Consumul de medicamente și materiale sanitare a fost epuizat în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Este vorba de cota (auto)impusă pentru luna februarie. Explică managerul Cristina Iacob-Atănăsoaie: ”Avem medicamentele și materialele sanitare necesare la nivel de spital, doar că, dată fiind și economia de 10% pe care trebuie s-o facem, potrivit ordonanței 90/2017, am trecut la consumul de pe luna martie. Au fost consumuri mari și pe fondul creșterii cazurilor de îmbolnăviri respiratorii, am avut numai săptămâna aceasta foarte multe cazuri grave, și la Pediatrie și la Infecțioase. Mulți pacienți au fost internați pe secția de Boli Infecțioase, iar în unele cazuri s-a impus internarea pacienților pe ATI, pentru asigurarea suportului funcțiilor vitale. Așa că am fost nevoiți să suplimentăm cele 7 ventilatoare din secție cu încă unul din Unitatea de Primire a Urgențelor”.
Avalanșa de bolnavi în stare gravă a făcut ca personalul medical să nu mai facă față, iar paturile de pe Infecțioase să fie insuficiente. ”Sunt pacienți de toate vârstele, chiar și persoane tinere, mulți pacienți care au boli cronice, astfel că am fost nevoiți să luăm măsuri de suplimentare temporară a paturilor, pentru a putea interna cazurile grave de pacienți cu care ne confruntăm. Am suplimentat și personalul medical, prin detașarea pe secție a două asistente medicale de pe alte secții din spital, pentru a putea face față acestei situații”, ne-a declarat dr. Daniela Burghelea, șefa secției și directorul medical interimar al spitalului.
Foarte multe internări au fost și în secția Pediatrie, copii cu afecțiuni respiratorii complicate (bronhopneumonii), iar aici situația este mai cruntă, având în vedere că spațiul de cazare este limitat la jumătate, din cauza lucrărilor de reabilitare care se fac.
Managerul interimar al spitalului a precizat că, deocamdată, în spital se mențin doar restricția și interdicția pentru vizitatori în secțiile cu risc epidemiologic(chirurgie, ATI, boli infecțioase, neonatologie). (C.I.)