Gala Premiilor Gopo 2018, cel mai important eveniment dedicat filmului românesc, are loc astăzi la Sala Mare a Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” din Capitală şi va fi transmisă în direct de TVR 2, începând cu ora 20. A XII-a ediţie a galei, organizate de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, aduce în prim-plan pe regizorul pietrean Daniel Sandu (foto) şi filmul său de debut în lungmetraj ”Un pas în urma serafimilor”, nominalizat la nu mai puţin de 15 categorii.
În ordine, este urmat de ”6,9 pe scara Richter” (regia: Nae Caranfil) şi ”Aniversarea” (Dan Chişu) – 8 nominalizări, ”Ana, mon amour” (Călin Peter Netzer), ”Breaking News” (Iulia Rugină) şi ”Fixeur” (Adrian Sitaru) – 7 nominalizări.
O nominalizare interesantă a obţinut alt regizor pietrean, Andrei Dăscălescu, pentru ”Planeta Petrila”, la categoria documentar de lung metraj, unde favorit pare a fi ”Braşov 1987. Doi ani prea devreme”, realizat de Casa de producţie a TVR, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov şi CJ Braşov, în regia lui Liviu Tofan.
Statueta Gopo este râvnită şi de un pietrean prin adopţie profesională, Mircea Postelnicu de la Teatrul Tineretului, care concurează la categoria actor în rol principal cu ”Ana, mon amour”. Poate avea ghinion, fiindcă simpatia generală pare a înclina spre Vlad Ivanov, pentru rolul senzaţional din ”Un pas în urma serafimilor”.
Deosebit de interesantă este categoria cel mai bun film european. Dintre nominalizările juriului, trei filme care au rulat anul trecut în România sunt cu adevărat sclipitoare: ”Cealaltă parte a speranţei” (regia: Aki Kaurismäki), ”Despre trup şi suflet” (Ildikó Enyedi) şi ”Dunkirk” (Christopher Nolan).
Lista completă a nominalizărilor poate fi consultată aici, iar despre Daniel Sandu şi naşterea filmului său găsiţi aici o poveste.
În această seară nu vor lipsi premiile speciale. Actorii George Mihăiţă şi Vladimir Găitan primesc Premii pentru întreaga carieră, la 50 de ani de la începerea filmărilor la ”Reconstituirea” (regia: Lucian Pintilie). Câte un Premiu pentru întreaga activitate revine actriţei Sanda Toma şi directorului de imagine şi producătorului Ion Marinescu, în timp ce de Premiul special se va bucura criticul şi istoricul de film Bujor T. Rîpeanu.
Nu în ultimul rând, va fi aplaudat Premiul publicului, care recompensează producţiile româneşti cu cele mai mari încasări. Aici întâlnim alte două filme speciale cu conexiuni ce duc spre inimile pietrenilor. Întâi e vorba despre ”Octav”, în regia lui Serge Celibidachi şi produs de soţia sa, Adela Vrînceanu Celibidachi, de loc din Piatra Neamţ. Al doilea câştigător este ”Ghinionistul”, regizat de Iura Luncaşu, unul dintre tinerii frumoşi ai TT în urmă cu peste 20 de ani. (Viorel COSMA)