Pe măsură ce trec anii, trecerea unor bunuri municipale din domeniul public în cel privat pare să fie un adevărat izvor al minunățiilor pentru administrația de la Piatra Neamț, prilej de dosare de cercetare, prezente și probabil viitoare. Asta ridică serioase semne de întrebare asupra competențelor celor care au asigurat servicii juridice la Primărie și/ sau Consiliul Local, precum și asupra unora din funcționarii cu funcții de răspundere.
Investigația personală a unui domn din Pașcani, interesat de chiriile locuințelor sociale și probabil dornic de a cumpăra un apartament, amenință să stârnească o adevărată furtună la Primăria Piatra Neamț și în rândul angajaților de la acea vreme.
În perioada ultimului mandat de primar al Pietrei deținut de Ion Rotaru, municipiul capitală de județ a binemeritat un program guvernamental prin care s-au ridicat niște blocuri cu locuințe sociale, așa-numitul complex Mivan Kier. Blocuri Mivan Kier s-au făcut prin toată țara, de la Pașcani până la Focșani. La Piatra Neamț, ele au însemnat cinci imobile, adică 140 de apartamente, pe Calea Romanului. Adresa exactă: strada Mihai Viteazu, blocurile D01-D05.
Complexul a fost dat în folosință în 2003.
La nici doi ani distanță, Consiliul Local Piatra Neamț aproba vânzarea apartamentelor către locatari, în anumite condiții. Până în prezent, s-au vândut 108 locuințe. Locatarii care au prins repartiție erau, în majoritate, oameni bine situați și informați din Piatra Neamț. Dacă vânzarea s-a făcut la insistențele lor sau nu, nu prea mai interesează acum. Important, chiar foarte important!, este că, în 2018, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice spune simplu și clar: aceste locuințe sociale nu se puteau vinde și prevederile legii 114/1996 care interzic vânzarea sunt aplicabile și astăzi!
* Două HCL-uri cu probleme
În rezumat, lucrurile sunt ușor de urmărit. Guvernul României a garantat un împrumut extern pentru construcția de locuințe. La Piatra Neamț, s-au construit cele cinci blocuri, iar la inaugurare a venit însuși Adrian Năstase, la vremea aceea primul ministru al României.
Imediat după instalarea echipei lui Gheorghe Ștefan la butoanele administrației din Piatra Neamț, cineva a întrezărit posibilitatea de a vinde apartamentele respective. În 7 octombrie 2004, sub președinția lui Neculai Ivanov, în Consiliul Local se decide trecerea unor imobile cu destinație de locuință din domeniul public în cel privat al municipiului. La baza hotărârii, era un raport de specialitate semnat de Veronica Vasiliu de la Direcția Economică și de Carmen Ilisei. Girul și viza de legalitate erau date de Vasile Vișan, secretarul municipiului. Acum, niciunul din ei nu mai lucrează în Primărie, Carmen Ilisei ieșind din sistem, Veronica Vasiliu fiind în prezent în staff-ul Consiliului Județean, iar Vasile Vișan consilier al președintelui CJ Ionel Arsene.
Ca temei legal, se fac trimiteri la prevederile Legii 213/1998 privind proprietatea publică și ale Legii 215/2001 a administrației publice locale. În expunerea de motive, semnată de primarul Gheorghe Ștefan, trimiterea este la aceleași prevederi legale, în buna manifestare a sindromului ”Copy/Paste”. Proiectul, așa cum a fost el întocmit, se adoptă în Consiliul Local și, așa, apare HCL 135/2004.
Atâta doar că, în preambulul hotărârii, nu se mai face trimitere decât la două articole din 215/2001: art. 38, alin. 2, lit. f – ”Consiliul Local administrează domeniul public și privat al municipiului” – și 46, alin. 2 – ”Hotărârile privind contractarea de împrumuturi, în condițiile legii, administrarea domeniului public și privat al comunei sau al orașului, participarea la programe de dezvoltare județeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră, organizarea și dezvoltarea urbanistică a localităților și amenajarea teritoriului, precum și cele privind asocierea sau cooperarea cu alte autorități publice, cu organizații neguvernamentale, cu persoane juridice române sau străine se adoptă cu votul a cel puțin două treimi din numărul consilierilor în funcție”.
Niciuna dintre prevederi nu precizează atribuția legală de a modifica statutul juridic al locuințelor sau schimbarea destinației acestora.
După patru luni, într-o altă ședință a Consiliului Local, de data aceasta condusă de Corneliea Tudorancea, făcându-se trimitere exact la aceleași prevederi legale, s-a aprobat prețul de vânzare pentru apartamentele în cauză. HCL 46/2005.
De atunci până în prezent, s-au vândut, cum spuneam, 108 apartamente, cu prețuri între 24.475 și 37.000 euro pentru locuințele cu două camere și 28.340 euro pentru unul cu trei camere.
* Ministerul Dezvoltării aruncă bomba: apartamentele nu se puteau vinde!
Demersurile l-au purtat pe Ciprian Covrig, din Pașcani, până la corespondență cu Ministerul, fost al Lucrărilor Publice, actual al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Răspunsul primit de ieșean este năucitor pentru pietrenii cumpărători de apartamente de la Primărie:
«Regimul juridic al locuinţelor sociale realizate în baza împrumutului garantat de către Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice, în favoarea Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, instituţia publică existentă la momentul adoptării H.G. nr. 687/1997, pentru realizarea unor programe guvernamentale privind alimentarea cu apă a satelor şi asigurarea cu locuinţe sociale, este reglementat de dispoziţiile Legii nr. 114/1996 privind locuinţele, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 114/1996, în forma în vigoare la data realizării locuinţelor sociale situate în Municipiul Piatra Neamţ, strada Mihai Viteazu nr. 46, 48, 50, 52 şi 54, prin programul amintit, locuinţele sociale aparţin domeniului public al unităţilor administrativ-teritoriale. De asemenea, potrivit prevederilor art. 47 din lege ”locuinţele sociale realizate potrivit prezentei legi nu pot fi vândute”, iar potrivit prevederilor art. 50 alin. (2) ”statul sprijină construcţia de locuinţe sociale prin transferuri de la bugetul de stat, stabilite anual cu această destinaţie in bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin legea bugetului de stat”, programul derulat în baza H.G. nr. 687/1997 instituind o formă de sprijin al statului pentru realizarea acestor categorii de locuinţe. Prevederile menţionate sunt în vigoare şi în prezent, în aceeaşi formă.
Prin instituirea interdicţiei legale de vânzare a locuinţelor sociale, prin dispoziţiile art. 47 din Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se instituie, implicit, şi interdicţia schimbării regimului juridic şi schimbării destinaţiei acestora, locuinţele sociale intrând în fondul de locuinţe sociale gestionat de autoritatea administraţiei publice locale pe teritoriul căreia au fost construite, la momentul realizării lor.
Aşa cum am menţionat la punctul 1 din prezenta, locuinţele sociale, indiferent de sursele de finanţare a acestora, nu pot fi vândute, păstrându-şi, pe toată durata existenţei, categoria de folosinţă de locuinţe sociale».
Dacă e adevărat ce susține MDRAP, asumat prin semnătură de directorul Andreea Negru-Ciobanu, atunci există încă o mare problemă în Primăria și Consiliul Local Piatra Neamț. Hotărârea prin care blocurile Mivan Kier au fost trecute din domeniul public în cel privat este ilegală, la fel și cea prin care s-a stabilit prețul de vânzare al apartamentelor.
Pe cale de consecință, sunt ilegale și contractele de vânzare-cumpărare ale locuințelor sociale scoase la vânzare. Cei 108 cumpărători, de bună credință, se pot trezi cu surprize din partea autorităților, dacă se va sesiza cineva și tranzacțiile vor fi stabilite ca fiind ilegale. De aici încolo, ar începe circul, în căutarea vinovaților.
Este evident că principala vină ar avea-o cei din Primărie, care au executat un ordin fără să verifice dacă legea nu cumva interzice vânzarea apartamentelor. E greu de crezut că niște juriști cu experiență nu știau despre interdicția de a vinde locuințe sociale. Mai ales că există diferențe de încadrare juridică între actele premergătoare HCL-ului și hotărârea în sine. Ceea ce înseamnă că cineva a citit legi și a cercetat. Apoi, vină au și consilierii locali, care au votat pe baza ordinului de partid, eventual primind asigurări că există prevederi legale în acest sens.
Se mai cuvine precizat un lucru: Hotărârile Consiliului Local trebuie să primească avizul de legalitate al Prefecturii, cu atât mai mult una de acest gen, în care sunt implicați bani împrumutați de Guvernul României. Prefectura a fost mută, pentru că și ea răspundea tot la partid. Nimeni nu a avut nicio obiecție. Pare să fi fost o altă afacere făcută la nivelul Partidului Neamț, fără teama că, vreodată, cineva ar putea îndrăzni să întrebe ceva. Oamenii au cumpărat apartamente, probabil unii le-au și vândut deja, la rândul lor, iar Primăria și-a băgat banii în cont.
Ce se poate întâmpla acum? Ar fi posibilă (probabil și necesară) o anchetă a DNA pornită de la trecerea apartamentelor din domeniul public în cel privat, urmată de vânzarea lor, care, la final, să aibă stabilit un prejudiciu și niște posibili vinovați care să fie trimiși în judecată. Ar putea apărea un cetățean dornic să cumpere acum apartamentul, în baza HCL-urilor existente, și să i se răspundă că nu se poate, caz în care ar putea cere instanței să i se recunoască drepturile, așa cum s-a întâmplat cu alții înaintea lui. Este previzibil ce ar veni după. Oricum ar fi, cam toți beneficiarii unor clădiri, terenuri sau altor bunuri care au fost trecute de Primărie din domeniul public în cel privat și apoi cumpărate ar trebui să-și revadă documentele.
Valentin BĂLĂNESCU
4 comentarii
S-atunci ce culoare era la partid ? Ca rosu nu era in 2005-2006. Din pacate populatia are memorie scurta si vede doar prezentul. Uita ce rahaturi s-au facut in trecut sau ii uita pe oamenii care-si schimba culoarea… Observ foarte multi oameni care ii huleau pe aia atunci si acum pe cei din prezent. Partea amuzanta e ca spun de bine de cei pe care ii urau… In viitor o sa spuna de bine de astia de acum si o sa-i injure pe cei care vor fi… opriti planeta, vreau sa cobor.
va fi frumos cand DNA-ul va declansa ancheta
ha,ha,ha.s-au prescris faptele
1.a fost depusa la DNA o plangere pe acest subiect.
2.Guvernul a transmis catre prefectura Neamt speta in discutie urmand ca in 30 de zile ,aceasta sa raspunda,analiza plus solutii.Momentan departamanetul juridic face o cercetare si cauta solutia salvatoare