Asistenții medicali vor să schimbe prerogativele organismului profesional și au cerut prin liderii de sindicat elaborarea unei petiții on-line. Ionuț Nistor, liderul sindicatului Solidaritatea Sanitară Neamț, declară că prin această petiție se dorește promovarea modificărilor propuse de sindicaliști la proiectul legii privind exercitarea profesiilor din sănătate. Considerat a fi un demers „determinat de intenția Ministerului Sănătății de a înăspri condițiile de exercitarea a profesiei, manifestată în cadrul proiectului de lege privind exercitarea profesiilor din sănătate”, sindicaliștii Solidaritatea Sanitară au lansat această petiție și pentru a atrage atenția asupra nemulțumirilor care există de mult timp în rândul cadrelor sanitare medii față de atribuțiile organizației profesionale, în speță Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, mai cunoscută sub prescurtarea OAMR.
Pornind de la propunerea vizând eliminarea obligației de a-și achita cursurile de perfecționare profesională și avizele de liberă practică, sindicaliștii cer Ministerului Sănătății să țină cont și de celelalte propuneri de modificare a acestui proiect de lege, prin introducerea principiilor ce au fost deja înaintate guvernului de Solidaritatea Sanitară. O altă propunere a sindicaliștilor este eliminarea cercetării disciplinare și înlocuirea ei cu cercetarea profesională, motivat de faptul că „este o aberație ca tot organismul profesional care trebuie să te apere, să te și sancționeze”, mai spune Ionuț Nistor. Sindicaliștii mai vor să fie eliminată măsura potrivit căreia un asistent medical trebuie să se reavizeze profesional după perioade de timp de neexercitare a profesiei, motivat de faptul că „prezumția de pierdere a competențelor profesionale nu se justifică din punct de vedere legal. Nu există argumente științifice sau altfel de dovezi privind situația extraordinară a profesiei de asistent medical raportat la ansamblul profesiilor din această țară care să justifice pierderea dreptului la exercitarea profesiei ori necesitatea reatestării”. Mai mult, sindicaliștii arată că prevederea este în contradicție cu dreptul fundamental la propria profesie, încalcă principiul simetriei juridice care statuează că doar o instituție similară celei care are dreptul de a califica în profesia de asistentă medicală poate avea dreptul de a reatesta competențele.
Solidaritatea Sindicală mai solicită includerea în proiectul de lege ce reglementează profesia de asistent medical a unor principii ce țin de implicarea activă a organismelor profesionale în apărarea imaginii publice a profesiei și profesioniștilor pe care-i reprezintă, de respectarea libertății de asociere a profesioniștilor prin posibilitatea înființării mai multor organisme profesionale, de abolirea „taxei de exercitare a profesiei” prin eliminarea obligativității taxei de membru al organismelor profesionale, de asigurarea transparenței activității financiare a organismelor profesionale prin controlul exercitat de instituțiile statului, de introducerea limitărilor firești pentru calitatea de membru în structurile de conducere ale organismelor profesionale pentru a evita instituirea relațiilor neo-feudale, de crearea unui fond național pentru finanțarea formării profesionale continue și a participării la congrese a profesioniștilor din Sănătate, nu în ultimul rând de implementarea procedurii de echivalare universitară a competențelor asistentelor medicale cu studii postliceale. Proiectul legii a rămas pe masa de lucru a Comisiei de dialog social din Ministerul Sănătății. (C.I.)
LATER EDIT: OAMR Neamț reacționează și dă replica sindicaliștilor. Poziția oficială a forului aici.
http://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2018/02/PENTRU-MESAGERUL-DE-NEAMT.pdf
4 comentarii
Stimati colegi…….
Atata timp cat il vom mai accepta pe acest Puiu Sarbu…… ne meritam soarta!!!
asistentele au intrat cu spaga la sj neamt acu li se dubleaza salaru ce mai vor?infirmierele ramin la acelasi salar
In conditiile in care retributia neta a ramas aprox. acelasi ca cel de anul trecut, cum poate justifica Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România majorarea cotizatiei lunare, prin aplicarea procentului de 1% asupra noului brut, majorand astfel cotizatia cu peste 20%. Vi se pare corect? Si asa salariile sunt mici, personal insuficient si conditiile de lucru de evul mediu.
Afara cu el !!!
Nu face nimic pt noi