29 de contracte s-au semnat astăzi, la Consiliul Județean Neamț, între autoritățile nemțene și Ministerul Dezvoltării Regionale, însumând investiții în județ în valoare de 67 milioane de lei. Evenimentul de astăzi, 25 ianuarie, vine la numai două luni de la runda a doua de contracte semnate pe PNDL II, atunci valoarea investițiilor fiind de aproximativ 83 milioane de euro.
Acum, este vorba de obiective în valoare de aproximativ 14,5 milioane de euro. Din partea Ministerului Dezvoltării, semnatar a fost secretarul de stat Adrian Gâdea. ”Mulțumesc prietenului meu, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, pentru invitația de a fi astăzi aici, un județ cu oameni harnici, gospodari, care merită investiții de o asemenea amploare. Acest program a apărut în 2013, pe vremea când vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale era Liviu Dragnea, iar prima etapă s-a încheiat în 2016. În acea etapă, județul Neamț a beneficiat de o alocare de 566 milioane pentru 193 obiective de investiții, mare parte finalizate, altele se încheie în 2018 și 2019. Absorbția pe PNDL prima etapă este una bună față de alte județe, de peste 70%. Etapa a doua a început în anul 2017 și se va încheia în anul 2020, iar județul Neamț a beneficiat de o alocare de 806 milioane, pentru 180 investiții, din care până astăzi am semnat pentru 154 de contracte. Diferența este în analiză și, în perioada următoare, vor fi semnate și acestea. Județul Neamț este primul care va încheia procedura semnării contractelor. Neamț este și județul cu cel mai mare număr de obiective și ca valoare de finanțare. Din toate, 57 revin Consiliului Județean, însumând 323 milioane”, a declarat secretarul de stat Adrian Gâdea.
Pe 13 din contractele semnate azi, apare semnătura președintelui Ionel Arsene, care a parafat astfel pentru Consiliul Județean Neamț investiția în noul pavilion secții medicale la Spitalul Județean Neamț și 12 investiții în infrastructura rutieră.
La Spitalul Județean, noul pavilion va avea 294 de paturi și va găzdui secțiile aflate acum în spitalul vechi, cel care, în prezent, ”nu mai prezintă siguranță în exploatare”. Valoarea investiției în noua clădire se ridică la 54 de milioane de lei, din care 51 vin de la bugetul de stat, iar diferența de la bugetul local.
Pe infrastructură, un contract se referă la drumul județean care leagă comunele Mărgineni și Dochia, iar celelalte 12 au în vedere reabilitarea sau modernizarea podurilor ”care prezintă deficiențe grave în exploatare”, aflate pe drumurile județene care traversează comunele Tazlău (2 poduri), Stănița (2 poduri), Valea Ursului (1 pod), Bozieni (1 pod), Bahna (1 pod) și Borca (4 poduri).
Execuția lucrărilor prevăzute în contractele pe PNDL II va fi scoasă la licitație în perioada următoare, iar obiectivele care n-au fost prinse încă în programul național, dar au documentațiile făcute vor fi incluse în PNDL ”în funcție de importanța lor și în limita diferențelor financiare neutilizate în urma licitațiilor publice”. De asemenea, se are în vedere ”contractarea unui împrumut de pe piața bancară, pentru a duce la îndeplinire întregul program de dezvoltare a infrastructurii rutiere a județului Neamț”.
Președintele Ionel Arsene a declarat că, în acest mod, promisiunile din campania electorală făcute nemțenilor se materializează: ”Eu cred că noi, cei care facem administrație locală, avem o mare responsabilitate și, așa cum știu și cred, suntem oameni serioși și ne ținem de cuvânt cu promisiunile pe care le-am făcut în fața cetățenilor județului Neamț atunci când am candidat. Și cred că încrederea oamenilor trebuie răsplătită prin fapte. Astăzi, aici, asta facem: semnăm contracte prin care modernizăm și dezvoltăm comunitățile noastre”.
Nu doar CJ Neamț a semnat cu MDRAP, ci și municipiul Piatra Neamț și 15 comune (Zănești, Bârgăoani, Rediu, Țibucani, Mărgineni, Borca, Grumăzești, Piatra Șoimului, Tașca, Dochia, Gârcina, Bălțătești, Dămuc, Bahna și Brusturi. (C.I.)
Un comentariu
Piatra – Bicaz si podul de la Pangarati , pe cand ?