Comisia Europeană a lansat, în anul 2008, inițiativa “Covenant of Mayors” (“Convenţia Primarilor”), pentru recunoașterea şi sprijinirea eforturilor depuse de autorităţile locale în implementarea politicilor privind energia durabilă, iniţiativă care a reușit mobilizarea unui mare număr de autorităţi locale şi regionale în vederea elaborării unor planuri de acţiune şi a dirijării investiţiilor către măsuri de atenuare a efectelor schimbărilor climatice.
La cea de-a zecea aniversare a inițiativei Comisiei Europene, au fost invitate să participe la Forumul Primarilor și la Ceremonia Convenției Primarilor, care se va desfășura în perioada 21-22 februarie 2018, la Bruxelles, în Belgia, toate orașele implicate.
Municipiul Roman este oraș semnatar al Convenției Primarilor și s-a angajat prin Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă ca, până în anul 2020, să atingă și să depășească obiectivul Uniunii Europene de reducere cu 20% a emisiilor de CO2 prin creșterea eficienței energetice și dezvoltarea de surse de energie regenerabilă. Fiind membru al Convenției, primarul Romanului a fost invitat să participe la festivitățile și forumul de la Bruxelles, în luna februarie.
El trebuie împuternicit de către Consiliul Local să reprezinte Romanul și să semneze documente în numele municipalității, iar proiectul de hotărâre supus aprobării consiliului este inițiat de către consilierul Leonard Achiriloaei.
Este o premieră absolută, cel puțin în această legislatură, să mai inițieze proiecte de hotărâri și altcineva decât primarul Micu. Este, în același timp, și o bilă albă pentru consilierul Achiriloaei, care va avea ce să-și înscrie în Raportul de activitate. (D. AILINCĂI)