Printr-o hotărâre a Consiliului Local Roman, din data de 20 martie 2018, municipiul renunță la imobilul de patrimoniu “Casa Celibidache”, cedând-o Consiliului Județean (CJ) Neamț. În susținerea demersului său, primarul Lucian Micu a semnat o expunere de motive, din care spicuim: “Casa Vornicului Done – așa cum este înregistrată în Lista Monumentelor Istorice – Casa Celibidache – așa cum este cunoscuta în conștiința romascanilor – este imaginea dificultăţilor şi contradicţiilor cu care se confruntă punerea în valoare a patrimoniului construit în general în România, şi reutilizarea acestuia în particular. Clădirile istorice sunt o resursă preţioasă, însă salvarea şi punerea în valoare a bunurilor de patrimoniu afectate de trecerea timpului, mărirea capacităţii de rezistenţă, aducerea lor la o stare, formă, culoare, aspect cât mai aproape de cea iniţială este întotdeauna o provocare. Municipiul Roman a răspuns acestei provocari, achiziționând acest imobil de la mostenitorii dirijorului, la prețul de 100.000 euro, asumându-și obligația de a restaura acest imobil și de a respecta destinația sa culturala. (…) În încercarea de a salva aceasta clădire, cunoscând interesul autorităţii județene pentru promovarea valorilor culturale, dar și posibilităţile financiare sau de finanțare mai mari decât autoritatea locală, ne-am adresat Consiliului Județean pentru identificarea unor surse de finanțare. Consiliul Județean prin H.C.J. nr. 20/28.02.2018 a aprobat solicitarea de transmitere a imobilului din domeniul public al municipiului Roman în domeniul public al Județului Neamț, în vederea desfăşurarii unor activități de interes județean în domeniul cultural”.
Așadar, la solicitarea Primăriei Roman (solicitare pe care primarul, în expunerea de motive, și-o asumă) CJ a emis Hotărârea nr. 20 din data de 28 februarie. Iată textul hotărârii:
“ROMÂNIA JUDEŢUL NEAMŢ CONSILIUL JUDEŢEAN
HOTĂRÂRE
privind aprobarea unei solicitări de transmitere a unui imobil din proprietatea Municipiului Roman în proprietatea Județului Neamț
Consiliul Judeţean Neamţ; Având în vedere prevederile art. 9, alin.(4) din Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică, cu modificările și completările ulterioare;
Examinând expunerea de motive nr. 1764/2018 a domnului Ion Asaftei, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ;
Văzând raportul de specialitate comun nr. 1764/2018 al Direcției de management şi al Direcției juridice și relații internaționale, adresa nr. 1621/2018 a primarului Municipiului Roman (…)
HOTĂRĂŞTE:
Art. 1: Se aprobă solicitarea de transmitere din domeniul public al Municipiului Roman în domeniul public al Județului Neamț a unui bun imobil situat în Municipiul Roman, având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în vederea desfășurării unor activități de interes județean în domeniul cultural”.
Iată acum și hotărârea Consiliului Local Roman din 20 martie:
“HOTĂRÂRE Nr. __ din 20.03.2018
privind transmiterea unui imobil din proprietatea publică a Municipiului Roman în proprietatea publică a Județului Neamț
CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI ROMAN;
(…) Văzând Hotărârea Consiliului Județean Neamț nr. 20/28.02.2018, prin care se solicită transmiterea imobilului în patrimoniul Consiliului Județean;
Municipiului Roman și administrarea Consiliului Local Roman, în proprietatea publică a Județului Neamț și administrarea Consiliului Județean Neamț a imobilului clădire D+P, denumit «CASA CELIBIDACHE», cu o suprafață construită de 458 mp, situată în Roman, str. Veronica Micle, nr. 2, înscrisă în CF cu nr. 50423, cu număr cadastral 3592, clădire clasificată ca monument istoric cu nr. NT-II-B-10649 şi terenul aferent în suprafaţă de 1050 mp, înscris în cartea funciara a municipiului Roman, sub același număr. (…)”
Iată cum, în preambulul hotărârii CL Roman, se arată că – vezi, Doamne – CJ ar fi solicitat imobilul de la Roman, nu că primarul a cerut CJ să-l scape de el. O manevră pe cât de stângace, pe atât de inexplicabilă, cât timp în hotărârea CJ scrie limpede că s-a primit o solicitare de la primarul Romanului și cât timp, în expunerea de motive, domnul Micu își asumase cererea. O manevră menită probabil să mai atenueze indignarea romașcanilor la aflarea veștii că le mai ia CJ o clădire. Ceea ce este cel mai interesant în jocul acesta de-a solicitarea este raportul de specialitate la expunerea de motive semnată de domnul Micu. Iată ce scrie în raport un jurist al Primăriei Roman:
“Din punct de vedere al legalității:
În situația de fapt descrisă devin incidente dispozițiile art. 9, alin. 4 din Legea 213/1998: (de fapt Legea nr. 224/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică – n.n.)
«(4) Trecerea unui bun din domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale de pe raza teritorială a unui judeţ în domeniul public al judeţului respectiv se face la cererea consiliului judeţean, prin hotărâre a consiliului local, declarându-se din bun de interes public local în bun de interes public judeţean»”.
Așadar, conform legii, municipiul Roman poate încredința imobilul CJ numai la solicitarea acestuia, și nu la solicitarea Romanului. De altfel și juriștii CJ fac trimitere la același articol și același alineat, fără să ia în seamă ce scrie în el! Și iată cum, din neatenție, din nebăgare de seamă (???), ambele consilii, și cel județean și cel local, au aprobat două hotărâri ilegale. Că nu sunt nici primele și (mai mult ca singur) nici ultimele, nu mai miră pe nimeni. Ceea ce mai miră este modul în care se desfid în continuare legile și în care sunt sfidați cetățenii. (D. AILINCĂI)