Asigurările date miercuri de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, referitoare la creșterile salariilor medicilor și asistenților medicali începând cu data de 1 martie 2018, sunt primite cu reținere de spitalele din Neamț. Bugetele unităților sanitare au fost întocmite luând în calcul salariile cuvenite prin grila stabilită de legea salarizării care aduce din acest an veniturile stabilite pentru anul 2022, iar până la negocierile contractelor pe acest an cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț, conducerile spitalelor își exprimă speranța că vor fi și banii necesari.
“Este o veste foarte bună privind veniturile salariale, această creștere de la 1 martie a fost prinsă în bugetul spitalului. Potrivit ordonanței de guvern 114/2017, sumele sunt asigurate ca subvenții din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Noi am trimis la Casa de Asigurări de Sănătate, la Direcția de Sănătate Publică și la toate instituțiile finanțatoare machetele solicitate cuprinzând sumele care trebuie asigurate pentru aceste creșteri salariale. Sperăm să și fie fonduri la bugetul unic de asigurări sociale de sănătate, iar unitatea sanitară să-și realizeze contractul cu Casa”, ne-a declarat ec. Valentina Haidău, directorul financiar-contabil al Spitalului Orășenesc Bicaz, care mai adaugă faptul că ponderea cheltuielilor salariale în tot bugetul este între 70 și 80%, așa cum impun normele.
Intervine, însă, problema banilor pentru medicamente și materiale sanitare, pentru că “rămân foarte puțini bani pentru medicamente și materiale sanitare, cu atât mai mult cu cât costul pentru serviciile medicale prestate nu a mai fost modificat din anul 2010”, mai spune directorul financiar-contabil. Astfel că, pentru spitalul din Bicaz importante sunt și celelalte surse de finanțare “fondurile spitalului pentru medicamente și materiale sanitare sunt completate cu subvenții de la bugetul local și din sponsorizări, ne bucurăm pentru fiecare sumă pe care o primim și care completează bugetul”, mai spune directorul financiar-contabil al Spitalului Bicaz.
Situația nu este privită cu mare entuziasm nici la Spitalul Orășenesc “Sf. Dimitrie” din Târgu Neamț. Managerul interimar declară că, deocamdată, din calculele făcute, cheltuielile de personal depășesc nivelul de până acum, ajungând în noile condiții de la 69% din bugetul spitalului, la 80%.
Dr. Florin Ionuț Apostoae precizează că “diferența salarială vine ca o subvenție, separat de fondul de salarii și din câte am înțeles eu vor fi alocați din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Noi am trimis la Casa de Asigurări fondurile estimate a fi necesare, așteptăm. Dar, să nu uităm că mai sunt și sporurile, iar dacă se dau salariile noi și se taie din majoritatea sporurilor, cheltuiala de personal va fi cam la fel. Noi am calculat salariile pe sporurile actuale, la gărzi se aplică salariile de la 1 ianuarie 2018, nu se modifică salariul de bază la gărzi, dacă s-ar fi majorat gărzile ar fost creșterea mult mai mare. Din ce-am văzut până acum, sporurile vor scădea și dacă se mențin cuantumurile despre care se discută, aceste sporuri vor fi asigurate doar în limita fondurilor disponibile. Oricum, din contractele pe care le avem cu Casa de Asigurări, cu Ministerul Sănătății și celelalte finanțări pe care le avem la nivelul spitalului, dacă ar fi să dăm salariile și sporurile maxime ar însemna să folosim bugetul doar pe cheltuiala de personal, n-ar mai rămâne pentru medicamente și materiale sanitare. De asta se dau aceste subvenții prin Casa de Asigurări, pentru ca să poată fi asigurate aceste diferențe salariale și să nu fie afectat tot bugetul”.
Am solicitat lămuriri şi la Casa de Asigurări de Sănătate Neamț dacă acoperirea diferenței salariale pentru medici și asistenți, de la 1 martie, se va face din contribuțiile sociale plătite de salariați în contul asigurărilor de sănătate. Răspunsul, în acest moment, este că “vor fi alocări prin transferuri de la bugetul de stat, în Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate”, după cum a precizat ec. Marieana Atomulesei. Urmează să primim informații mai detaliate în răspunsul la solicitarea cerută, pentru a clarifica dacă banii pentru aceste creșteri salariale vor proveni din contribuțiile obligatorii de sănătate. (C.I.)
Un comentariu
ca sa dai trebuie sa ai de unde, politic le mărești dar, practic, nu ai veniturile necesare – care sunt tot de la ei si le limiteaza pe orice cale. folositi si foto actualizate