Cine vede un transport agabaritic, de utilaje de câteva zeci de tone, plecând de pe Platforma Săvineşti, are, de regulă, o reacţie de uimire: se face aşa ceva la noi? Da! Se face! Mai exact, există o singură firmă care face şi care, oarecum firesc, și-a consolidat renumele de furnizor internațional, pe lângă cel de producător lider în țară.
SC COMES SA produce utilaje sub presiune, schimbătoare de căldură, coloane pentru industria petrochimică, dar şi construcţii metalice sudate. Produsele COMES se vând în Europa, dar şi în spaţiul ex-sovietic (Belarus, Rusia, Lituania), şi în Orientul Mijlociu (Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman, Iordania, Egipt). Pe piaţa internă, COMES este principalul furnizor pentru rafinăriile Rompetrol Petromidia şi Vega Ploieşti, Lukoil Petrotel Ploieşti şi OMV Petrobrazi, dar face livrări şi pentru industria chimică şi energetică.
* 40 de ani de experienţă
La momentul înfiinţării, în anul 1977, COMES se numea Uzina Mecanică a Combinatului de Fire şi Fibre Sintetice Săvineşti (UMCFFS) şi furniza echipamente şi piese de schimb pentru Platforma Chimică Săvineşti.
În 1991, în baza unei hotărâri de guvern, a devenit societate pe acţiuni şi şi-a schimbat numele în COMES Săvineşti (Compania Mecanică de Echipamente Speciale). Anul 2003, cel în care s-a produs privatizarea, avea să fie unul de cotitură în evoluţia societăţii. Retehnologizarea a transformat COMES într-unul din principalii furnizori din ţară pentru industriile chimică, petrochimică şi nucleară. Lista produselor include schimbătoare de căldură, rezervoare, reactoare, economizoare, răcitoare de aer, coloane, serpentine, etc.
2015 a constituit de asemenea un an de referinţă pentru COMES: s-a finalizat construcția unei noi hale de cazangerie, derulată prin proiectul ”Retehnologizare Sector Producţie Echipamente Tehnologice”, investiție în valoare de peste 2,5 milioane euro.
”A fost investiția care a deschis și mai mult accesul la piața externă”, declară directorul comercial Victor Marin. ”Am pornit de la 20% desfacere pe piața externă și 80% pe piața internă, iar acea investiție ne-a propulsat la 70% pe piața externă. În acest moment, putem face, de la zero, toate operațiunile necesare executării unui utilaj, ceea ce implică avantaje majore: ținem prețurile și termenele de livrare sub control. Când ai parteneri la care apelezi pentru anumite etape din procesul tehnologic, depinzi de ei. Când poți face tu totul de la zero, este cu totul altceva”.
Hala nouă de cazangerie, unde se produc utilaje tehnologice din inox, duplex și superduplex, are o suprafață de 1.400 mp și o capacitate lunară de până la 140 tone. Dotările includ două poduri rulante (40 tone) și echipamente tehnologice de ultimă generație: mașină de roluit table, mașini de sudat automate, orbital electric, mașini de mandrinat, de sanfrenat și de tăiat țevi etc. S-au creat spații noi de protecție anticorozivă, unul de vopsire și altul de sablare. De asemenea, a fost renovată și hala veche de cazangerie, care are o suprafață de 2.600 mp, fiind destinată execuției de utilaje din oțel carbon.
Pentru a crește controlul calității, s-au achiziționat echipamente tehnologice performante, de ultimă generație: aparatură de măsură și control și aparatură de control RX. Pentru a crește eficiența activității de proiectare, s-au achiziționat programe software moderne, specializate în calcule de proces și dimensionări mecanice.
Astăzi, COMES are un capital integral privat de 1.162.022 lei, 192 de angajați și deține o suprafață de 57.191 mp pe Platforma Săvinești.
COMES a reușit să răspundă celor mai exigente standarde industriale, fiind autorizată să execute echipamente sub presiune – în conformitate cu cele mai importante norme interne și internaționale (ASME, 2014/68/UE, GOST, ISCIR, Nuclear). Produsele sunt fabricate într-un sistem de management integrat calitate, mediu, sănătate și securitate în muncă, procesele fiind controlate și urmărindu-se continuu eficacitatea acestora, în conformitate cu cerințele standardelor aplicabile ISO9001:2008, 14001:2005 și SR OHSAS 18001:2008.
* Strategia COMES: investiții în capacități noi de producție, în marketing și personal
Dezvoltarea COMES în ultimii 3 ani s-a axat pe strategii care îi asigură viitorul: investiții în noi capacități de producție și modernizarea celor existente, dezvoltarea activității de marketing și fidelizare clienți, instruirea continuă a personalului, concomitent cu dezvoltarea continuă a exportului și consolidarea rolului de lider în execuția de echipamente sub presiune pentru piața internă.
Creșterea activității COMES pe piața externă s-a realizat, începând din anul 2013, printr-o activitate agresivă de marketing, prin contactarea clienților la sediul acestora și participarea la cele mai importante expoziții internaționale.
”În două săptămâni, am fost în 9 țări, discutând cu fiecare client sau nou partener în parte”, declară directorul Victor Marin. ”Desigur, și participarea la târgurile externe, fie ele din Rusia, Germania sau Emiratele Arabe, a fost decisivă, însă nu poți livra nicăieri dacă nu ești furnizor agreat. E un statut la care ajungi prin seriozitate și calitate. Bineînțeles, obiectivul nostru este acela de a fi cel mai eficient producător de utilaje sub presiune din România și partenerul de afaceri preferat de clienții externi”.
Acționând responsabil, oferind produse și servicii la cel mai înalt nivel tehnic și angajând resurse umane de calitate, COMES promovează următoarele valori: Tradiție și Experiență; Creare de valoare pentru clienți; Calitate și Profesionalism; Respect față de societate, economie și mediu; Onestitate și Integritate.
COMES a livrat echipamente de peste 1,5 milioane euro pentru revizia organizată de Rafinăria Petrotel Lukoil, din 2017, echipamente complexe din inox pentru fabrica chimică Tessenderlo Kerley Belgium din Franța, corpuri de pompe din superduplex pentru Termomeccanica Italia, serpentine din inox și carbon aliat pentru piața din Belarus, precum și diverse proiecte pentru companii renumite internațional, cum ar fi John Zink Hamworthy, GEA Wiegand, Bilfinger Ems, Takreer Refinery, Qatar Petrochemicals.
În acest moment, se derulează un nou proiect de investiții, constând în construirea unei facilități noi de producție, destinată execuției de echipamente cu greutăți între 50-150 tone, investiție care se va finaliza în decursul acestui an.
Trebuie menționat, de asemenea, că marketing-ul ocupă, în continuare, un rol esențial în strategia de dezvoltare a societății. Anul trecut, compania a participat la expoziții în Belarus și Rusia, la cea mai mare expoziție din Orientul Mijlociu, respectiv ADIPEC în Emiratele Arabe Unite, precum și la TIB. Pentru anul acesta, s-au programat participări la aceleași expoziții consacrate, precum și la cele mai importante târguri internaționale din Europa dedicate industriei de oil&gas, din Germania (ACHEMA), Spania și Kazahstan.
* Cifra de afaceri a crescut cu 200% în ultimii 3 ani
Evoluția cifrei de afaceri a avut un trend pozitiv în ultimii 3 ani, pe măsura evoluției companiei și a investițiilor derulate. Dacă, în anul 2014, cifra de afaceri a fost de 4,1 milioane euro, în 2015 a fost de 4,8 milioane euro, în 2016 de 5,9 milioane euro, iar în 2017 a ajuns la 8,2 milioane de euro, echivalentă unei creșteri în procent de 200% față de 2014.
Evoluția pozitivă a societății și a cifrei de afaceri se reflectă și în numărul actual de angajați. Dacă, în anul 2014, în companie activau 113 salariați, numărul acestora a crescut anual: 150 salariați în 2015, 161 în 2016 și 192 de salariați în 2017.
În viitor, COMES va extinde capacitatea de producție și gama de fabricație, prin continuarea investițiilor în utilaje și echipamente pentru fabricație și control, prin extinderea pe noi piețe, consolidarea celor existente, identificarea de clienți noi și realizarea de parteneriate cu cei importanți, cu scopul de a deveni prima opțiune dintre producătorii europeni de utilaje sub presiune.
* Cel mai fidel angajat: ”Trebuie să ne dezvoltăm constant pentru a conta, din ce în ce mai mult, pe piețele externe”
Vasile Covrig este cel mai vechi angajat al COMES, lucrează din 17 august 1972: ”Practic, am turnat fundația și am trăit odată cu firma asta. Din punctul meu de vedere, de om care a prins toate etapele, zic că ceea ce face COMES la ora actuală este extraordinar! Faptul că am ieșit pe piața externă este una dintre cele mai importante realizări. Meritul este al echipei de manageri, dar, în egală măsură, și al angajaților care execută produse de calitate și dau dovadă de maximă responsabilitate în fiecare fază a procesului tehnologic. Eu mă ocup cu pregătirea fabricației pentru utilaje, lucrez în sectorul primar, inclusiv la tratamentele termice. Îmi doresc foarte mult să menținem ștacheta cât mai sus”.
FOTOGALERIE