În Neamț medicii de familie nu au ținut cont de îndemnul de la nivel național al Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie și au semnat, la finele anului trecut, actele adiționale la contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț. Asta înseamnă că nemțenii au acces la servicii medicale primare gratuite și că relația lor cu Casa de Asigurări de Sănătate merge înainte, în ciuda problemelor anunțate deja.
„Toți medicii din Neamț au semnat actele adiționale, valabile până în luna martie 2018, când se începe contractarea serviciilor medicale pe acest an. Sunt 236 de medici de familie în contract, doar un singur medic a renunțat la activitate pentru că s-a pensionat. Dintre aceștia, 115 medici de familie au semnat și adiționalele pentru activitatea din centrele de permanență din județ”, a declarat Elena Nadia Harpa, președintele CAS Neamț. Nimeni din conducerea Patronatului Medicilor de Familie Neamț – dr. Mihaela Carmen Covrig, dr. Angela Bica, dr. Constantin Neagu – nu a răspuns la telefon pentru a oferi alte informații privind evoluția conflictului cu CNAS. De la București, liderii SNMF amenință cu proteste în continuare, în țară sunt asociații patronale care au decis să rupă relația cu finanțatorul. Din Neamț, dr. Filip Panait, medic de familie în comuna Bâra, declară că semnarea actelor adiționale este doar un armistițiu temporar: „ Va trebui să-i dăm în judecată, să arătăm că este o structură anormală, anticonstituțională – cu statut de monopol – asta poate duce la desființarea întregului sistem de sănătate național, în forma actuală. Chiar dacă s-au semnat actele adiționale, problemele rămân. Revolta este în sufletul nostru, avem rezerve până la apariția normelor și a contractului cadru, ne vom adresa inclusiv Curții Constituționale și vom cere desființarea acestui monstru. Suntem pe poziții atât de ireconciliabile, încât suntem în stare să facem o revoltă ca în 1989, atât de revoltați și nu cred că suntem doar noi și să nu se mire dacă se vor trezi aruncați din birouri afară!”
(C.I.)
În ultimul comunicat de presă, din 3 ianuarie 2018, Societatea Națională de Medicina Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie anunță „Moment zero în medicina de familie din România” și continuarea protestelor:
”Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) si Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) consideră că s-a ajuns la momentul zero în medicina de familie din România.
Decidenții noștri nu au înțeles nici până în acest moment că Asistența Medicală Primară poate fi asul din mâneca unei guvernări care ar dori schimbarea și reforma adevărată în sănătate. O ambiguitate legislativă construită în ani a împiedicat medicii de familie să aibă o relație contractuală normală, cu suport legal afișat la timp în transparență legislativă, cu pregătirea contractării conform celor prevăzute în hotărârea de guvern care reglementează Contractul-cadru și cu buget definitivat la timp. În fiecare an am fost împinși să semnăm acte adiționale cu mare întârziere pentru a asigura continuitatea actelor medicale și mai nou, raportarea lor în sistemele informatice.
Astăzi ne aflăm la momentul în care am decis să renunțăm la aceste practici păguboase. Alături, medici de familie și pacienți, am solicitat o schimbare serioasă și responsabilă de paradigmă, pentru ca sistemul de sănătate să aducă în atenție ceea ce îl definește – sănătatea pacientului, prin trei puncte esențiale:
1. Asigurarea condițiilor necesare pentru desfășurarea activității medicului de familie în scopul îmbunătățirii asistenței medicale a populației din României.
2. Creșterea finanțării medicinii de familie, pentru echilibrarea finanțării în sistemului public de sănătate.
3. Recunoașterea importanței rolului medicului de familie și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților.
Așa cum s-a anunțat deja, începând de la 1.01.2018, medicii de familie au decis să renunțe la prelungirea actualelor contracte prin acte adiționale, astfel că astăzi, 3.01. 2018, cel puțin jumătate lucrează deja în afara acestor contracte. Menționăm că în ciuda deschiderii de a face modificări de substanță în ceea ce privește Asistența Medicală Primară, astăzi medicii de familie au primit doar promisiuni neonorate, cosmetizarea discreta a viitorului contract-cadru, refuzul de a ajusta legislația în vederea îmbunătățirii condițiilor de exercitare a profesiei, tărăgănarea modificării protocoalelor de prescriere, în ciuda faptului că reprezentanții medicilor de familie au oferit soluții practice, rapide, coerente, în timp record.
Protestul medicilor de familie este susținut de Colegiul Medicilor din România (CMR), de sindicatului Promedica, unele Colegii județene ale medicilor precum și de principalele asociații de pacienți din România.
Medicii de familie aduc la cunoștiința opiniei publice pe această cale că își mențin punctele de vedere și principalele revendicări, în ciuda numeroaselor tentative de intimidare, hărțuire, insistență din partea caselor județene de asigurari de sănătate.
Medicii de familie au transmis problemele lor și Președinției României, singurul for care mai poate atrage atenția în acest moment asupra bugetului total insuficient alocat AMP, asumată ca prioritate in Strategia națională.
Este vorba de fapt despre a continua lupta pentru însănătoșirea sistemului românesc de sănătate și implicit a populației.
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF)este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea și aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.”
Vicepreşedinte FNPMF Preşedinte SNMF
Dr. Marina Pîrcălabu
Dr. Rodica Tănăsescu