De ceva vreme, oameni interesanți și interesați direct de subiect au început să propovăduiască în stânga și-n dreapta ideea că, în curând, vor fi alegeri pentru un nou Consiliu Județean. Punctul de plecare al zvonului manipulator este simplu: PSD, fără Ionel Arsene ca element de siguranță în fruntea instituției și cu lista de supleanți ajunsă la ultimul om, ar face totul pentru a forța noi alegerile. Pentru asta, ar trebui îndeplinite mai multe condiții. În primul rând, ar trebui ca PSD însuși să forțeze lucrurile, să le grăbească, dar în așa fel încât să nu se facă de râs și să nu-și compromită șansele înainte de vot. De ce ar face PSD un asemenea pas extrem de riscant și care ar fi condițiile de îndeplinit pentru ca acest lucru să se realizeze?
* PSD vrea ce nu are: majoritate proprie stabilă
Trei sunt motivele pentru care unii din cei considerați la cârma PSD Neamț au lansat ideea anticipatelor la județ. Primul ține de o minimă prevedere politică și de situația lui Ionel Arsene. Acesta este prins într-un dosar, care are două fapte conexate, și, la bursa zvonurilor, se pariază că ar mai fi protagonist în cel puțin alte două cauze. Dacă lucrurile stau așa, este posibilă o nouă arestare preventivă, care ar da naștere la alte lupte subterane la Consiliul Județean. Într-o asemenea situație, neplăcută, nimeni nu mai poate garanta că Ion Asaftei rămâne la butoane, în ciuda lejerității cu care PNL a tratat situația data trecută. Mai ales că sunt destui consilieri PSD care nu ar vota cu șeful de la ALDE dacă se merge pe vot secret.
Al doilea ține chiar de componența grupului PSD din Consiliul Județean, tot mai slab reprezentat, cu oameni care, în lipsa lui Ionel Arsene, cu greu pot fi determinați de cineva să respecte un vot de partid. Amenințarea cu excluderea din Consiliu nu prea mai ține, că nu mai sunt supleanți, PSD riscând să piardă și fragila majoritate pe care o are prin bunăvoința ALDE. Alegerile anticipate ar permite refacerea listei și s-ar putea spera la un rezultat mai bun decât acum doi ani. Teoretic. Pentru că o campanie fără lider politic, fără locomotivă, poate da rezultate imprevizibile, mai ales în contextul în care principiul caloriferului a expirat.
Al treilea motiv pentru care s-a lansat un astfel de zvon ține de fidelizarea lui Ion Asaftei & ALDE. Un partid care nu există decât artificial în Neamț – vorbim de grupul lui Asaftei, aflat acum sub larga pulpană ALDE – nu poate fi sigur că mai prinde două locuri după alegeri și să mai ajungă în situația de a fi balamaua decisivă în majoritatea simplă la vot. Ion Asaftei trebuie să facă orice să nu se ajungă la alegeri și tocmai de asta le este frică social-democraților.
* Cum se poate ajunge la alegeri?
Aparent, foarte simplu: timp de trei luni, Consiliul Județean nu se întrunește în ședințe ordinare, nu se adoptă nicio hotărâre. Este varianta care poate sta în picioare, întrucât cealaltă, cu numărul consilierilor județeni care va ajunge la jumătate plus unu, adică la 18!, nu stă. Se funcționează cu orice plus peste 18.
Revenind la cele trei luni, ca asta să se întâmple, ar trebui ca PSD și ALDE – TOȚI consilierii acestora – să nu participe la ședințe și, trei luni, să nu se dea nicio hotărâre privind județul, nici măcar din cele care privind buna desfășurare a activității în instituția județeană.
Se poate ajunge în această situație? Foarte greu. Mai ales că este vorba de un cumul de situații care ar trebui să se îndeplineacă. Ar trebui convins un Iulian Luca să renunțe la partea de tort pe care o întrevede dacă rămâne în consiliu. Și-ar mai fi și un Ion Asaftei, care ar trebui să renunțe chiar la funcția de conducere, pe care slabe șanse s-o mai prindă vreodată.
* Ce probleme are PSD în Consiliul Județean?
Totul a început din momentul întocmirii listei, o listă negândită, făcut-n dorul lelii, cu oameni despre care se știa că vor fi candidați la parlamentare și că vor pleca, cu candidați la funcția de primar, care musai au vrut să fie și pe lista de la județ, cu oameni despre care se știa că au probleme de incompatibilitate clare – gen Dan Vasile Constantin – sau cu obligații, pur și simplu. Foarte repede, lista a ajuns la capăt și se întrevăd noi probleme.
Plecarea precipitată a lui Vasile Nica – fără nicio decizie de conflict de interese, care, oricum, putea fi contestată, în buna tradiție județeană -, pare să dea semnalul unui exod. Dacă ea nu s-a făcut din motive penale, atunci este un semnal dat spre posibile alegeri anticipate și alte dezertări voluntare ale consilierilor PSD. Acesta este și scenariul vândut presei, pentru pregătirea din timp a opiniei publice.
La ce ne mai putem aștepta în PSD? Cine ar mai putea pleca, de bunăvoie sau, dacă nu vrea, obligat?
Veteranul Neculai Pușcașu, un tip disciplinat, dar dornic să se afle la vârful deciziilor, în comisii, comitete și comiții, ar putea fi primul. I se va prezenta o situație, atât de cunoscută și la partid, și la CJ Neamț. Ce uimește în acest caz este că, deși se știe de atâta timp, toată lumea se face că nu știe despre ce este vorba. La fel cum este și în cazul lui Dionisie Dumitrașcu.
Paranteză: aici este o problemă la cei care ar trebui să vegheze la respectarea legii, nu a dorințelor șefului instituției sau al unui partid.
În cazului dlui Pușcașu, o rudă apropiată se află într-o funcție de conducere la DGASPC, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, ale cărei buget, organigramă, stat de funcții și alte mișcări vitale sunt votate de consilierii județeni. Un inspector zelos de la ANI ar putea considera că, în cauză, există suspiciuni rezonabile pentru un conflict de interese.
Un alt veteran, dl. Miron Radu Tudorel, se află într-o situație asemănătoare. Soția sa a avut o funcție de conducere și-a păstrat una de responsabilitate la Apa Serv, de asemenea companie aflată sub tutela Consiliului Județean. Alt caz este Eduard Corduneanu, aflat în conflict cu ANI, care, dacă i se cere, își poate da demisia, de onoare sau din motive personale, mai ales dacă se va vota și celebra hotărâre care va permite Rossal să opereze gunoaiele și în zona II a județului. Cea mai plină de gunoaie.
Să tot fie deja vreo trei cazuri, dar demonstrația poate continua.
Hazliu este altceva!
Adrian Smarandei, cel care ar trebui să-l înlocuiască pe Vasile Nica, dacă se vor mai ține ședințe, are probleme în cazul în care va fi validat. Un personaj a relatat în public o situație, care, dacă e reală, este halucinantă. Lucrurile ar sta așa: la Consiliul Județean s-au purtat discuții pe subiect, dacă există o eroare materiale în legătură cu adeziunea lui Smarandei la UNPR și lista oficială în care apare candidat din partea PSD! Ei bine, în timpul acelor discuții, un oficial din instituție, cu atribuții în respectarea și apărarea legii, le-ar fi spus interlocutorilor că există o altă problemă cu validarea lui Smarandei, dar că NU ESTE PROBLEMA SA SĂ LE ȘI SPUNĂ CARE ESTE PROBLEMA! Dacă lucrurile stau așa, atunci este foarte grav. Nu poate fi numit funcționar public, cu funcție de răspundere un șmecher care folosește o situație tulbure pentru a-și face propriul interes și pentru a proteja un anumit partid sau anumite persoane.
* Scenarii și oportunități
În situații extreme, CJ Neamț poate funcționa cu 18 consilieri județeni. Adică 14 PNL-iști, 2 PMP-iști și 2 ALDE, dacă PSD va dori să boicoteze lucrările. Decizia este la ALDE. Ar trebui să vină o ofertă prea tentantă pentru Ion Asaftei să-l facă să dea avantajele de acum pe promisiuni viitoare.
Poziția cea mai relaxată pare să o aibă PNL, căruia i s-au deschis, brusc, în față o mulțime de posibilități de a aborda chestiunea. Poate negocia cu ALDE, mai mult decât a făcut-o până acum, când i-a dat mână liberă lui Asaftei. Poate accepta să intre în anticipate, chiar cu riscul de a pierde din start alegerile la Piatra Neamț, poate chiar și la Roman sau, mult mai probabil, poate ajunge la o înțelegere cu PSD. Cum s-a pus problema, de mai multe ori, cu țintă clară postul lui Laurențiu Dulamă, de la PMP, acum aliatul fidel al liberalilor. Asta ar fi o înțelegere care ar conveni de minune tuturor și ar scuti bugetul de cheltuielile unor alegeri, oricum inutile. Evident, dispariția lui Ionel Arsene din prim-planul vieții politice ar putea grăbi acest scenariu. Partidele mici ar asista neputincioase la o mașină de voturi care ar schimba totul în județ, scenariu care s-ar multiplica imediat și la Piatra Neamț, mai ales dacă problemele lui Dragoș Chitic s-ar agrava și ar fi obligat să renunțe la funcție. Toată lumea din ar fi mulțumită, orice problemă s-ar rezolva prin negocieri de partid, fără conflicte la vedere.
Mai există o posibilitate care ar putea da o mai mare marjă de stabilitate PSD-ului, dar ea a fost blocată de decizii luate în pripă și fără un plan pe termen lung. Este vorba despre atragerea și conservarea celor două voturi de la PMP, alături de cele de la ALDE. Numai că, în acest caz, expulzarea lui Dulamă la ultimul etaj și mutarea managerului de județ în biroul său a rupt aproape orice cale de negociere.
În concluzie, se poate spune că, în acest moment, alegerile anticipate la Consiliul Județean Neamț se află în stadiul facerii. Al facerii de planuri. Este greșeala PSD că s-a vulnerabilizat, cerând unde nu trebuie sfaturi privind sorții de izbândă ai unui asemenea plan, dezvăluind până unde e dispus să meargă, în cine nu au încredere, de ce și pe cine se bazează în tabăra adversarilor. Practic, din acest moment, PSD a trecut în defensivă și e vulnerabil din cauza propriilor slăbiciuni, nu a valorii adversarului.
Valentin BĂLĂNESCU