Oraș cu relativ puține clădiri de patrimoniu în Lista Monumentelor Istorice, Piatra Neamț este scena perfectă pentru o comparație necesară. Undeva în spatele Bibliotecii Județene, există o construcție în a cărei curte s-a născut, acum câțiva ani, un real depozit de gunoi. Și unde e gunoi își găsesc adăpost tot felul de viețuitoare, în special rozătoare nepretențioase și având o capacitate uimitoare de înmulțire. Așadar, printre mormane de scânduri, PET-uri, deșeuri, înconjurată cu un gard năpădit de vegetație neîngrijită, se află Casa Horticultorului, imobil introdus în LMI înainte de 1990.
Aflat în vizorul Direcției pentru Cultură Neamț, care i-a și aplicat amendă pentru că nu îngrijește monumentul, actualul proprietar, Petru Mina Șotropa, a dublat gardul, astfel ca privirile curioșilor să nu mai pătrundă cu ușurință, și-a luat câine și a pus două afișe la vedere. Prin unul interzice fotografiatul, precizând că este vorba despre o proprietate privată, iar prin celălalt informează curioşii, dar probabil și autoritățile tentate să-l sancționeze, că va face reparații în regie proprie, în ritm ”sectorial-gradul-anual”, în perioada 2017-2021. A fost ales 2017 ca reper tocmai pentru că, în luna noiembrie a acelui an, Petru Mina Şotropa a câştigat, într-o oarecare măsură, procesul pe care-l purta, din 2015, cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Neamţ, în sensul că Tribunalul Neamţ a luat act de faptul că nu are venituri. ”Reduce amenda contravenţională aplicată petentului prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria MC nr. 0009756 nr. 5/21.12.2015 încheiat de intimată, de la 8.000 lei la 4.000 lei”, a decis, definitiv, instanţa.
Nici amenda şi nici clemenţa judecătorilor n-au schimbat cu nimic situaţia. Casa este în aceeaşi stare, foarte departe de statutul de monument pe care îl are, iar curtea arată la fel ca înainte de sancţiune. Singurele elemente de noutate sunt afişele de pe gard şi plasa de protecţie, care obturează vizibilitatea, ca şi cum o problemă ”ascunsă” ar dispărea de la sine. Gura lumii zice că imobilul a fost inclus în LMI printr-o clasare în viteză, înainte de 1989, ca să scape de o demolare programată. Adevărul este că în zonă s-au construit blocuri, iar casa este singura care a rezistat în perimetru.
”Eu n-am găsit nicio fişă de monument în arhivă şi nu ştiu în ce condiţii a fost clasată”, a declarat Rocsana Josanu, directoarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Neamţ. ”Din punctul meu de vedere, contează mai puţin circumstanţele. Cât timp figurează în listă, imobilul merită aceeaşi atenţie ca toate celelalte. Şi acelaşi regim, adică inclusiv curtea, care reprezintă perimetrul de protecţie, trebuie să fie într-o anumită stare. Nu costă atât de mult să faci curăţenie, astfel încât argumentul că nu ai venituri să fie demn de luat în seamă în faţa instanţei. Şi, dincolo de povestea despre iminenta demolare, dacă privim atent construcţia, având în vedere zidăria, n-ar fi chiar de ignorat. Dar faptul că imobilul este, practic, abandonat, iar curtea este un dezastru creează un aspect de ansamblu respingător şi de focar de infecţie. Dacă ar fi măcar curăţenie, sigur ar avea cu totul alt aspect”.
Mai merită menţionat faptul că, pentru a intra în posesia imobilului, Petru Mina Şotropa s-a judecat, ani de zile, cu alţi moştenitori.
* Biserica Precista veche în procedură de clasare
Singura biserică din Piatra Neamţ care are un osuar la demisol, Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” sau Precista veche, cum o ştiu localnicii, nu este nici acum clasată ca monument. Istoricul, arhitectura, vechimea, pictura interioară în stil bizantin sunt argumente care pledează pentru statutul de monument al clădirii, singurul impediment fiind actele de proprietate. Şi, după un efort care a durat ani de zile, actualul preot paroh a reuşit să obţină toate documentele şi să înscrie biserica în proprietatea parohiei.
Urmează procedura de clasare, în care s-a implicat un reprezentant al Institutului Naţional al Patrimoniului, care a văzut personal biserica. ”Doamna de la INP vrea să definitiveze dosarul de clasare şi va veni la Piatra Neamţ să delimiteze şi zona de protecţie a monumentului”, a precizat Rocsana Josanu. ”Eu sper ca, în luna aprilie, dosarul să fie complet, să treacă prin comisie şi nu mai rămâne decât să aşteptăm ordinul de ministru prin care biserica să fie clasată”.
De Biserica Precista veche se leagă numele lui Carol Zani şi al lui Vicenzo Puschiasis. Printre documentele pe care părintele paroh Ioan Pietraru le păstrează cu mare grijă se numără o adeverinţă scrisă chiar de Carol Zani: ”Subsemnatul Carol Zani, Antreprenor de lucrări în Oraşul Piatra-Neamţ, mă ofer a executa la Biserica Precista din Piatra-Neamţ pardoseala din marmoră artificială, culoare alb şi crem, în dale pătrate de 40/40 cm. Gata montate la loc, frecate şi lustruite, cu preţul de Lei 2.500 – douămiicincisute metrul pătrat, în care preţ se cuprinde: costul lor la Fabrica Vignali Gambara din București, transportul lor pe Calea Ferată până la șantier, așezatul lor pe un strat de beton de 10 cm. grosime.
Pardoseala Bisericii Precista din Piatra Neamț are o suprafață de 160 mp x 2.500 revine în total la suma de Lei 400.000 – (patrusutemii).
Această ofertă este valabilă pe timp una lună de zile, dela data prezentei”.
În istoricul bisericii se precizează: ”Înaintea actualei biserici a fost una veche, zidită în 1826 de un negustor macedonian, Negoiță Stere. Era construită din lemn și o parte din cărămidă, iar în 1962 a fost demolată și transportată în comuna Hangu, sat Grozăvești”.
Una din piesele de rezistență ale bisericii este catapeteasma, lucrată la Școala de Arte și Meserii din Piatra Neamț, după modelul celei de la Bisericani. Icoanele, lucrate în aur, sunt cele din vechea biserică de lemn, construită la 1826.
În 2015, când Mesagerul de Neamț a publicat un articol despre Biserica Precista Veche, părintele paroh spunea: ”Toți oamenii importanți din oraș, care ne-au mai ajutat când am avut diverse nevoi în parohie, s-au mirat când le-am spus că biserica nu este monument. M-aș bucura și avea și un sentiment de mulțumire, față de activitatea mea de paroh, dacă aș reuși să o așez acolo unde are un loc binemeritat, printre valorile neamului românesc”.
Și, în sfârșit, după ani de alergătură, Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” va ajunge în Lista Monumentelor Istorice, unde Casa Horticultorului, cu meritele ei încă incerte și aflată într-o stare deplorabilă, stă ”liniștită” de mai bine de 30 de ani.
Cristina MIRCEA