Când șefii instituțiilor locale – cei care conduc în mod real, nu neapărat titularii funcțiilor supreme – nu vor să facă un lucru, nimeni nu-i întrece în subterfugii. Adevărați maeștri ai eschivelor și ai aruncatului răspunderii pe alții, funcționarii caută și găsesc motive să tergiverseze totul și să amâne orice. Singurul lucru la care a existat un consens fără fisuri a fost când și-au mărit succesiv salarile.
Studiu de caz: hotărârea Consiliului Județean Neamț prin care Ion Asaftei a preluat atribuțiile lui Ionel Arsene, pe perioada cât acesta se află în arest preventiv.
Alegerea sa s-a făcut în urma unei propuneri a consilierilor PSD, care au făcut – singuri, singurei, doar ei cu legea în față! – un proiect de hotărâre. Și l-au și votat. Pe buletinul de vot, a fost trecut un singur nume, Ion Asaftei. În lege, există un pasaj potrivit căruia alegerea se putea face dintre cei doi vicepreședinți în funcție, recte Asaftei și Dulamă.
Acesta din urmă, la apariția proiectului de hotărâre, se adresează Instituției Prefectului, considerând că pe buletinul de vot trebuiau să fie două nume, nu unul singur. Prefectura nu-i dă niciun răspuns, nici măcar să-i spună de ce nu i-l dă.
O bucată de răspuns am primit noi astăzi, după insistențe la prefectul Vasile Panaite, via Paula Măndița, jurist în cadrul instituției: ”În primă fază, noi am solicitat documentele pentru proiectul de hotărâre care prevedea alegerea unui vicepreşedinte care să preia atribuţiile preşedintelui. Oricum, prefectura nu se poate pronunţa asupra documentelor prealabile procedurale emiterii actelor administrative, şi atunci am solicitat de la CJ anterior transmiterii hotărârii, deci oricum ne-am grăbit, am solicitat această documentaţie despre care se tot face vorbire, documentaţie care încă nu a sosit”.
Ca să înțelegem, Prefectura nu are treabă dacă un proiect e în afara legii, are treabă doar dacă el a fost votat. Bun. Evident, nimeni nu s-a obosit să dea acest răspuns petiționarului.
A urmat revenirea la petiție, făcută de Laurențiu Dulamă, care, în naivitatea lui, jucată sau reală, credea că va primi rapid o lămurire. Iată ce ne spune același jurist din Prefectură: ”A doua interpelare se referă la hotărârea în sine. Drept pentru care noi am revenit, am solicitat acest lucru vineri, am revenit către CJ cu solicitarea de a grăbi puţin lucrurile şi de a ne înainta documentaţia respectivă. Asta se referă la tot ceea ce ţine de hotărâre, proiect de hotărâre, referat de specialitate şi procesul verbal al şedinţei. Deci asta este procedura. Nu a sosit răspunsul încă. Noi iniţial ne-am grăbit niţel şi am solicitat documentele când erau în fază de proiect. Acum, de fapt, le-am solicitat vineri, pe cale legală. După ce ne-a parvenit hotărârea de consiliu ca atare”.
În acest moment, Prefectura este bine spălată pe mâini și așteaptă, că doar nu poate lua actele cu forța, mai ales că proiectul de hotărâre, raportul de specialitate sunt pe site-ul Consiliului Județean, iar ședința a fost înregistrată de toată lumea.
Ce se întâmplă la Consiliul Județean, prima instituție care ar trebui să fie interesată dacă Asaftei este președinte autentic sau e în pericol să fie spulberat de pixul lui Vasile Panaite? Situația este sintetizată de Daniela Soroceanu, secretarul județului: ”Au făcut într-adevăr solicitarea vineri, iar hârtiile solicitate de către Prefectură, în ceea ce priveşte hotărârea prin care a fost ales vicepreşedintele Ion Asaftei să preia atribuţiile preşedintelui nu au fost încă trimise de către Consiliul Judeţean. Acest lucru va mai dura pentru că domnii consilieri judeţeni (n.r. – o parte dintre ei) nu au semnat procesul verbal al şedinţei (n.r. – din data de 08.02.2018), sau nu s-au prezentat să-l semneze (n.r. – la şedinţa extraordinară din data de 1.02.2018). Deci nu pot da niciun răspuns”.
Fără a avea pretenția că ne pricepem vreun pic, înțelegem așa: hârtiile nu pot fi trimise pentru că nu este încheiată procedura birocratică, deci nu sunt întrunite toate elementele ca hotărârea să fie prezentată pentru avizul de legalitate.
Și, atunci, revenim, dacă nu sunt semnături, domnul Asaftei este sau nu președinte pe baza acestei hotărâri? Probabil că da, ni se va spune tot funcționărește. Atunci de ce nu se pot trimite hârtiile cu pricina?
Valentin Bălănescu
2 comentarii
HCJ-ul se trimite la prefectura, pentru legalitate, semnat de presedintele de sedinta, nu de catre consilieri.
Intr-o lume relativa.. legea inseamna liberul arbitru