19o C, în jurul stejarului s-au adunat câteva sute de romașcani: copii, elevi, cadre didactice, funcționari publici, reprezentanți ai unor firme private, parlamentari.
În alocuțiunea sa, primarul Lucian Micu a spus, printre altele: „Eu sunt mândru că sunt român, sunt mândru că sunt romașcan. Hora Unirii este ca și Hora vieții, în care cel mai important este să învățăm să ne ținem strâns de mână, ca să putem trece mai ușor peste greutăți. Vă întind astăzi, din nou, mâna mea și promit să o ofer fiecăruia dintre dumneavoastră care vă doriți să fiți mândri că sunteți români, că sunteți romașcani.”
Senatorul Dan Manoliu: „Indiferent că s-au născut în Transilvania, în Bucovina sau Moldova, 24 ianuarie este pentru toți românii o zi de sărbătoare, în care aniversăm evenimentul fondator al României moderne, cel prin care am devenit o naţiune unită, demnă şi recunoscută în Europa. Este de datoria noastră indiferent de vârstă, de religie, ocupație sau de convingeri politice, să luptăm pentru idealul înaintașilor noștri, o Românie puternică! La mulți ani România!”
Deputatul Laurențiu Leoreanu: „Azi, cu toții, avem obligația de a lupta pentru această unitate, de a o consolida și de a o duce la un nou nivel prin dezvoltare și bunăstare, evoluând prin păstrarea și redimensionarea valorilor curate ale acestei națiuni.”
O notă aparte a avut discursul deputatului Iulian Bulai, care a început prin a spune că politicienii trebuie să-și pună multe întrebări, apoi a spus doar două. Cea de-a doua e de tot hazul, fiindcă domnul deputat se pare că nu știe că bătrânii nu mai au concediu. În final deputatul USR a optat prin a decide că toți trebuie să ne punem întrebări. Iar pe una dintre ele o și sugerează, dar o lasă neterminată: „Astăzi noi, politicienii, trebuie să ne punem semne de întrebare. Multe: de ce sunt bătrâni care nu au medicamente, de ce sunt bătrâni care nu-și permit să meargă în cel puțin un concediu pe an. Astăzi, cu ocazia Micii Uniri, noi toți trebuie să ne punem aceste întrebări. Ce valoare avem noi, ca popor, de avem atât de multe persoane care sunt excluse?”
După ce niște elevi s-au căznit vitejește pe gerul de-afară cu niște cântece și poezii, toată lumea a dansat hora unirii.
(D.A.)