Din seria ”unde dai și unde crapă”, modificările aduse Legii Educației schimbă ziua de leafă pentru toți cei care lucrează în învățământ. Începând cu luna ianuarie 2018, personalul din Educație va primi salariul pe 14 a fiecărei luni, cu până la 10 zile mai târziu decât până acum.
Motivul stă într-un ordin al ministrului Finanțelor Publice, nr. 398/2017, care spune că ziua de plată pentru Ministerul Educației este 14 a fiecărei luni.
Cum, de la 1 ianuarie, salariile în învățământ vin direct de la Ministerul Educației, nu de la autoritățile locale ca până acum, se schimbă și ziua lefii. În mod normal, personalul (didactic și nedidactic) lua salariul începând cu fiecare 8 a lunii; unii chiar de pe 5. Acum, mutați pe 14 (sau chiar mai mult), vor fi nevoiți să se adapteze. Sunt deja unii care vociferează că li s-au dat peste cap plățile la diversele rate, însă, până la o eventuală modificare, vor fi obligați să se resemneze.
În luna noiembrie a anului trecut, ministrul Educației vorbea despre aspectul financiar în domeniul pe care îl manageriază: ”Am adus toți banii de salarii la minister (…), astfel încât plata salariilor să se facă direct de la minister, prin inspectorate, să nu existe acea presiune locală că nu se încadrează în bugetul per elev”, spunea Liviu Pop, citat de Evenimentul Zilei…
D.O.