Duminică, 18 martie, Liga a IV-a revine în atenţia amatorilor fotbalului, odată cu începerea returului de campionat. Amânată de două ori (4 şi 11 martie), din cauza vremii nefavorabile, prima etapă propune o partidă pe muchie de cuţit (Cimentul Bicaz-Bradu Borca) şi alte trei meciuri cu câştigătoare, cel puţin teoretic, certe: Voinţa Ion Creangă-Victoria Horia, Speranţa Răuceşti-Steel-Man Târgu Neamţ şi Moldova Cordun-CSM Ceahlăul Piatra Neamţ. Faţă de prima parte a campionatului, nu mai participă la competiţie Enadani (Teiul) Poiana Teiului, exclusă în octombrie 2017, după două neprezentări, şi Zimbrul Vânători-Neamţ, care s-a retras, după cum anunţă Asociaţia Judeţeană de Fotbal Neamţ, în martie 2018.
Cu câteva zile înainte de marele debut, am chestionat antrenorii echipelor cu şanse la calificarea în play-off, cu privire la trei subiecte: 1 – cum s-a derulat pregătirea de iarnă, 2 – care sunt noutăţile din lot (veniri-plecări) şi 3 – care este obiectivul pentru retur.
* Gabriel Rădulescu (CSM Ceahlăul Piatra Neamţ)
- Pregătirea de iarnă a decurs bine, în ciuda vremii nefavorabile.
- A venit Alexandru Parfeni (născut în 1996), din Republica Moldova. Au plecat Ungureanu și Pintilie.
- Sper să muncim foarte mult și mai ales eficient. Avem o echipă tânără. Vrem să câștigăm toate jocurile!
* Florin Pintilii (Bradu Borca)
- În această iarnă, la Borca, am încercat o abordare mai profesionistă decât oricând. Din păcate, cantonamentul preconizat nu s-a mai putut face, pentru că multi jucători nu au reușit să-și rezolve învoirea de la serviciu. Ne-am axat pe antrenamente în sală și meciuri amicale atât cât vremea ne-a permis.
- De la echipă au plecat jucători extrem de buni, acontaţi, în marea majoritate, de echipele din Iași. Am transferat de la Miroslava un jucător ce poate acoperi cam orice post, în persoana lui Andrei Săriţanu. Mai este Florin Bidan, de la Steel-Man Târgu Neamţ, care, în pregătire, și-a cam câștigat locul în echipă. De asemenea, de la Pojorâta i-am transferat pe portarul Adrian Axinte și pe mijlocaşul Constantin Stroia. Din Liga a V-a Iași, l-am adus pe Ştefan Bulai. Mai avem în vedere încă un jucător fost divizionar, căruia nu-i pronunţ numele pentru că actele nu au fost încă perfectate. Lotul este destul de numeros în acest moment, dar cu siguranță vor fi destule absenţe meci de meci.
- Obiectivul este play-off-ul. Să ajungem noi acolo, apoi orice este posibil!
* Bogdan Găucan (Victoria Horia)
- Nu am avut posibilitatea de a face pregătire. Am disputat doar două jocuri amicale, pe 4 martie, cu Cimentul Bicaz, şi pe 11 martie, cu Speranţa Răuceşti.
- Nu ne-am întărit absolut deloc. Chiar am pierdut vreo patru jucători. Gruia, de exemplu, a plecat la Gauss Bacău, iar atacantul Romeo Chiriţă în Italia. Acum aştept un fundaş să revină din Anglia, în rest rămânem cei din tur.
- Nu avem un obiectiv anume. Am discutat cu conducerea şi nu avem susţinere financiară. Am ochit 3-4 jucători, dar nu le-am putut oferi ce au cerut şi au mers la contracandidate. Financiar nu ne putem bate cu ceilalţi. În tur, de exemplu, ne propusem locurile 6-8, dar am terminat pe 3. Cine ştie? E clar, însă, că nu putem avea ambiţiile celorlalţi, pentru că nu avem nici susţinerea financiară necesară.
* Cristian Luca (Cimentul Bicaz)
- Pregătirea de iarnă s-a făcut, ca de obicei, la nivel de amatori. Adică doar tinerii din echipă şi unul sau doi seniori au mai venit, la o alergare şi la o miuţă, o dată pe săptămână. Unii lucrează, iar alţii mai sunt angrenaţi în competiţii de minifotbal, ceea ce le menţine tonusul şi o oarecare formă sportivă. La nivelul campionatului nostru, singura echipă care se pregăteşte rămâne CSM Ceahlăul.
- Au plecat Olariu, Postolache şi Constantinescu, în străinătate, la muncă. Au venit Vlaicu şi Harbuzaru, de la Voinţa Ion Creangă, şi tinerii Denis Şerban, de la Teiul, şi Marc, de la Pinii Tarcău, unde era împrumutat. La nivelul ăsta, ”uşa” rămâne deschisă, atât la plecări, cât şi la sosiri. Nu putem ţine pe nimeni cu forţa şi încercăm să găsim jucători dispuşi să mai pună şi suflet, şi nu numai care aşteaptă prima de joc cu orice preţ.
- Obiectivele noastre rămân plăcerea de a juca un joc eficient şi frumos şi clasarea pe o poziţie de play-off.
* Daniel Zavate (Speranţa Răuceşti)
- Nu, nu am făcut pregătire de iarnă. Am avut doar meciul amical de duminică, 11 martie, cu Victoria Horia.
- Au venit: Alexandru Bălănescu, Bogdan Botezatu şi Mario Şchiopu, toţi de la Poiana Teiului şi Marian Alexei, de la Stejarul Sineşti, din judeţul Iaşi. Alexandru Vavriţa a plecat la CSM Paşcani, în Liga a III-a.
- Obiectivul este să prindem play-off-ul, pentru a fi la nivelul din sezonul trecut.
* Baraj Liga a III-A: Cine vrea şi cine poate
Ministerul Tineretului şi Sportului a actualizat lista grupărilor cu Certificat de Identitate Sportivă (CIS) în ianuarie 2018. De ce este esenţial acest document aflăm din Regulamentul de promovare în Liga a III-a pentru sezonul 2017-2018: ”Asociaţiile judeţene de fotbal, respectiv AMFB, sunt obligate să comunice către Departamentul Competiţii al FRF, în scris, până la data de 11 iunie 2018, echipele calificate pentru a participa la jocurile de baraj şi să transmită copia Certificatului de Identitate Sportivă al acestora eliberat de Ministerul Tineretului şi Sportului. Echipele care nu vor transmite Certificatul de Identitate Sportivă până la termenul prevăzut în prezentul Regulament nu vor avea drept de participare la jocul de baraj”. Dintre cele 5 candidate teoretice la play-off din Liga a IV-a, trei deţin acest CIS: CSM Ceahlăul Piatra Neamţ din 2016, Cimentul Bicaz din 2002 şi Speranţa Răuceşti din 2015). Celelalte două, Victoria Horia şi Bradu Borca, nu apar în documentele MTS. Teoretic, chiar dacă sportivii vor obţine dreptul de a se bate pentru Liga a III-a, administrativ, echipele din Horia şi Borca se vor afla în imposibilitatea de a face acest lucru. Ca o palidă consolare, niciuna dintre primele 4 echipe din Liga a IV-a Iaşi, posibile adversare la baraj (Victoria Leţcani, Unirea Mirceşti, Flacăra Erbiceni sau Unirea Ruginoasa), nu deţine CIS. O şansă în plus pentru echipele din Neamţ!
Pagină realizată de Marcel CONSTANTINESCU
FOTO: Marcel Constantinescu, Robin Vasilius – duminicapetarla.ro, Marcel Mihalcea – frf.ro