Tata şofer, mama secretară. Oameni simpli. Un singur frate, mai mare cu 4 ani.
Ea, Olimpia Iuliana Adam, un om ceva mai complicat. Sau poate complex. S-a născut pe 25 iulie 1971, în Piatra Neamţ, şi susţine că a fost crescută cu principii morale puternice. Copilăria – fericită, dar cu responsabilităţi, aşa cum funcţiona lumea la vremea aceea. Norocoasă, pentru că avea bunici la Cuiejdi şi cunoştea Lacul Cuiejdel când mulţi nu auziseră de el încă. Şi, la fel ca în pozele care au făcut înconjurul internetului – în stânga fetiţa păscând caprele, în dreapta ministrul Educaţiei din Franţa, acelaşi personaj, după 20 de ani – şi Olimpia Adam este, astăzi, director executiv al Direcţiei Dezvoltare şi Implementare Programe în cadrul Primăriei Piatra Neamţ.
Este, însă, doar una din numeroasele funcţii de conducere din cariera ei, rezumată într-un CV, generos, de 5 pagini. A deţinut aceeaşi funcţie şi în cadrul Consiliului Judeţean Neamţ, a fost consilier superior la Direcţia Investiţii, Transporturi şi Infrastructură Judeţeană din CJ, director executiv al SC Anivo’s SRL Suceava, dar şi şef de serviciu şi manager proiect la Compania Regională de Apă Bacău. Le-am enumerat doar pe cele mai importante, pentru că, în CV-ul său, sunt înscrise nu mai puţin de 17 funcţii, multe de conducere. Până acum. Desigur, până la pensie, drumul este încă lung şi promiţător.
Revenind la începuturi şi la copilăria fericită, Olimpia Adam a crescut învăţând să zâmbească şi să ţină fruntea sus. ”Tata îmi spunea «zâmbeşte, indiferent ce este în sufletul tău, mai bine să fii invidiată, decât compătimită!»”.
Astăzi, probabil, este mai mult invidiată decât compătimită, având în vedere realizările. Şi nu doar cele profesionale.
* ”Singurul lucru care reușește să mă dezechilibreze este răutatea oamenilor”
Revoluţia a prins-o pe Olimpia Adam în clasa a XII-a, la Liceul ”Petru Rareş”, în conformitate cu regulile de atunci: diademă, matricolă şi uniformă, profesori exigenţi, dar extraodinar de buni şi… multe planuri de viitor. Prima opţiune, deloc uşoară, a fost facultatea de hidrotehnică, pe care a urmat-o, la Iaşi, între 1990 şi 1995. A ştiut, însă, din start, că va trebui, în timp, s-o completeze, cu ”altceva”. Peste ani, a urmat o altă facultate, de data asta una de economie şi de administrare a afacerilor, profil ştiinţe administrative. Zece ani de facultate plus cei 12 de şcoală primară şi liceu fac 22 de ani de studiu, din nici 47 de viaţă. E absolut firesc ca, în diferenţa de 25, să fie multe realizări.
”Viaţa profesională nu poate să suplinească tot ce-ţi aduce familia. Sabina are 20 de ani şi este studentă la arhitectură, iar Casandra – al doilea copil, pe care mi l-am dorit foarte mult – are 9 ani. Mi-am crescut fetele în spiritul iubirii pentru oameni, pentru natură şi pentru animale. Cred că Dumnezeu dă părinţilor ocupaţi copii foarte buni”.
Olimpia Adam se ocupă cu proiecte de dezvoltare din 1995. Nu poate spune că unul i-a fost neapărat mai drag decât altul, pentru că fiecare a avut importanța și provocările lui. Dar, dincolo de fuga de rutină, pe care a experimentat-o cu fiecare proiect nou, a făcut față și altor tipuri de provocări. De exemplu, cea de a învăța limba engleză, partea tehnică de specialitate, pentru că toate documentațiile erau în limba engleză.
De-a lungul anilor, au apărut, însă, și alte oportunități. În 2010, bunăoară, la un an după ce-a născut cel de-al doilea copil. Olimpia Adam a plecat să lucreze la Compania de Apă Bacău, ca manager al proiectului de extindere și reabilitare a infrastructurii de apă și apă uzată în județ, proiect în valoare de 117 milioane de euro. Un an a făcut naveta, zilnic, apoi s-a mutat la Bacău, împreună cu fetița cea mică și cu bona. În 2013, a revenit la Piatra Neamț și s-a ocupat doar cu activitatea firmei de consultanță pe care a înființat-o, dar, peste puțin timp, a apărut o altă provocare: managementul unor proiecte din Suceava și Botoșani. De data asta, s-a mutat cu toată familia, însă Sabina, care era în penultimul an de liceu, nu s-a adaptat. Mama n-a stat pe gânduri și a decis să se întoarcă la Piatra Neamț, unde s-a angajat ca director în Consiliul Județean, însă, în iulie 2016, s-a mutat pe aceeași funcție în Primăria Piatra Neamț, instituția în care a mai lucrat, ca inspector de specialitate și consilier superior.
”Am luat-o de la capăt, am format echipa și am pledat întotdeauna pentru acel gen de atitudine care să-l facă pe om să se simtă valoros. Acum am satisfacția că echipa, formată din 17 oameni, este sudată și putem realiza multe lucruri importante împreună. Vorbind strict despre mine, am găsit echilibrul între viața profesională și cea personală. Și acest echilibru este dat, în primul rând, de relația perfectă pe care o am cu părinții mei, dar și de felul meu de a fi, care pleacă de la ideea de a da valoare fiecărei zile. Sunt un om pozitiv, pentru care zâmbetul și îmbrățișarea sunt gesturile care contează cel mai mult. Am rămas în relații de prietenie cu toți șefii, directorii și patronii cu care am lucrat de-a lungul anilor. Singurul lucru care reușește să mă dezechilibreze, să mă scoată din armonie și din voia bună, este răutatea oamenilor”.
* ”Îmi iau energia din apă”
În afara orelor de program – uneori programul întinzându-se până seara târziu -, Olimpia Adam își împarte viața între propriul apartament și casa părinților. Face singură toate treburile casnice și-i place să gătească, deseori împreună cu Casandra. Când merge la părinți, iar asta se întâmplă des, se ocupă cu îngrijirea animalelor. Oricât ar fi de ocupată, are grijă să-și rezerve și un timp numai al ei, pentru că știe că, fără clipele de relaxare, nu ar putea fi un om fericit.
”Iubesc natura, mă simt legată de Ceahlău, dar, în egală măsură, iubesc apa. Îmi iau energia din apă. Când sunt încărcată, remediul cel mai bun este să merg să înot sau să stau în pădure, cu mâinile în apa rece de izvor. Sunt recunoascătoare pentru tot ce primesc, de la zâmbetul omului pe lângă care trec pe stradă, până la ajutorul lui Dumnezeu. Fac o cruce mare și mulțumesc că a mai trecut o zi formidabilă din viața mea. Cred în onoare, moralitate, legalitate și în dreptate și mă străduiesc să respect cuvântul lui Dumnezeu. Și cred în echipă. Sunt convinsă că omul, de unul singur, nu poate face nimic. Îmi place să lucrez cot la cot cu echipa mea. Cred că experiența mea trebuie împărtășită și trebuie să dea roade”.
Așa cum a făcut pe oriunde au purtat-o pașii în viață. Olimpia Adam colaborează în termeni foarte buni cu personalul din primărie și, evident, cu primarul Dragoș Chitic, căruia îi este recunoscătoare că a pus-o în valoare. S-a ”bătut” și pentru drepturile salariale ale colegilor și a reușit să le obțină, fiind convinsă că un om motivat are întotdeauna rezultate mult mai spectaculoase decât unul slab plătit.
În plan personal, cu o fată pasionată de arhitectură și cealaltă cu reale veleități artistice – Casandra pictează și cântă -, își dorește să se bucure de cât mai mult timp împreună cu ele, și să-i trăiască părinții, doi oameni vrednici și gospodari, chiar dacă amândoi au trecut de 70 de ani.
”Eu n-am încercat niciodată să ating perfecțiunea, însă m-am străduit întotdeauna să fac lucrurile bine, indiferent despre ce a fost vorba. Doar un lucru făcut bine îți aduce acea bucurie reală, care-ți dă sens și te face să te simți împlinit”.
Cristina MIRCEA