Deputatul USR Iulian Bulai a emis un Comunicat de presă referitor la stocarea ilegală a unor deșeuri. Demersul domnului deputat, dacă e să-l credem pe cuvânt, a fost determinat de o postare pe Facebook, postare în care un romașcan sesiza că primăria Roman și firma de salubritate Rossal, fiecare cu mașina ei, depozitează deșeuri pe o platformă neconformă, pe strada Ogoarelor.
Domnul deputat spune că a avut ”o corespondență” cu primăria Roman, prin care i s-a comunicat că primăria nu a autorizat acea platformă pentru depozitarea deșeurilor.
Pe cale de consecință, domnul Bulai s-a adresat Comisariatului județean Neamț a Gărzii de Mediu, care a efectuat câteva controale în zona respectivă din Roman.
Deputatul USR a trimis sesizarea la Garda de Mediu în data de 21 martie a.c. Se presupune că manevrele cu gunoaiele fuseseră observate mai înainte; Garda de Mediu face primul control în data de 2 aprilie (adică după aproximativ două săptămâni de la data probabilă a sesizării pe Facebook) și constată că într-adevăr sunt depozitate deșeuri în zonă, dar nu se știe dacă sunt aceleași sau altele, mai recente. Primăria, peste încă 10 zile, s-a apucat să ridice deșeurile.
Sigur că, în numele clamatei transparențe, era de așteptat ca primarul Lucian Micu să fi informat cetățenii, prin intermediul presei, dacă nu chiar pe Facebook (unde evenimentele pozitive pentru primărie apar la câteva minute de la producere), în legătură cu sesizarea, corespondența și demersul deputatului USR.
Era altceva dacă s-ar fi știut deja, chiar din gura primarului, că s-a întâmplat cutare lucru, că o să facă tot ce este posibil ca acel lucru să nu se mai întâmple și că s-a purtat o corespondență cu parlamentarul nemțean. Acum Comunicatul acestuia din urmă poate că nici nu s-ar mai fi emis, fiindcă, verificând informațiile oferite de documentul provenind de la Cabinetul parlamentar, am aflat că:
- Vehicolul care apare în captura de ecran drept ”Masina a Primariei Roman” nu aparține primăriei și
- Primăria Roman nu a fost amendată.
Faptul că, și răspunsul Gărzii de Mediu, dar și Comunicatul însuși, explică faptul că depozitarea temporară a deșeurilor se face în vederea strângerii unei cantități mai mari, care să se încarce într-o mașină de transport pentru depozitul de la Girov, e ușor derutant, fiindcă par mai degrabă să justifice ceea ce reclamă…
Iată, mai jos textul integral al Comunicatului și ilustrațiile atașate:
„COMUNICAT DE PRESĂ
23 aprilie 2018
Primăria Roman și Rossal SRL, sancționate pentru stocarea ilegală a gunoiului menajer de pe strada Ogoarelor
Firma de salubrizare Rossal SRL și Primăria Municipiului Roman au fost verificate și sancționate de Comisariatul Județean pentru Garda de Mediu Neamț și Inspectoratul Județean de Poliție pentru folosirea unui teren neautorizat pentru a depozita și sorta deșeuri menajere.
Într-un demers comun, parlamentarul USR Iulian Bulai și președintele USR Neamț Radu Samson au sesizat cele două instituții după ce cazul a fost făcut public de romașcani în mediul on-line. Aceștia semnalau că angajații Rossal foloseau frecvent un teren din zona fabricii TRW pentru a depozita gunoiul menajer strâns din oraș în timpul zilei, ca mai apoi să îl mute în mașini mai mari și să îl transporte la groapa autorizată de la Girov. De asemenea, inclusiv o mașină a Primăriei a fost surprinsă vărsând gunoi acolo.
În primă fază, parlamentarul USR a avut o corespondență cu Primăria Municipiului Roman, care a menționat că nu a emis nicio autorizație pentru folosirea acelui teren de către Rossal. În schimb, comisarii Gărzii de Mediu și polițiștii au efectuat controale și au sancționat Primăria și firma Rossal.
Au fost efectuate trei controale în această lună și s-au descoperit depozitări neconforme de materiale de construcții și biodeșeuri (crengi) în cantități mari, pe o suprafață de circa două hectare. La ultimul control, s-a dispus salubrizarea totală a zonei și montarea de panouri avertizoare privind interzicerea depozitării deșeurilor, aplicându-se Primăriei și o sancțiune.
În ceea ce privește firma Rossal, i s-a interzis depozitarea deșeurilor în zonă și a primit o amendă contravențională de la Poliția Locală Roman. De asemenea, conform adresei CJGM Neamț, firma Rossal a mai primit o amendă, de 50.000 lei, pe data de 17.04.2018, ulterior aceste controale, dar nu se specifică dacă are vreo legătură cu acest subiect.
„Rezolvarea problemei depozitării neconforme de deșeuri în zona Ogoarelor este pentru mine un exemplu puternic că implicarea cetățenească alături de cea politică poate avea efecte pozitive atunci când ai dreptate. Îi mulțumesc celui care a sesizat problema pe Facebook și îi îndemn și pe alții să facă la fel când văd încălcări ale legii. Totodată, mulțumesc comisarilor de la Garda de Mediu și polițiștilor care au fost prompți, au verificat aspectele semnalate și au luat măsuri pentru a îndrepta lucrurile”, a declarat Iulian Bulai.
Conform răspunsului CJGM, Rossal a semnat, pe 4 aprilie 2018, un contract de concesiune cu ADI ECO Neamț pentru Zona 2 – Roman, urmând ca în această perioadă să se semneze și procesul verbal de predare primire a mașinilor, utilajelor din stația de sortare și transfer Roman.
„Anunțul privind funcționarea stației de sortare din Roman este de bun augur și sper să rezolve toate problemele, dar consider că tot rămân niște semne de întrebare. Mă refer la orarul de funcționare de la Girov, din cauza căruia și angajații de la Rossal erau nevoiți să depoziteze pe unde apucă gunoiul. Gunoi se strânge non – stop din oraș, dar la Girov poate fi transportat doar până la ora 16. Poate erau necesare demersuri privind permanența la depozitul de la Girov. Nu știu dacă influențează deschiderea stației de sortare de la Roman asta, dar cred că poate fi regândit programul de la Girov”, a explicat Radu Samson, președintele USR Neamț.
(D. A.)