Prin 2004, odată cu programul de campanie al lui Gheorghe Ștefan et Comp., apărea ideea nefericită a telegondolei la Piatra Neamț, la pachet cu scările rulante și liftul de pe Pietricica. Telegondola s-a făcut, cu bani împrumutați, și, în acest moment, locuitorii orașului Piatra Neamț plătesc fără să comenteze tâmpenia de atunci. La lift și scări rulante, s-a renunțat, după ce a fost vizibil pentru toată lumea jaful de la telegondolă.
Ideea liftului de pe Pietricica, promovată atunci de Gheorghe Ștefan, este preluată creator de Consiliul Județean Neamț și transferată la Târgu Neamț, la Cetatea Neamțului.
Potrivit unui proiect intitulat ”Ansamblu Medieval Cetatea Neamțului – trecut și viitor în Centenarul Marii Uniri”, aflat pe ordinea de zi a Consiliului Județean pentru ședința ordinară din februarie, ar fi vorba despre un ascensor care să ducă turiștii la Cetate și un ”Pavilion Cultural Medieval”, cu un punct de alimentație publică.
Cităm din proiect: ”Sistemul de transport vizitatori reprezintă o instalație tip ascensor care preia persoanele din punctul de îmbarcare cota 380 m, transportându-le prin intermediul unei cabine cu o capacitate de 8-12 locuri, în punctul de debarcare situat la cota 465 m, în apropierea parcării din latura de sud- est a monumentului, în apropierea punctului de acces în cetate. Traseul va fi în linie dreaptă, situat în plan înclinat, cu o diferență de nivel de aproximativ 85 m între cele două puncte de plecare și sosire, având o lungime în proiecție orizontală de aproximativ 225 m.
Amenajarea parcării, a rampei de îmbarcare cât și executarea traseului ascensorului se va face prin executarea unor lucrări de defrișare arbori pădure, excavații, terasări, amenajări de teren forestier, de aproximativ 1500 m pentru traseu și minim 100 m pentru terasă și parcare, în total un minim de 1600 m”.
Evident, se speră la creșterea numărului de vizitatori, la câștiguri suplimentare etc. Noi sperăm să nu se arunce bani fără număr, să nu fie afectat mediul și nu care cumva pavilionul medieval să devină o crâșmă cochetă, care să fie deja dedicată cuiva. Poate important de amintit este faptul că toată daravela ar trebui să coste 3,8 MILIOANE EURO. Plus o diferența de până la vreo 6 milioane de lei pentru alte acareturi.
Până la urmă, ideea cu telegondolele și ascensoarele nu e de lepădat, dacă tot nu avem drumuri. Ce interesant ar fi un traseu care să lege telegondola de pe Cozla de ascensorul de la Cetate și din ambele părți să plece linii spre Muntele Ceahlău, cu opriri la mănăstiri, unde călătorii vor putea cumpăra deja pomelnice deja tipătrite cu gânduri bune pentru autoritățile publice centrale și locale. Iar undeva, pe acest traseu aerian, să se cupleze și telescaunul/ telegondola de care vorbea Laurențiu Leoreanu în vremea când încerca să obțină al doilea mandat la Primăria Roman. Care idee, și ea, la fel ca atâtea altele, a rămas… tot în aer. (V.B.)
2 comentarii
SUS LA TELEGONDOLA E UN DEZASTRU – SE MACINA ZIDURI PUTREZESC LEMNE IN PLOAIE VANT GER – DEZOLANT – DA LU CHITIC II ARDE DE TARGURI DE TURISM UNDE CU NESIMTIRE POZEAZA IN MARE EDIL: DOAR BUZUNARELE PLINE – RESTUL UN KKT VORBA DLUI (…)PERFECT VALABILA SI PTR ADMINISTRATIA LIBERALA !!! A TARGULUI
O mare tâmpenie! 💩