Gradațiile de merit în învățământul nemțean sunt sub semnul întrebării anul acesta. Sindicaliștii spun că, în prezent, se discută criteriile de acordare pentru anul 2018, iar noutatea ar fi că se dorește includerea unor noi categorii de cadre didactice, lucru nu tocmai agreat, întrucât este considerat un criteriu restrictiv.
Profesorul Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului din Învățământ Neamț și vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ declară că “există un curent acuma, care ar vrea ca profesorii care lucrează la realizarea manualelor școlare să aibă acces la sistemul gradației de merit, or criteriile generale țin strict de performanțe profesionale”. Liderul Gabriel Ploscă a participat săptămâna trecută la lucrările Biroului operativ și Colegiul național al liderilor unde s-a discutat inclusiv problema gradațiilor de merit pe 2018. “Noi participăm la negocieri, și în Comisia paritară de la nivelul județului Neamț, și vrem ca gradațiile de merit să fie repartizate corect pe discipline, cele 16% să fie proporțional cu numărul de posturi, pentru că nu întotdeauna au fost acordate proporțional. Și anul acesta vom fi atenți să se respecte punctajul minim de la care se acordă gradațiile de merit, să nu mai fie cazuri când un coleg primește gradație pentru 40 de puncte și altul pentru 80 de puncte”, spune prof. Gabriel Ploscă.
Conducerea Inspectoratului Școlar Judeţean (ISJ) Neamț este circumspectă în ce privește problema gradațiilor de merit pe anul 2018. “Nu mă pot lansa nici măcar în discuții de principiu, întrucât până acum nu a apărut nici măcar un draft al metodologiei de acordare a gradațiilor de merit. Anul trecut, metodologia apăruse în luna februarie, profesorii au avut la dispoziție o lună pentru întocmirea dosarelor, nu au fost probleme. Dacă anul acesta nu se mai acordă? Vom vedea despre ce este vorba în momentul când va fi publicată metodologia. Dar, ce pot să vă spun este faptul că anul trecut nu s-au acordat gradații de merit pentru punctaj de 40, în Comisia paritară stabilindu-se un nivel minim al punctajului la 60”, a declarat prof. Elena Laiu, inspector şcolar general.
Anul trecut au fost 336 de cadre didactice din Neamț care s-au înscris pentru gradații de merit, personal didactic de predare, de conducere, îndrumare și control, personal didactic auxiliar, din care 204 au fost admiși, cu punctaje între 60,25 și 98,50. Gradația de merit înseamnă 25% din salariul de bază și se acorda pe o perioadă de 5 ani. Plata se făcea începând cu luna septembrie, până acum. (C.I.)
Un comentariu
Deci cei care au acumulat sub punctajul minim au muncit degeaba.