Gestul consilierilor locali PNL, iniţiatori ai proiectului de hotărâre concretizat marţi, 24 aprilie, prin acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Piatra Neamţ regizorului de film Daniel Sandu este unul admirabil, la fel ca şi implicarea primarului Dragoş Chitic. Aşa cum sublinia preşedintele de şedinţă, profesorul Mihai Obreja, e de dorit să recompensezi o performanţă de excepţie atunci când e proaspătă, nu să aştepţi trecerea anilor. (Nici nu mai contează că s-a găsit un consilier local care, la adăpostul anonimatului, să voteze împotrivă.)
Gestul celui onorat, de a mulţumi public Mesagerului de Neamţ, săptămânalul care l-a promovat încă din 2011, este la fel de admirabil, consfinţind un precedent greu de ocolit în viitor, anume că presa serioasă nu greşeşte în judecata şi impunerea valorilor corecte.
Mergând înapoi pe firul cetăţenilor de onoare, putem spune că ieri s-a închis un arc peste timp. Primul titlu acordat unui pietrean în timpul vieţii i-a revenit alpinistului Ticu Lăcătuşu, în septembrie 1992, pentru performanţa de a fi întâiul român care a escaladat un vârf de peste 8.000 m în Himalaya (Broad Peak, 8.051 m). Victoria fusese înregistrată pe 2 august 1992. Şi atunci, şi acum consiliul local s-a mişcat repede.
Dincolo de performanţa individuală, succesele lui Ticu Lăcătuşu sunt legate de RIFIL, generosul sponsor istoric al expediţiilor sale. S-a întâmplat ca şedinţa de consiliu în care s-a votat pentru Daniel Sandu să se ţină exact în ziua când RIFIL a împlinit 45 de ani. Este o coincidenţă cât un omagiu adus performanţei.
La cât de întunecată ne e viaţa, ar fi mare păcat ca – în asemenea momente, când chiar are de ce – publicul larg să nu se bucure fără cea mai mică reţinere. Coincidenţele fericite aproape că vin de la sine. (Viorel COSMA)