Când vine vorba de a clarifica aspectele controversate din activitatea lor, mai ales în ultima perioadă, psihologii din Neamț sunt reticenți. Întrebări legate de existența a două feluri de timbre profesionale, folosite de psihologi în activitatea curentă și obligatorii pentru parafarea actelor emise de aceștia, rămân fără un răspuns clar. Atâta vreme cât orice aviz psihologic, raport de evaluare psihologică, raport de expertiză psihologică sau alte acte pe care le emit psihologii trebuie să poarte parafa psihologului și un timbru, pentru valabilitate, conform normelor de reglementare, existența a două feluri de timbre ridică semne de întrebare.
O parte din psihologii care au acceptat să vorbească despre această situație spun că, deși circulă două feluri de timbre în Neamț, documentele emise până acum nu au fost contestate de nimeni. Vorbim de avizele psihologice care se dau în domeniul transporturilor, de pildă: de cel necesar unei persoane care dorește să obțină permisul de conducere sau care dorește să-și preschimbe permisul, dar și de avizele periodice care se dau în urma evaluărilor constante ce trebuie parcurse de conducătorii auto din transportul public de călători, din transportul de materii periculoase, de mărfuri, din transportul feroviar și așa mai departe. În baza evaluării psihologului specializat, un șofer este testat în ce privește viteza de percepţie, atenţia, rapiditatea şi claritatea raţionamentului, coordonarea şi reactivitatea motorie, controlul reacţiilor, autoreglare, rezistenţa la stres, oboseală psihică. Este evaluată componenta privind consumul de alcool al șoferului. Sunt anumite teste care se fac de un psiholog pentru a stabili dacă un șofer este apt în profesie.
Dacă în ultimele luni se emit astfel de avize psihologice ce poartă două feluri de timbre și chiar psihologii reclamă situația, cine certifică și, mai ales, cine răspunde pentru documentele astfel emise? Dacă un șofer din transportul public este prins de poliție conducând băut și având pasageri în mașină sau provoacă un accident cu multe victime ori ațipește la volanul autobuzului plin cu oameni, ce s-ar putea înțelege din avizul psihologic eliberat cu un altfel de timbru decât cele obișnuite?
Un psiholog din domeniul transporturi ne spune că nu a avut probleme de acest gen până acum, dar că, ”la verificările făcute de poliție, într-un caz, a reieșit că avizul psihologic al unui șofer era falsificat, folosise un document emis de mine anterior, care nu mai era valabil”.
Nu doar conducătorii auto au nevoie de avizul și evaluarea unui psiholog. Potrivit competențelor, psihologii fac evaluări și eliberează avize pentru electricieni, pentru cei care lucrează la înălțime, cei care au activitate în ture de noapte, pentru agenți de pază, funcționari publici, avocați, notari, profesori. Vorbim de categorii profesionale largi, în activitatea cărora aceste avize psihologice sunt obligatorii, iar impactul documentelor timbrate în două moduri ar putea avea impact în valabilitatea acestora, după cum susțin chiar psihologi din Neamț.
* Multe timbre, două Colegii, o nevoie de schimbare
Unii psihologi evită să explice situația și susțin că nu sunt probleme cu avizele eliberate în Neamț, alții arată cu degetul și aduc colegilor acuzații grave, cu iz penal. Hotărârea 3/2013 a Colegiului Psihologilor din România prevede, la art. 5, că: ”(1) Actele profesionale emise de către psihologi sunt înregistrate în registrele profesionale și se securizează prin aplicarea în mod obligatoriu a timbrelor profesionale.(2) Prin acte profesionale se înțelege toate actele emise de către psiholog, ca rezultat al activității sale profesionale, în următoarele forme: aviz psihologic, raport de evaluare psihologică, raport de expertiză psihologică sau alte acte materiale prin care se emit concluziile evaluărilor psihologice. (3) Actele profesionale prevăzute la alin. (2) sunt valabile numai în condiții de securizare, respectiv prin lipirea unui timbru profesional, în partea dreaptă a actului profesional emis, deasupra căruia se aplică în mod obligatoriu, prin imprimare, ștampila formei independente de exercitare a profesiei”.
Așadar, menirea timbrului este de a valida și securiza actele emise de psihologii cu drept de liberă practică, timbrele au, potrivit aceluiași normativ, serii și numere și pot fi procurate on-line doar de la Colegiul Psihologilor din România, procedura fiind coordonată doar de Departamentul juridic al colegiului, prin filialele teritoriale ale colegiului. Demn de menționat este că aceeași normă a colegiului mai stabilește, la art. 7, că responsabilitatea pentru achiziția, utilizarea sau neutilizarea timbrelor profesionale, pentru evidența profesională este în sarcina psihologului care a prestat serviciile psihologice și care a emis actul profesional, sub parafa și semnătura personală.
Iar problema cu timbrele nu este singura.
Încercările de a afla un răspuns oficial scot la iveală faptul că psihologii sunt împărțiți în două tabere, în două colegii mai precis, care se contestă reciproc.
Unul susține că activitatea, inclusiv cea de primire în profesie, este blocată din aprilie 2017, celălalt spune că activitatea nu este blocată și se desfășoară, inclusiv cu partea de timbrare, conform legilor.
Răspunsul primit de la reprezentantul colegiului din cea de-a doua tabără nu este, însă, foarte explicit nici în ce privește situația timbrelor, nici referitor la sesiunea de primiri în profesie din toamna anului trecut. Psiholog principal doctor Mihaela Luminița Creangă susține că este președintele filialei Neamț, aleasă la Convenția din iunie 2017, și ne-a declarat că ”Deocamdată, nu putem spune oficial foarte multe, sperăm că lucrurile să se clarifice în luna martie și, până atunci, ce vă pot spune este că accesul și promovarea în profesie se face în baza prevederilor Legii 213/2004 și normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 788/2005”.
Referitor la alegerile contestate, Mihaela Luminița Creangă spune că ”Alegerile pentru funcția de președinte au avut loc în primăvara anului 2017, la nivelul filialei se resimțea nevoia de schimbare, fapt reliefat și de numărul mare de candidaturi depuse. Au candidat cinci colegi psihologi, iar membrii filialei m-au investit pe mine pentru ocuparea acestei funcții”. Pe site-ul acestui colegiu, informațiile arată că, la alegerile din iunie 2017, pentru președintele filialei de la Neamț au fost 5 candidați, iar din cei 42 de psihologi prezenți la vot, 22 au ales-o președinte pe Mihaela Luminița Creangă, cu mandat 2017-2021.
* ”Câțiva colegi au forțat legea”
Fostul președinte al Filialei Neamț a Colegiului Psihologilor în perioada 2005-2017, Elena Pleșca, susține că problemele au apărut chiar la alegerile pentru noile foruri de conducere din primăvara anului trecut, când ”Câțiva colegi au forțat legea și au candidat”, rezultând în final un nou colegiu, ulterior contestat. Elena Pleșca spune că acest colegiu nu este legal, chiar dacă s-a reușit publicarea rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial: ”Publicarea în Monitorul Oficial este ilegală, noi am făcut, inclusiv eu, o plângere prealabilă la Secretariatul General al Guvernului, pentru că sunt hotărâri judecătorești care nu sunt definitive. Eu mi-am dus la îndeplinire mandatul pe care l-am avut, ca președinte de filială și, potrivit normelor, am organizat alegerile, până la nivelul Comitetului Filialei Neamț, s-a ales ales președintele în persoana Anei Maria Damian Vornicu și s-au ales reprezentanții la Convenția Națională din județul Neamț, printre care sunt și eu. Urma să aibă loc Convenția Națională pentru alegerea președintelui și a comisiilor de lucru, dar, întrucât 80% din filiale nu s-au subordonat graficului legal de desfășurare, alegerea președintelui nu s-a mai făcut. Motiv pentru care chiar eu am deschis proces la Curtea de Apel Bacău, pentru a cere în instanță definitivarea alegerilor.
Ceilalți au făcut alegeri paralele, inclusiv la Neamț, dar fără respectarea normelor, și au ales toate organismele: președinți de filială, comitet de filială, au ales și Convenția Națională, au ales și președintele, și comitetele de lucru. Noi am prezentat toată situația în mod public, am mers la DIICOT și am prezentat situația. Dacă sunt timbre false care circulă se va ocupa DIICOT-ul, care a preluat acest dosar, se va verifica inclusiv situația timbrelor.
Cele pe care noi le folosim sunt tipărite de Imprimeria Română, pe baza unui contract, și au anumite însemne de securizare”.
Tot Elena Pleșca spune că declarația este strict opinie personală, nu reprezintă punctul de vedere al secretarului filialei Neamț al Colegiului Psihologilor, a celui condus de Ana Maria Damian Vornicu. Mai ales că dn Pleșca a dat în judecată colegiul din București și spune că vrea ca ”justiția să-și urmeze cursul firesc”.
* ”Problema timbrelor este artificială”
Situația rămâne, deocamdată, încâlcită și pentru psihologi, care așteaptă să se termine neînțelegerile. Psihologul Radu Nastasă, de la Oncologia Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, este de părere că tot acest scandal și numeroasele procese apărute după alegerile de anul trecut ascund false probleme și interese de liberalizare a profesiei, cu mize financiare.
”Problema principală este că documentele emise de un psiholog – indiferent ce timbru există pe un aviz dat de un psiholog cu drept de liberă practică – sunt parafate de acesta. Cred că problema cu timbrele este artificală și nu există nicăieri în lume un timbru emis de o organizație profesională care să întărească un aviz. Să nu uităm că avem cod unic de parafă. Ce-ar spune medicii dacă ar trebui să-și timbreze fiecare rețetă sau fiecare semnătură?! Cât timp am drept de liberă practică și drept de parafă, este evident că îmi asum orice document profesional”.
Radu Nastasă mai spune că, pe fondul scandalurilor, au fost uitate problemele salariale ale psihologilor și, câtă vreme sunt procese pe rol, nu are cine să negocieze cu guvernul: ”Faptul că există două «conduceri» și fiecare dintre ele afirmă sus și tare că sunt legal constituite are un impact negativ asupra psihologilor, ca imagine și statut.
Spre exemplu, psihologii clinicieni se pare că vor fi săriți de la majorările salariale din Sănătate și, la noi, nu se știe cine ar trebui să ne reprezinte în fața ministerelor.
Reprezentanții celor două conduceri clamează fiecare victorii, dar o decizie definitivă nu știu să existe până în momentul de față”.
* Cât costă avizele psihologice
Cât despre motivele reale ale neînțelegerilor, Radu Nastasă crede că ”Miza acestor certuri vine și din faptul că există viziuni diferite despre cum ar trebui să se desfășoare activitatea psihologului”. ”Unii dintre ei spun că ar trebui să fim toți cabinete private, să fim o profesie liberală. Alții spun că putem să fim angajați în sistemul public. Chiar dacă cele două «conduceri» se acuză reciproc de interese financiare, noi, cei din teritoriu, nu suntem decât spectatori. Pe mine mă interesează mai mult diferența de optică, în sensul în care psihologia trebuie reglementată ca să funcționeze la fel cum funcționează în Europa. Iar cât timp una din conduceri va merge pe externalizări, adică pe liberalizarea în totalitate a profesiei, eu nu am să pot să-i susțin demersurile”, mai spune acesta, referindu-se și la discuțiile ajunse în spațiul public, asupra taxelor existente în sistemul de promovare profesională, la costurile pregătirii continue a psihologilor, la tarifele testelor pe care utilizate în activitatea curentă, unele extrem de costisitoare, de ordinul câtorva sute de euro.
În vreme ce breasla psihologilor se întreabă cine le apără interesele salariale și așteaptă pronunțări definitive ale instanțelor, ca să se lămurească asupra conducerii, acuzele de la vârf curg în spațiul public, reciproc, pe bază de comunicate de presă, unele chiar contradictorii.
Numai beneficiarii serviciilor psihologice nu-și mai pun întrebări. Când au nevoie de aviz psihologic, fie consultă Registrul Unic al Psihologilor (mai rar), fie (mai des) merg direct la cabinet și plătesc pentru hârtie. Cu sau fără timbru.
Cele mai mici tarife în domeniu sunt la cabinetul de psihologie din policlinica din Piatra Neamț, unde avizul pentru angajare e 35 de lei, la fel și pentru ”lucrul la înălțime”. Pentru obținerea unei singure categorii de permis de conducere e 40 lei, pentru mai multe categorii – 50 lei. Fișa pentru asistentul maternal, în caz de adopție, și examenul psihologic pentru comisia de expertiză sunt, fiecare, 35 de lei, iar avizul pentru portarmă e 40 de lei.
Cristina IORDACHE
FOTO: Pixabay