Marți, 27 martie, au fost semnate protocoalele între 120 de școli din Neamț și 120 de școli din Republica Moldova din proiectul „Copiii și Marea Unire a Românilor” dedicat Centenarului Unirii. Parteneriatele încheiate vor da posibilitatea elevilor și profesorilor din Neamț și Basarabia să deruleze împreună activități de cunoaștere reciprocă a istoriei, culturii, tradiției, învățământului prin vizite și concursuri organizate până la sfârșitul verii. Este prima parte a proiectului care se derulează până la 1 decembrie 2018, când se va marca Centenarul Unirii. Pentru că au fost mai mult de 100 de școli din Basarabia care au dorit să intre în parteneriat, au fost incluse acum 120 de școli care au semnat acordurile, urmând ca din luna septembrie să fie incluse și celelalte școli. Pe lângă vizite reciproce, proiectul include câteva mari activități comune: concursul județean „Centenar – Mesaje pentru viitor” ce se va desfășura între 1 martie și 1 iunie, urmând ca mesajele copiilor despre Unire, istorie, tradiții să fie încapsulate și păstrate pentru a rămâne moștenire urmașilor peste 100 de ani; Art History Fest 2018 – un festival istoric pentru tinerii artiști; școala de vară „Tezaur de istorie și spiritualitate – moștenire pentru viitor” ce se va desfășura în perioada iulie – august 2018.
Ceremonia de semnare a parteneriatelor a fost găzduită de Muzeul de Istorie, acolo unde la orele amiezii delegația ce a reprezentat școlile basarabene, condusă de Vlad Caragia, a fost întâmpinată cu pâine și cu sare de un grup de elevi și profesori în costume naționale și de profesor Elena Preda din partea Inspectoratului Școlar Judeţean Neamț. Delegația basarabeană formată din 34 de manageri de școli împuterniciți să semneze protocoalele pentru celelalte școli a intrat în muzeu cu tricolorul pe care scrie „Să trecem Prutul! – 2016” urmat de semnăturile celor din grupul de inițiativă unionistă. Festivitatea a început cu intonarea imnului României de către eleva Maria Apetrei, cântat de toți cei prezenți, apoi au fost rostite urări de „Bun venit acasă!” colegilor și fraților de peste Prut. Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, instituție parteneră a ISJ Neamț în acest proiect, s-a declarat onorat pentru prilejul de a participa la sărbătoarea Centenarului marcat printr-o Unire în Educație și a încheiat cu urarea: „Fie ca Unirea școlilor să fie începutul unei mari Uniri”. Profesor Elena Laiu, inspector general școlar a urat „La mulți Ani!” de ziua când Unirea a fost votată în Sfatul Țării din Basarabia anului 1918 și a punctat activitățile mari ale proiectului ce va fi derulat de cele 120 de școli partenere. Vlad Caragia, președintele onorific al Departamentului Culte din Sfatul Țării II, a mulțumit tuturor pentru implicarea în acest proiect și a îndemnat la acțiune, asemenea cum „Unirea a făcut-o omul de rând, acum 100 de ani în urmă (…), importante sunt faptele care vor urma”. Profesor Elena Preda, inspector școlar disciplina Istorie și organizatorul proiectului a mulțumit Consiliului Județean Neamț, Centrului pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”, Asociației Profesorilor de Istorie din Neamț și și-a exprimat speranța că semnarea protocoalelor să fie „piatra de temelie pentru Unirea în Educație, pentru că prin educație vom izbândi”.
După semnarea documentelor a urmat conferința „G.T. Kirileanu și Marea Unire” susținută de Constantin Bostan și lansarea volumului „Carol al II-lea și sfârșitul democrației. Un rege, un cult, o camarilă” semnat de Daniel Diaconu, Elena Preda, Cristiana Șoimaru, Andrei Nica, Dionisie Savin. (C.I.)