Trecerea la nivel cu calea ferată de pe drumul european E85, la ieșirea din Roman spre Suceava a creat dintotdeauna probleme conducătorilor auto. Întotdeauna au fost denivelări, întotdeauna s-a putut trece peste calea ferată doar în viteza a întâia și întotdeauna tot ce era în mașini, oameni ori materiale, era aruncat de colo-colo ca într-un carusel scăpat de sub control. O trecere peste calea ferată este astăzi un soi de ruletă rusească: nu știi dacă nu ți se rupe o osie, dacă nu pierzi o roată, dacă nu rămâi fără amortizoare.
Pe rând, fiecare primar al Romanului a făcut adrese, a insistat, a parlamentat, s-a deplasat personal la sediul Regionalei de Căi Ferate pentru a duce demersul personal și, pe rând, toți primarii de după 1990 au fost nevoiți să se resemneze. Căile Ferate Române au un regim special, regim care – se pare – le permite să fie indiferenți la nemulțumirile zecilor de mii de conducători auto care tranzitează Romanul și care se lovesc de trecerea lor la nivel.
Ultima oară, în noiembrie anul trecut, operatorul de transport pe calea ferată care utilizează șinele din zona de traversare (un operator privat din Brașov) a solicitat sprijin din partea primăriei Roman pentru a se restricționa traficul auto în vederea unor reparații la trecerea la nivel.
Primăria a instituit restricțiile prin Poliția locală, numai că operatorul a făcut reparații la șinele de cale ferată și nu la zona de rulare.
Trecerea de la Roman a fost amenajată în urmă cu mai bine de 10 ani cu tehnologie din gama STRAIL. Sistemul, alcătuit modular, se compune din plăci alcătuite integral din cauciuc şi corindon inclus la vulcanizare, solidarizate cu ajutorul unor bare de strângere. Suprafaţa obținută astfel asigură o rezistenţă la derapare deosebită.
Trecerea de la Roman este una atipică, întrucât traversarea nu se face perpendicular, ca în marea majoritate a cazurilor, ci oblic. Acest fapt face ca roțile autovehiculelor să traverseze fiecare pe rând calea ferată, solicitând în exces sistemul Strail.
În prezent trecerea la nivel constituie un adevărat test de anduranță pentru mașini și de curaj pentru șoferi.
Primarul Lucian Micu se înscrie și el în seria primarilor Romanului care au încercat să rezolve problema trecerii la nivel de pe europeană.
„Am convocat la o discuție, acum două săptămâni, agenții economici care utilizează calea ferată care traversează europeana: cei de la Oscar Downstream, cei de la Marsat și trebuiau să vină și reprezentanții CFR, dar nu au venit. Oscar Downstream a achiziționat materialele necesare reparațiilor în zonă, acel sistem STRAIL din cauciuc și are negocieri și cu ceilalți beneficiari ai liniei, deci și cu cei de la Holcim, și cu Marsat. Problema rămâne la regionala CFR Iași, care pretinde că operatorul privat de pe linia Roman – Buhăiești ar trebui să facă reparațiile capitale… Dar se știe foarte bine că numai proprietarul poate face asta. Discutând cu cei de la Poliția rutieră, singurii care pot să ia măsuri împotriva proprietarului liniilor și am aflat că, dacă nu se întâmplă nici un accident legat de trecerea respectivă, ei nu au motiv să pună în vedere CFR să repare calea de rulare. Și atunci…”
Și atunci, să ne rugăm – Doamne ferește – să se întâmple un accident? Până acolo s-a ajuns?
(D. A.)