Joi, 1 martie, la Casa Culturii “Ion Creangă” din Târgu-Neamţ a avut loc deschiderea oficială a manifestărilor dedicate celei de-a XLVIII ediţii a “Zilelor Ion Creangă” ce se vor desfăşura în perioada 1-3 martie. La eveniment au participat primarul Daniel Harpa, viceprimarul Vasile Apopei, city-managerul Geanina Fedeleş, prof. Elena Preda, inspector şcolar, Roxana Diaconu, muzeograf la Casa Memorială “Ion Creangă”, directori de şcoli, profesori, elevi şi oameni de cultură, poetul Daniel Corbu şi preotul Viorel Cojocaru. Prezenţa marelui actor Dorel Vişan, alături de scriitorul Constantin Parascan, a înnobilat manifestarea. Moderatorul evenimentului, prof. Elena Preda, l-a invitat pe primarul Harpa să deschidă oficial manifestările “Zilele Ion Creangă”.
“Vă mulţumesc, doamna inspector general! A fost o glumă, aşa doar între noi doi. Pentru Târgu-Neamţ doamna profesor Elena Preda este un inspector general. Slavă Domnului că am reuşit şi în acest an să organizăm acest eveniment. În această zi de naştere a marelui povestitor Ion Creangă vreau să salut prezenţa marelui maestru Dorel Vişan şi să-i mulţumesc pentru prezenţă. Salut prezenţa delegaţiei din oraşul Donduşeni, fraţii noştri de peste Prut, reprezentată prin doamna secretar a oraşului, un domn consilier local, o doamnă profesor de la liceul din Donduşeni şi elevi ai liceului. Salut prezenţa prietenului nostru de suflet, domnul Parascan, dar şi a cadrelor didactice şi elevilor din oraşul nostru. Profit de prezenţa maestrului Dorel Vişan, pentru a-i înmâna diploma de cetăţean de onoare”, a transmis primarul Daniel Harpa.
“Ion Creangă este poate, cel mai spectaculos mărţişor dăruit de Dumnezeu literaturii şi culturii române”, a dăugat şi poetul Daniel Corbu.
După un laudatio a poetului Daniel Corbu despre actorul Dorel Vişan, primarul Daniel Harpa a înmânat celui din urmă Diploma de Cetăţean de Onoare al Oraşului Târgu-Neamţ, ca recunoaştere a serviciilor culturale aduse scriitorului Ion Creangă.
“Este o mare cinste pentru mine ca să fiu onorat de această zonă pe care o păstoriţi şi binecuvântată de Dumnezeu, şi care a dat mari spirite ale neamului românesc. Pentru un artist este important să-şi găsească sufletul pereche. Un artist nu trebuie să facă roluri, ci să reconstituie destine. Foarte greu m-am apropiat de sufletul lui Creangă. La un moment dat am renunţat să mai fac rolul lui Creangă în filmul «Un bulgăre de humă». Când am jucat rolul lui Creangă aveam 52 de ani. Între mine şi Creangă a fost o întâlnire destinată. La câţiva ani după apariţia filmului am vizitat casa lui Creangă de la Humuleşti. Pentru prima dată. M-a cuprins un plâns extraordinar, că nu ştiam dacă el sau eu m-am născut în acea casă. Nu mai plânsesem de ani de zile. Dacă Eminescu este un trimis pentru neamul nostru, cred că şi Creangă este un alt trimis. Dacă Eminescu vine din puterea cerului, Creangă vine din puterea pământului. Suntem un neam ciudat. Trăim astăzi o dezbinare naţională şi de degradare umană, pentru că am întors spatele lui Dumnezeu”, a transmis şi actorul Dorel Vişan.
După mesajul marelui actor, primarul Daniel Harpa a decernat Diploma de Cetăţean de Onoare şi scriitorului Constantin Parascan.
Edilul a ţinut să menţioneze şi să mulţumescă în acelaşi timp, Fundaţiei Culturale “Ion Creangă”, pentru organizarea acestui eveniment: “Organizarea acestui eveniment nu este neapărat meritul meu, cât al cadrelor didactice de la Fundaţia «Ion Creangă», care realizează lucruri frumoase în urbea noastră”. (C.T. STURZU)