Vineri, 9 martie, la Biserica “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din satul Filioara, comuna Agapia, a avut loc un simpozion cu tema “Centenarul Unirii”. La eveniment au participat numeroşi elevi ai şcolilor din comună, cât şi eleve de la Liceul Teologic Ortodox “Cuvioasa Parascheva” de la Agapia. Printre invitaţi s-au numărat şi viceprimarul Mihai Vasiliu, secretarul comunei, Doina Ilioi, poetul Agapiei, prof. Gheorghe Simon, dar şi profesori şi enoriaşi ai parohiei. Gazda simpozionului, părintele paroh Dumitru Irina a explicat celor de faţă importanţa cunoaşterii istoriei neamului românesc:
“Este important ca noi să fim treji, să ştim ce se întâmplă în viaţa noastră în fiecare moment. Această trezire trebuie să îmbrace şi un bagaj de cunoştinţe de istorie şi de credinţă românească. De aceea, vrem să trezim astăzi prin glasul copiilor şcolii, prin glasul seminaristelor de la Liceul «Sf. Parascheva» din Agapia. Primul moment al acestei manifestări va fi lăsat copiiilor pentru a-şi manifesta această bucurie, această cunoaştere că poporul nostru este puternic. Deşi poporul român este un popor latin aflat între popoare slave îşi cunoaşte identitatea şi istoria. De aceea se doreşte a fi un popor integru, inteligent, care să se remarce între popoarele lumii şi ca un popor care păstrează dreapta credinţă ortodoxă. În a doua parte invitaţii noştri vor ţine fiecare câte un cuvânt. Ceilalţi invitaţi vor face cunoscută activitatea şi contribuţia Bisericii în legătură cu Centenarul pe care-l vom sărbători pe 1 decembrie. Poetul Agapiei, prof. Gheorghe Simon, va vorbi despre istorie, mărturii, naraţiuni istorice şi literare legate de Centenarul Unirii”.
Rând pe rând, cei mici au încântat asistenţa cu cântece şi poezii de dragoste de neam şi ţară, nu înainte de a se intona Imnul României.
“În vremea lui Burebista ţara noastră a cunoscut cea mai mare întindere ca şi suprafaţă. Graniţele noastre se întindeau până la Tisa în Ungaria şi deţinea teritoriul Basarabiei. Moldova a cunoscut cea mai mare întindere în perioada lui Ştefan cel Mare, când graniţele ajungeau până la Nistru, până la Ucraina de astăzi. Ţara Românească a cunoscut cea mai mare întindere pe vremea lui Mircea cel Bătrân, când graniţele ajungeau până în Bulgaria de astăzi. De aceea trebuie să ne cunoaştem istoria, dar pe lângă recunoştinţă trebuie să alăturăm şi curajul de a cunoaşte, de a apăra, de a-ţi manifesta demnitatea. O parte dintre dv. veţi pleca poate pe la şcoli în străinătate. Să nu vă fie ruşine în a vă arăta că sunteţi români. Istoricii americani au descoperit că cultura dacilor este mai veche decât cultura indiană, romană, greacă. Teritoriul nostru este un vechi leagăn de cultură şi civilizaţie. Mulţumim doamnelor profesoare şi elevilor pentru colaborare”, a încheiat părintele Dumitru Irina.
La final părintele Dumitru Irina şi-a invitat oaspeţii la o agapă în trapeza din curtea bisericii. (C.T. STURZU)