Scandalul în legătură cu reabilitarea secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a izbucnit în legătură cu achiziția de mobilier și alte dotări necesare secției. Șefa secției, dr. Suzana Constantinescu, a venit cu exemple clare, de genul pat necesar pentru Anestezie și Terapie Intensivă pentru adulți, nu pentru copii, birouri peste necesarul secției, materiale de proastă calitate etc. Plus prețurile foarte mari, dar asta este o altă poveste, care ține de mafia achizițiilor (și) din acest domeniu.
În realitate, scandalul de la Pediatrie are o componentă și mai importantă, care acum generează reale bătăi de cap conducerii spitalului, dar și finanțatorului, Consiliul Județean, care încasează lovitură după lovitură (de) la Spitalul Județean. După ce președintele Ionel Arsene s-a dus de mai multe ori și a forțat nota, declarând că trebuie respectat graficul, tăcerea suspectă cu privire la aceste lucrări pare a spune că informațiile privind lucrarea s-au pierdut undeva pe drum sau că există multe interese obscure în joc.
Senzația este că, în acest moment, principala preocupare a celor care, oficial sau neoficial, se ocupă de cercetarea problemei nu constă în rezolvarea ei, ci în găsirea unui țap ispășitor. Cel mai potrivit pare fostul manager, Ioan Lazăr, scos cu forța din funcție, în martie 2015, de cuplul Dan Constantin-Valeriu Andrița, cu sprijinul și la presiunea președintelui de atunci al CJ Neamț.
* Contract de lucrări din 2015
Contractul pentru ”Reparații capitale – lucrări reabilitare și modernizarea secției de pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț” s-a semnat pe 14.08.2015, în timpul mandatului doctorului Lazăr. El a fost adjudecat de o asociere formată din societățile Edas Exim SRL, Medicare Technics SA și Edictronic Internațional SRL, toate din București, prima fiind lider al asociației denumită EDAMED. La momentul semnării contractului, în valoare de peste 11,78 milioane lei fără TVA, pentru anul 2015 era bugetată doar suma de 100.000 lei!
În luna martie 2016, dr. Lazăr avea să fie schimbat pe motive puerile, iar în primele trei luni ale anului nu prea a avut ce să cheltuiască, fiind ocupat mai mult să răspundă acuzațiilor venite de la cei mai sus amintiți. Cu toate acestea, pe 29 ianuarie 2016, a obținut autorizație de construcție, deși lucrările au început, cu adevărat, prin iunie același an, când Lazăr nu mai era pe funcție.
Desigur, când a fost schimbat, s-a căutat orice nod în papură, pentru a nu fi evidentă schimbarea din motive nu neapărat politice, dar venite din zona PSD. Strict în privința acestui contract, i s-a reproșat că a achitat cei 100.000 lei pentru achiziționarea unui aparat de radiologie pentru Pediatrie, aparat care costa de 10 ori mai mult! Motivația: nu ar fi existat alocare bugetară. Culmea e că toate celelalte acuzații aduse doctorului Lazăr au în centru faptul că nu ar fi cheltuit bani avuți la dispoziție. Cam atât despre dr. Lazăr, al cărui loc a fost luat, pentru scurt timp, de chirurgul Alexandru Juncu, după care, prezentat cu surle, trâmbițe și promisiuni de sprijin, a venit cunoscutul jurist Liviu Negelschi, în al cărui portofoliu de realizări, ca avocat, pot fi trecute multe contracte cu autorități publice, inclusiv cu Spitalul Județean. Ca să nu mai vorbim despre amintirile frumoase lăsate de el în tabloul general al privatizării Fibrex. Revenind la Pediatrie, cele mai multe lucrări au fost pe timpul său, ca manager al Spitalului Județean.
* Un proiectant dispărut în neant
În ecuația lucrărilor de la Pediatrie, apare o societate din Iași, despre care oameni informați spun că ar avea legături cu nume grele, de prin diverse ministere și nu numai. Este vorba despre SC Bodo Invest SRL, o foarte activă firmă când vine vorba despre contracte de proiectare în această zonă de activitate. Ea a făcut proiectarea la Pediatrie și acum, spun atât cei de la Spital, cât și din Consiliul Județean, tot ea nu mai dă niciun semn de viață și nu mai răspunde nimeni la telefon! De vreo 6 luni, ni s-a spus. Evident, alte căutări nu s-au făcut, deși ar fi fost foarte simplu de căutat admnistratorul sau acționarii, care au alte afaceri înfloritoare, unele chiar la aceeași adresă.
De ce îi caută cei de la spital pe proiectanți acum, cu o disperare mimată perfect? Pe scurt, ar fi vorba despre greșeli de proiectare, care au dus la realizarea unor lucrări suplimentare mult mai mari decât cele prevăzute în contract la capitolul neprevăzute, care sunt de 180.000 de lei. Valoarea lor se ridică la peste 1.000.000 lei!
Multe dintre aceste lucrări suplimentare sunt deja realizate, iar proiectantul a emis dispoziție de lucrări (planșeul la unul dintre corpuri, înlocuirea accesului pentru persoane cu dizabilități cu o platformă exterioară etc.). Altele nu au comandă, dar au fost, și ele, executate. Plus că se mai doresc și alte lucrări.
Problema celor din actuala conducere a Spitalului Județean este cum pot justifica legal aceste cheltuieli, în condițiile în care, conform contractului, diferența de bani ar trebui recuperată de la proiectantul care a greșit.
”Valoarea lucrărilor suplimentare este în jur de 1 milion de lei, din care am plătit, de la cheltuieli diverse și neprevăzute, suma de 180.000. Restul 820.000 lei trebuie recuperată de la proiectant. Pentru lucrările astea suplimentare, pentru care avem dispoziție de șantier, s-au plătit constructorului suma din cheltuieli diverse, iar diferența până la 1 milion, pentru că trebuiau făcute lucrările astea care erau suplimentare, le-a făcut constructorul pe speța lui și are de recuperat de la noi vreo 800.000 lei”, ne-a declarat inginerul Constantin Neacșu, specialistul de la biroul tehnic care supraveghează lucrările de la Pediatrie.
Încet, încet, lucrurile se lămuresc. Cei care au asigurat conducerea spitalului – manager, Consiliul de Administrație – au asistat la realizarea unor lucrări suplimentare generate de greșeli de proiectare.
* Inginerul Neacșu arată cu degetul
O istorie inedită a modului cum s-au desfășurat lucrările o spune același inginer: ”Eu am sesizat încă din luna septembrie 2016, de la începutul lucrărilor, imediat ce au apărut probleme, dar și ulterior, pe parcursul executării lucrărilor, așa cum au fost semnalate de constructor. Și am înaintat conducerii spitalului note cu toate lucrările în plus care au apărut. Încă de la început, s-a pus problema ca proiectantul să fie dat în judecată pentru recuperarea sumelor, eu am adus la cunoștința directorului de la acea vreme, știu că s-au pregătit documentele pentru instanță, dar nu mai știu ce s-a mai întâmplat. Problemele apărute i le-am prezentat atunci domnului Negelschi și am pregătit toate documentele necesare pentru a face o acțiune în instanță, pentru recuperarea sumelor necesare de la proiectant. Acum se discută problema deschiderii unei acțiuni în instanță. Când a fost numită manager doamna doctor Atănăsoaie, am informat-o, la vremea respectivă, de toate chestiunile. Atunci era șef de Serviciu tehnic domnul Cibi și dânsul era informat, eu eram un simplu inginer”.
Concluzia este simplă: dl. Neacșu spune că a văzut problemele, a semnalat problemele prin note adresate conducerii spitalului, domnului Negelschi, în plus a pregătit documente pentru chemarea proiectantului în instanță.
De ce lucrurile au fost lăsate să meargă înainte de un manager cu atâta experiență și investit cu toată încrederea de conducerea Consiliului Județean Neamț? De ce abia acum se caută recuperarea banilor în instanță?
Aparent, este greu de dat un răspuns care să nu fie certat cu logica. În realitate este foarte simplu. Nimeni nu dorea să strice relațiile cu o firmă ”agreată”, așa că s-au căutat și găsit alte soluții, care nu fac decât să justifice bani cheltuiți sau de cheltuit. Vinovații de situația în care s-a ajuns n-au nicio treabă și nici nu vor avea, pentru că, dacă se îndreaptă finanțatorul împotriva lor, dețin informații interesante, care probabil ar da rău să fie făcute publice.
* Soluția minune: încă o expertiză tehnică
Pentru că nimeni nu răspunde (sau nu vrea să răspundă) de prostiile semnalate de dl. Neacșu, s-a găsit o soluție mioritică: să se aloce alți bani, pentru o expertiză. Aici vine surpriza: pentru 25.000 lei, expertul, care o fi acela, ar trebui să stabilească ”necesitatea și oportunitatea unor lucrări de construcții suplimentare” la Pediatrie.
Iată cum relatează inginerul Neacșu lucrurile: ”S-a stabilit că, după ce vom primi bugetul, vom merge mai departe cu achiziția acestei expertize și, în baza ei, o să mergem mai departe cu recuperarea banilor de la proiectant, printr-o acțiune în instanță. Avem nevoie de o confirmare din partea unui expert, ca să găsim fonduri și resurse, până recuperăm de la proiectant, că asta e de durată. Trebuie să avem o justificare a cheltuielilor respective, a plăților respective”.
Ar fi interesant de văzut ce fel de expert vine și spune că lucrări deja executate, bine sau rău, sunt oportune și necesare, doar pentru ca niște personaje de la Spital să poată justifica plata unor bani neprinși în contract! Pentru că, de fapt, asta se dorește: un document care să-i pună la adăpost pe cei care nu și-au făcut treaba. Iar partea cu recuperarea banilor de la Bodo Invest vine pe planul secund, mai ales că se zvonește că și-ar cam încheia activitatea pe această societate.
De la Consiliul Județean, situația se vede în ceață, cel puțin din partea celui care este și președintele Consiliului de Administrație al Spitalului, Octavian Bărbuleț-Tărăntuș. A vorbit, grav și impozant, pe un post tv național de o anchetă în derulare, dar, în realitate, au fost doar discuții informale și nu pare să se pună problema recuperării banilor de la cei cu adevărat vinovați. Rugămintea domnului Tărăntuș a fost să nu insistăm prea mult pe domnia sa, ceea ce am și făcut. Chiar putem spune din start că este nevinovat sau că singura vină ce i se poate atribui este că a acceptat să ocupe decorativ poziția respectivă.
Valentin BĂLĂNESCU