Despre complexul de agrement de pe dealul Cozla s-a discutat, la nivel de autorități locale și centrale, ca fiind șansa municipiului Piatra Neamț de a se dezvolta, atrăgând turiști nu doar din România, ci și din Europa, după cum declara, ferm, la acea vreme, Elena Udrea, din postura de ministru. Pârtia de schi, ”motorul” întregii investiții, s-a ”născut” însă cu deficiențe și, după numeroase accidente, a fost abandonată nu doar de turiștii care veneau pe cont propriu, ci și de pietreni și, mai ales de organizatorii de evenimente pe zăpadă. În ultimii 3 ani n-a mai funcționat deloc.
Pârtia pentru începători, și ea amenajată într-un loc impropriu, pentru că sunt porțiuni de urcuș pe traseu, n-a funcționat niciodată, iar hotelul în care ar fi trebuit cazați turiștii, veniți special pentru a practica sporturi de iarnă la Piatra Neamț, este un depozit de gunoi în dezvoltare. Igluu-ul din vârful Cozlei, unde s-au ținut o vreme concerte, s-a închis în 2015, după incendiul din Clubul Colectiv.
Pietreanul care urcă pe Cozla, astăzi, în 2018, după 6 ani de la deschiderea pârtiei, nu are nicio posibilitate de ”agrement”, deși titulatura complexului tocmai asta indică. Clădirea de la stație de plecare a instalației de telescaun dă deja semne de oboseală, este înconjurată de gunoaie, iar planșeul din sticlă de pe terasa dinspre pârtie este spart în câteva porțiuni. Locul pare abandonat.
Lângă igluu-ul închis este o terasă unde se vând exclusiv mici. De Paști, s-a dus lumea la un mic în aer liber, femeia de serviciu mărturisind că, într-o singură zi, a strâns 20 de saci de gunoi, în principal caserole și doze de bere. Singurele ”puncte de atracție” deschise în mijlocul săptămânii sunt magazinele de produse de artizanat și un chioșc care vinde porumb fiert cu 5 lei bucata, vată de zahăr și dulciuri. Terasele sunt, de asemenea, deschise și au oferte de genul ”Vă invităm la panoramă, fără consumație”. Lumea nu se înghesuie, însă, să mănânce, preferând să stea la o bere sau la o cafea. E mai sigur. Și nu neapărat din pricina prețurilor, comparabile cu cele medii din oraș, cât a faptului că unde nu sunt clienți produsele au timp să se învechească. Preventiv, familiile care au copii mici preferă să se rezume la cartofi prăjiți și sucuri. Tot preventiv, administratorul unei terase a precizat, pe ultima pagină a meniului: ”Cei care se știu alergici la un produs sau condiment sunt rugați să ceară informații bucătăriei”. Nu putem decât să sperăm că bucătăria este mai amabilă decât el însuși, care și-a trimis clienții să-și ia singuri sticlele de Pepsi din frigider (5 lei 250 ml), deși pe toată terasa nu erau decât 5 persoane.
În fine, per ansamblu, ”Complexul de agrement” dă impresia unui loc în care ar fi trebuit să se întâmple ceva. Impresie accentuată de niște bănci care ar fi trebuit să fie, dar au doar scheletul metalic, de stația de plecare a pârtiei pentru începători și, mai ales, de hotelul de 5 stele care, în fapt, e o clădire abandonată și neasigurată, din care au început să mănânce caii. Iar înăuntru intră oricine, ca în orice clădire nepăzită, cu multe căi de acces. Stau mărturie boxele care ar fi trebuit să fie toalete și sunt folosite, dar și un fel de vatră, amenajată din blocuri de piatră, unde este evident că s-a făcut foc. În rest, emblematică este un fel de baracă, pe care scrie ”Souvenir”, situată lângă stația de sosire a telegondolei. Este închisă, dar, după aspect, a funcționat cândva. Valabil, într-o oarecare măsură, pentru ideea de complex de agrement.
Turistul care, din varii motive, ajunge la Piatra Neamț are la îndemână mijloacele de informare on line. Pe site-ul viziteazapiatraneamt.ro poate citi:
”Complexul de agrement de pe dealul Cozla reprezintă una dintre cele mai îndrăznețe realizări turistice a municipalității pietrene din ultimii ani. Aflat încă în plină dezvoltare acest complex este destinația de iarnă preferată a turiștilor care vin în Piatra Neamț. De la pârtia de ski, pârtia de tubing, plimbarea cu telegondola și până la traseele de drumeție, turiștii găsesc aici diverse posibilități de distracție și recreere. Amenajat în terase succesive, parcul Cozla oferă mai multe puncte de belvedere spre oraș și împrejurimi, dar și locul de plecare spre traseele de drumeție care duc spre Cârloman, cartierul Dărmănești și rezervația geomorfologică «Căldarile de la Cozla». Accesul în parc se face în tot timpul anului pe o șosea pietruită care pleacă din strada Ștefan cel Mare sau cu telegondola care reprezintă și cel mai rapid mijloc de transport, iar în timpul iernii mai există și posibilitatea de a urca cu instalația de telescaun. La baza parcului Cozla se află Parcul Zoo, un loc de atracție preferat de copiii care vin să se joace și să admire frumoasele exemplare de animale specifice faunei din zona Neamț”.
Diferențele între ce ar fi trebuit să fie și ce este pe Cozla în momentul de față, fără a intra în detalii despre costurile proiectelor, care nu sunt clare nici în prezent, cel puțin în privința hotelului, sunt expresia clară a investițiilor prost gândite și la fel de prost realizate. O telegondolă care funcționează la 15% din capacitate, ca să ducă oamenii la un mic și un porumb fiert în vârful dealului, este unul dintre indicatorii reali ai dezvoltării municipiului Piatra Neamț în ultimii 10 ani. Un oraș în care nu se mai întâmplă nimic.
Cristina MIRCEA
GALERIE FOTO