Joi, 26 aprilie, la staţiunea Oglinzi, a avut loc o şedinţă a Consiliului Local, în care, după votarea proiectelor de pe ordinea de zi, s-a făcut o analiză a situaţiei staţiunii. Au participat aleşii locali, primarul Daniel Harpa, viceprimarul Vasile Apopei şi Cătălin Acsintoae, preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii. După ce l-a felicitat pe Traian Humulescu cu prilejul zilei de naştere, Daniel harpa a abordat problema staţiunii Oglinzi: “La propunerea domnului consilier Vasile Dron am ales să ţinem această şedinţă la staţiune. Ne dorim să fim proprietari 100% la această staţiune şi cel mai mult îmi doresc să realizăm un proiect la această staţiune a oraşului nostru”.
Cătălin Acsintoae, preşedintele CA, a informat legislativul târgnemţean despre situaţia staţiunii: “SC Oglinzi SA este o staţiune publică din 2017, a cărui acţionar majoritar a devenit oraşul Târgu-Neamţ, cu un procent de 85,17%. În structura acţionariatului, în afară de oraşul nostru, mai sunt SC Hidroterm SA din Roman şi domnul Ţarălungă, ca persoană fizică, care împreună deţin aproximativ 15% din acţiuni, plus câteva persoane fizice angajaţi ai societăţii cu un procent însumat de 0,44%. Avem mai bine de jumătate de an de când oraşul nostru a preluat această societate. În aceste 6 luni de zile am reuşit următoarele lucruri: staţiunea aflată sub spectrul insolvenţei datorită unei datorii de peste 45.000 lei la societatea care a asigurat paza ani de zile, respectiv IPS Piatra-Neamţ, cu datorii preluate la Finanţe, cu conturi bocate şi altele, am reuşit să deblocăm situaţia, să finalizăm o rambursare de TVA, bani cu care am reuşit să ne facem treaba. În decembrie 2017 s-a majorat capitalul social prin care oraşul Târgu-Neamţ a venit cu o majorare de 50.000 de lei, iar domnul Ţarălungă cu o sumă de 40.400 lei, care ne-a permis să plătim taxele şi impozitele către Primăria Târgu-Neamţ. La acea dată situaţia era oarecum deblocată la staţiune şi cu conturile deblocate. Am scăpat de insolvenţă. În ianuarie, la şedinţa CA s-a luat decizia de menţinere a suspendării activităţii. La finalul lunii ianuarie 2018 au început lucrările la canalizare. De asemenea, s-a luat decizia de suspendare până la 31.12.2018 a indemnizaţiilor membrilor CA şi plata cenzorilor, nu lunar, ci doar pentru acţiuni întreprinse. Am dezbătut, ca anul acesta să încercăm renovarea restaurantului şi eventual a câtorva camere de la etajul 2, concomitent cu racordarea la canalizare. A doua variantă ar fi să continuăm demersurile vechii administraţii în a finaliza obţinerea licenţelor de explorare care au expirat şi a licenţei de exploatare, pentru care au şi fost depuse deja documentaţii, dar nu s-a finalizat procedura. S-a luat decizia de continuare a procedurilor de autorizare a bazinului hidromineral Băile Oglinzi. Am luat deja legătura cu o firmă specializată din Miercurea Ciuc care a obţinut licenţele de exploatare pentru oraşele Tuşnad Băi, Târgu-Ocna şi Slănic Moldova. Firma ne-a oferit pro bono o consultanţă de specialitate în luna ianuarie 2018, urmând să revină în luna mai pentru următorii paşi de urmat, pentru reînoirea licenţei de explorare şi exploatare. Datoriile societăţii la data de 01.08.2017 erau de 262.404 lei, iar astăzi, sunt de 165.000 de lei, în condiţiile în care nu ne-am atins de banii proveniţi din majorarea de capital a oraşului Târgu-Neamţ. Toţi cei 50.000 de lei sunt intacţi”.
Consilierul local Vasile Dron a venit cu o propunere: “Poate încercăm să obţinem autorizarea de motel sau pensiune, unde pretenţiile pentru această autorizare sunt mai mici. Trebuie să punem în funcţiune restaurantul şi cazarea”.
“În şedinţa ordinară de CA am decis ca cei 50.000 lei daţi de către primărie să meargă spre primărie, respectiv pentru igienizarea puţurilor. Pentru a lua probe de apă şi să începem să ne autorizăm”, a intervenit şi Ion Rucsăndescu, preşedintele AGA SC Oglinzi SA.
La rubrica “Diverse”, aleşii locali şi angajaţi ai primăriei au fost invitaţi de către sărbătoritul Traian Humulescu şi primarul Daniel Harpa la un pahar de şampanie şi un aperitiv la restaurantul taberei de copii de lângă staţiune. (C.T. STURZU)