Am încercat în câteva materiale să mergem pe logica secretarului Consiliului Județean Neamț în privința stabilirii unei incompatibilități pentru contracte cu Apa Serv pentru consilieri județeni, logică preluată apoi în decizia Prefecturii Neamț în cazul Laurențiu Dulamă. Și am prezentat doar patru exemple, deși ele sunt mult mai multe, repetăm, dacă mergem pe această logică strâmbă. De exemplu, sunt unii consilieri județeni care au societăți comerciale cu sediul în casele unde locuiesc, nu în apartamente, unde nu există contract direct cu Apa Serv. Respectivii consilieri au contrate directe cu operatorul județean ca persoane fizice, ceea ce ar face ca ei să devină incompatibili. Cazul lui Dragoș Nicolai Andoni poate fi luat în calcul în acest caz, mai ales că el a avut și contract direct de lucrări cu Consiliul Județean, iar ultima plată s-a făcut când era consilier. Pe această logică dl. Andoni ar trebui declarat incompatibil întâi că bea apă pe contract Apa Serv și abia apoi că a avut o lucrare cu CJ-ul. Lucru nedescoperit de vigilenții din consiliu.
Pe aceași logică strâmbă, putem considera o incompatibilitate pentru toți demnitarii din conducerea Consiliului Județean Neamț faptul că instituția are contract cu Apa Serv de unde vine apa folosită și la grupurile sociale. Practic, există relații comerciale între Consiliu și Apa Serv, ceea ce ar trimite în incompatibilitate pe cei care care ordonanțează plățile. Și partidele au contracte cu Apa Serv, deci se mai deschide o pistă de urmărit.
Suprinzător, decizia prefectului de Neamț poate fi aplicată, pe aceiași logică strâmbă, și în cazul lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean. Firma Rotercom Prestige, unde administrator este soția sa, ar trebui să aibă contract cu Apa Serv. Dacă are, intrăm în discuția despre incompatibilitate exact ca și în cazul lui Dulamă. Iar exemplele pot continua extinse la mulți alți consilieri. Dionisie Dumitrașcu de la Troleibuzul, consilier județean și el, ar intra în morișcă pentru că Troleibuzul are și el contract cu Apa Serv, nu pentru că ar exista și altă incmpatibilitate etc.
Este evident că pentru oricine că undeva este o capcană. Este prea devreme să ne dăm seama dacă în capcana respectivă a picat doar Laurențiu Dulamă sau sunt pregătite trape mult mai subtile. Atât de subtile încât în ele să pice și unii dintre executanții care se consideră infailibili. Pentru asta ar trebui să știm a cui a fost ideea cu acestă incompatibilitate forțată. Știm că interpretarea legii a fost ridicată la rang de artă în Neamț și că se vor găsi explicații de ce este incompatibil Dulamă și alții nu. Că nu își permite nimeni să mai arunce cu incompatibilități decât dacă există asigurări de undeva că asta e calea pe care s-a decis să se rezolve lucrurile în Neamț.
La fel de evident este că s-a căutat destul timp ceva care să producă eliberarea din funcția de vicepreședinte a lui Dulamă și s-a ales această mișcare extremă și riscantă. Poastul său este râvnit atât de PSD cât și de cei de la PNL, care, surprinzător, nu au avut nici o reacție în ședință. Nu pentru că l-ar iubi pe aliatul Dulamă ci pentru apărarea unui principiu.
Aprope sigur, dacă nu va funcționa din nou mașina de liniștit apetitul războinic al lui Dulamă, se va ajunge la acuzații de abuz în serviciu și dacă se va dovedi acest lucru, va fi distractiv de văzut cine va rămâne în alianță cu cine și cât timp.
Valentin Bălănescu